♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 1, 2014

"အမဲအူျပဳတ္၊ အမဲအူသုပ္ လုပ္စားၾကရေအာင္"


အားလံုးေသာေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။
ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြနဲ႕အတူ အမဲအူျပဳတ္၊ အမဲအူသုပ္ေလး လုပ္စားၾကမလားလုိ႕ေလ။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေလးေတြအရင္ေျပာရေအာင္ေနာ္။
အမဲအူခ်ဳိ (၅၀) က်ပ္သား၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ သၾကား၊ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ နံနံပင္၊ ႏွမ္းဆီေမႊးအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တုိ႕ပါေနာ္။
အမဲအူခ်ဳိေဘးနားမွာ ကပ္ေနတဲ့ အဆီေတြအားလံုးကုိ လွီးပစ္လုိက္ရေအာင္။ ျပီးရင္ အမဲအူကုိ မန္က်ည္း သီးမွည့္အနွစ္နဲ႕ ဆားနဲ႕ နယ္ျပီးေတာ့ အခၽြဲေတြကုန္ေအာင္ ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ အူအတြင္းပုိင္းကုိလည္း သန္႕စင္သြားရေအာင္လုိ႕ အူကုိ လွန္ျပီးေတာ့ ေနာက္ထပ္တစ္ၾကိမ္ မန္က်ည္းသီးမွည့္အနွစ္နဲ႕ ဆားနဲ႕ နယ္ျပီး ေဆးေပးပါ။ အညွီနံ႕နဲ႕ အခၽြဲေတြအားလံုး ကင္းစင္ျပီး ျဖဴေဖြးသြားတာကုိ ေတြ႕ရမယ္ေနာ္။
အမဲအူကုိ သန္႕စင္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ မီးဖုိေပၚမွာ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားေပးပါ။ အမဲအူ သန္႕စင္ျပီးတာနဲ႕ ေရေႏြးအုိးဆူခ်ိန္နဲ႕ ကြက္တိပဲ ျဖစ္မွာမုိ႕ သန္႕စင္ျပီးတဲ့ အမဲအူေတြ   ကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ထည့္ျပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္ျပီး ျပဳတ္ရည္ေတြကုိ သြန္ပစ္လုိက္ပါ။ အမဲထဲက အညွီနံ႕ေတြ ေပ်ာက္ကင္းသြားေစပါတယ္ေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ အမဲအူကုိ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊  နွမ္းဆီေမႊးအနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ စပါးလင္း၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႕ကုိ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေပးျပီး အမဲအူနဲ႕ ထပ္နယ္ေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ပရက္ရွာကြက္ကာထဲကုိ အမဲအူကုိထည့္၊ ေရကုိ အမဲအူျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး မိနစ္ ၃၀ ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ထားေပး၊ ျပီးေတာ့မွ အဖံုးဖြင့္ျပီး အထက္ေအာက္လွန္ျပီး ေရထပ္ထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ထပ္ျပဳတ္ေပးပါ။
နံနံပင္ကုိ သန္႕စင္တဲ့အခါ နံနံပင္အျမစ္ပုိင္းကုိလည္း ယူထားျပီး ေသခ်ာေရေဆးျပီး ထုေထာင္းထားပါ။ နံနံပင္အရြက္ေလးေတြကုိေတာ့ အျပဳတ္ထဲထည့္ေသာက္တာတုိ႕၊ အသုပ္ထဲ ထည့္တာတုိ႕လုပ္ေပါ့ေလ။
မုန္လာဥနီကုိ ကၽြန္မက ၾကိဳက္လို႕ အစိမ္းအတုိင္း ပါးပါးေလးလွီးျပီးအသုပ္ထဲလည္း ထည့္သုပ္တယ္၊  စြပ္ျပဳတ္ေတြထဲမွာလည္း အေပၚကေန ၾကက္သြန္စိမ္းထည့္စားသလုိပဲ ထည့္စားေလ့ရွိတာမုိ႕ ထည့္တာပါ။ အနံ႕မၾကိဳက္တဲ့သူေတြ မထည့္လည္း ရပါတယ္ေနာ္။
ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အမဲအူျပဳတ္အုိး ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးပိတ္၊ ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ အခုိးေသသြားေအာင္ ထား၊ ျပီးေတာ့မွ အဖံုးဖြင့္၊ ျပီးရင္အေပါ့အငန္ျမည္းျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ နံနံျမစ္ေလးေတြ ထည့္ျပီး ေမႊေပးလုိက္ပါ။
အမဲညွီနံ႕လံုး၀ကုိ မရဘူး၊ အေပၚမွာ အမဲဆီလည္း ေ၀့မေနဘူး၊ ေအးသြားရင္ေတာင္ ခဲမသြားတဲ့  အနံ႕တသင္းသင္းေလးနဲ႕ ေသာက္ခ်င္စဖြယ္အျပည့္ရွိတဲ့ အမဲအူျပဳတ္  ရမွာပါ။ ေသာက္ခါနီးက်ရင္ ေတာ့ အမဲအူျပဳတ္ကုိ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အရြယ္ေလာက္ေလးရေအာင္ ညွပ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္စိမ္း၊ နံနံပင္၊ မုန္လာဥနီတုိ႕ထည့္၊ ငံျပာရည္ေလး အနည္းငယ္နဲ႕ သံပုရာ ရည္ေမႊးေမႊးေလးညွစ္ျပီး ေသာက္လုိက္မယ္ ဆုိရင္ေတာ့ အရမ္းကုိ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ အမဲ အူျပဳတ္ တစ္ပြဲရရွိမွာေနာ္။
အမဲအူသုပ္အတြက္လည္း လြယ္ပါတယ္။ အမဲအူေလးေတြကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္၊ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီခ်က္ေလး ထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ အျပည့္နဲ႕ အမဲအူသုပ္တစ္ပြဲရပါျပီရွင္။
ေမာင္နွမတုိ႕လည္း ကၽြန္မနဲ႕အတူ ၀ုိင္းျပီး အားေပးၾကပါဦး။
ေမာင္နွမတုိ႕လည္း ပိတ္ရက္မွာ တစ္ခါတေလ ဆီျပန္ဟင္းခ်က္မစားခ်င္ဘူးဆုိရင္ေတာ့ အမဲအူျပဳတ္ အမဲအူသုပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ၾကပါလားေနာ္။







Credit : lulucooking.blogspot

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters