♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 31, 2015

" ေဆးမီးတိုမ်ား အစြမ္းထက္သည္.. ေရွးလူႀကီးမ်ားေျပာၾကသည့္ ပ်ားရည္ ..သံပုရာသီး အက်ိဳးထူးမ်ား "

 
ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္
သၾကားႏွင္. သၾကားပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္အားလံုးကို လံုး၀ေရွာင္ရမည္၊သၾကား၊ ၈လူးကို.စ္၊ၾကံသကာ ၊ထန္းလ်က ္၊ယိုအမိ်ဳးမ်ိဳး ၊ခ်ိဳခ်ဥ္၊ ေခ်ာက္လက္၊ အိုက္စ္ကရင္၊ လမုန္.၊ထိုးမုန္.၊ မလိုင္မုန္.၊ ကိတ္မုန္. ၊အေဖ်ာ္ယမကာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ၊စည္သြပ္သီး အမ်ိဳးမ်ိဳး ၊အခ်ိဳလြန္ေသာ ဘီစကစ္၊ ေပါင္မုန္.၊ကိတ္မုန္.၊ ခ်ိဳေသာအသီးအႏွံမ်ား၊ ဥပမာ - ဖရဲသီး ၊နာနတ္သီး၊ သရက္သီး၊ သၾကား၊နို.ဆီ၊ နို.မႈန္.၊ေကာ္ဖီမစ္ တို.ႏွင္. ေဖ်ာ္ေသာ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္။

ကန္.သတ္ရန္မလိုေသာ အစားအစာမ်ား (ၾကိဳက္သေလာက္စား)

(က) စိမ္းစိုေသာ ဟင္းရြက္အမ်ိဳးမ်ိဳး
ဘူးရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ျမင္းခြာရြက္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပြင္.၊ ပန္းမုန္လာ၊ ကိုက္လန္ရြက္၊ မုန္ညွင္းရြက္။

(ခ) မခ်ိဳေသာ အသီးအျမစ္မ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ မွ်စ္၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ဘူးသီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကင္းပံုသီး၊ခ၀ဲသီး၊ ရံုးပတီသီး ၊ ေဂြးခ်ိဳသီး၊ သလဲသီး။

(ဂ) သားငါးမ်ား
ၾကက္၊ဘဲ၊ ဆိတ္၊ အမဲ ၊၀က္၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥ။

(ဃ) ေကာ္ဖီ ၊လက္ဖက္ရည္
ႏြားနို.အစစ္နွင့္ ေဖ်ာ္ျပီး ဆက္ကရင္နွင့္ အခ်ိဳတုမ်ားႏွင္.ေဖ်ာ္ေသာ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ တို.ကို ေသာက္သံုးနိုင္ပါသည္။ သၾကား၊ နို.ဆီ ၊ န္ို.မႈန္. လံုး၀(လံုး၀)မသံုးရ။


အုပ္စု(၃) သင္.တင္.ေသာ အတိုင္းအတာအထိသာ စားသင္.ေသာ အစားအစာမ်ား (ေလ်ာ.စား)
အုပ္စု (၃) အစားအေသာက္မ်ားသည္ ကစီဓတ္ (ေခၚ) ကာဘို ဟိုက္ျဒိတ္ ဓတ္ အမ်ားဆံုးပါရွိသည္။ မိမိႏွင္. သင္.တင္ေသာ တစ္ေန.အတြက္ ကစီဓာတ္ ယူနစ္ပမာဏ ကို ဆရာ၀န္ႏွင့္ တိုင္ပင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

(က) ဆန္ႏွင့္ ျပဳလုပ္ေသာအစားအစာမ်ား
ထမင္း၊ ဆန္ျပဳတ္ ၊ မုန္.တီ ၊ မုန္.ဟင္းခါး၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ၊ေကာက္ညွင္း။
(ခ) ဂ်ဳံနွင့္ ျပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား
မခ်ိဳေသာေပါင္မုန္. ႏွင္. ဘီစကစ္၊ ေခါက္ဆြဲ ၊နံျပား၊ဂ်ပါတီ၊ ပူရီ ။အီၾကာေကြး၊ ထပ္တရာ၊ ပလာတာ။

(ဂ) ကစီဓာတ္မ်ားေသာ အသီးနွင္.ဥမ်ား
အာလူး၊ ေရႊဖရံု၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ၊ ခါၾကက္ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ လိေမာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ မလကာသီး၊ စိမ္းစားဥ ။

ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ကို လူသားတို႕ အသံုးျပဳခဲ့ၾကသည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၇၀၀ ေက်ာ္ခဲ့ျပီ ျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္အတြက္သာမက ေဆးဖက္လည္း ၀င္ေသာေၾကာင့္ လူမ်ိဳးတိုင္း ဘာသာတိုင္း နည္းပါး၏ သမိုင္းတြင္
ပ်ားရည္၏ အခန္းက႑ကို ေတြ႕ႏိုင္ပါသည္။ ေရွးေခာတ္ကတည္းက ပင္ ပ်ားရည္ကို အနာက်က္ေဆး အေနျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆးအေနျဖင့္လည္းေကာငး္၊ အသားလွေဆးအေနျဖင့္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳခဲ့ၾကသည္။ ယခင္က မည္သည့္အတြက္ေၾကာင့္ ဤမွ် အစြမ္းထက္သည္ကို မသိခဲ့ၾကေသာ္လည္း ယခုအခါ သိပၸံပညာ၏ တိုးတက္မွဳႏွင့္အတူ သိခြင့္ရိွလာျပီ ျဖစ္သည္။ ပ်ားရည္ အစြမ္းထက္ရျခင္း၏ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား အေျမာက္အမ်ား ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။


ပ်ားရည္ကို ထုတ္လုပ္သည့္ေဒသႏွင့္ ပ်ားအမ်ိဳးအစားအေပၚမူတည္ျပီး အမ်ိဳးအစား ေျမာက္မ်ားစြာ ခဲြျခားႏိုင္ပါသည္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ raw honey လို႕ေခၚတဲ့ ပ်ားအံုမွ တိုက္ရိုက္ဖြတ္လာေသာ ပ်ားရည္အၾကမ္းႏွင့္ processed commercial honey လို႕ေခၚတဲ့ အျပင္မွာ လြယ္လြယ္ကူကူ ၀ယ္လို႕ရတဲ့ ပ်ားရည္ဆိုျပီး ခဲြၾကည့္ရေအာင္။ ပ်ားရည္အၾကမ္းျခင္း ယွဥ္ရာတြင္ သဘာ၀အတိုင္း ျဖစ္ေပၚေနေသာ ပ်ားအံုမွ ဖြတ္လာေသာ ပ်ားရည္သည္ ေမြးျမဴေရး ပ်ားရည္ထက္ အစြမ္းသတၱိ ပိုမိုထက္ျမက္ပါသည္။ ပ်ားရည္ဆိုသည္မွာ ပ်ားလုပ္သားမ်ားက ပန္းပြင့္ေပါင္းမ်ားစြာကို လွည့္လြယ္သြားလာျပီး ရရိွလာေသာ ပန္၀တ္ရည္တို႕မွ တဆင့္ ျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္သည္။ ၎တို႕ သြားထားေသာ အပင္အမ်ိဳးအစား စံုေလေလ ပန္းပြင့္တို႕မွ ရရိွေသာ ပိုးေသေစသည့္သတၱိမ်ား၊ ႏွင့္ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္သည့္ သတၱိမ်ား ပိုမ်ားေလေလျဖစ္သည္။ သို႕ေသာ္ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ Clostridium botulinum bacteria spore ဟုေခၚသည့္ ဘယ္တီးရီးယားတို႕၏ ဥမ်ား ပါလာတတ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အသက္ ၁ ႏွစ္ေအာက္ ငယ္ေသာ ကေလးမ်ားကို ပ်ားရည္လံုး၀ မတိုက္ရပါ။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ အဆိုပါ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ပြားကာ Botulism လို႕ေခၚတဲ့ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ အသက္ကိုပင္ ေသေစႏိုင္ပါသည္။ လူၾကီးေတြအတြက္ေတာ့ စိုးရိမ္စရာမရိွပါ။

ပ်ားရည္ကို ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ဓာတ္ခဲြၾကည့္မည္ဆိုပါက fructose ႏွင့္ glucose သၾကားမ်ားက ၆၀ ရာခိုင္ႏွဳန္း မွ် ပါ၀င္ပါသည္။ အျခားပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ဗိုက္တာမင္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား ႏွင့္ ဓာတ္တိုးမွဳကို ဆန္႕က်င္ႏိုင္သည့္ သတၱိရိွေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါ၀င္ပါသည္။

ပ်ားရည္၏ အသံုး၀င္ပံုမ်ား

ပ်ားရည္တြင္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ႏွင့္ မွိဳမ်ားကို ေသေစႏိုင္ေသာ သတၱိရိွသည္။ အေရျပားတြင္ ျဖစ္ေပၚေနေသာ အနာမ်ားတြင္ ေဆးအျဖစ္ထည့္ပါက အနာအက်က္ျမန္သည္ကို ေရွးကတည္းကပင္ သိရိွခဲ့ၾကသည္။ ပ်ားရည္တြင္ ေရဓာတ္ပါ၀င္မွဳ အရမ္းနည္းပါးေသာေၾကာင့္ ျပင္ပေရမပါ၀င္ဘဲ ပ်ားရည္ခ်ည္း သက္သက္ျဖင့္ အနာကို ထည့္ေပးပါက ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား မေပါက္ပြားႏိုင္ပါ။ ပ်ားရည္၏ pH သည္ ၄ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ရိွေသာေၾကာင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္က ပိုးမ်ားကို ေသေစႏိုင္ပါသည္။ ထို႕အျပင္ အနာမွ ထြက္လာသည့္ အရည္တို႕ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳျပီး hydrogen peroxide လို႕ေခၚတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးရည္တစ္မ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေစသည္။ ထိုအခါ ပ်ားရည္သည္ အလြန္အစြမ္းထက္သည့္ အနာထည့္ေဆးတစ္လက္ ျဖစ္လာပါသည္။ ေဆးမတိုးေတာ့ေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားျဖင့္ ပြထေနေသာ ေဆးရံုမ်ားအတြက္ သတင္းေကာင္းပင္ျဖစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕ သုေတသီတို႕က အေမရိကန္တြင္ ပ်ားရည္ကို အနာထည့္ေဆးအျဖစ္ hospital protocol မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းရန္ အၾကံျပဳၾကသည္။ သုေတသန စာတမ္းမ်ားအရ ပ်ားရည္ကို အနာထည့္ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပါက ပံုမွန္အနာထည့္ေဆးမ်ားအသံုးျပဳေသာ အနာမ်ားထက္ ၄ ရက္ ၅ ရက္ခန္႕ ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာ အနာက်က္သည္ကို ေတြ႕ရပါသည္

ပ်ားရည္တြင္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ႏွင့္ မွိဳမ်ားကို ေသေစႏိုင္ေသာ သတၱိရိွသည္။ အေရျပားတြင္ ျဖစ္ေပၚေနေသာ အနာမ်ားတြင္ ေဆးအျဖစ္ထည့္ပါက အနာအက်က္ျမန္သည္ကို ေရွးကတည္းကပင္ သိရိွခဲ့ၾကသည္။ ပ်ားရည္တြင္ ေရဓာတ္ပါ၀င္မွဳ အရမ္းနည္းပါးေသာေၾကာင့္ ျပင္ပေရမပါ၀င္ဘဲ ပ်ားရည္ခ်ည္း သက္သက္ျဖင့္ အနာကို ထည့္ေပးပါက ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား မေပါက္ပြားႏိုင္ပါ။ ပ်ားရည္၏ pH သည္ ၄ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ရိွေသာေၾကာင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္က ပိုးမ်ားကို ေသေစႏိုင္ပါသည္။ ထို႕အျပင္ အနာမွ ထြက္လာသည့္ အရည္တို႕ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳျပီး hydrogen peroxide လို႕ေခၚတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးရည္တစ္မ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေစသည္။ ထိုအခါ ပ်ားရည္သည္ အလြန္အစြမ္းထက္သည့္ အနာထည့္ေဆးတစ္လက္ ျဖစ္လာပါသည္။ ေဆးမတိုးေတာ့ေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားျဖင့္ ပြထေနေသာ ေဆးရံုမ်ားအတြက္ သတင္းေကာင္းပင္ျဖစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕ သုေတသီတို႕က အေမရိကန္တြင္ ပ်ားရည္ကို အနာထည့္ေဆးအျဖစ္ hospital protocol မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းရန္ အၾကံျပဳၾကသည္။ သုေတသန စာတမ္းမ်ားအရ ပ်ားရည္ကို အနာထည့္ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပါက ပံုမွန္အနာထည့္ေဆးမ်ားအသံုးျပဳေသာ အနာမ်ားထက္ ၄ ရက္ ၅ ရက္ခန္႕ ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာ အနာက်က္သည္ကို ေတြ႕ရပါသည္။





စြမ္းအင္တိုးေဆး

ပ်ားရည္တြင္ ပါ၀င္ေသာ သၾကားႏွစ္မ်ိဳးအနက္ glucose သည္ အစာလမ္းေၾကာင္းမွ စုပ္ယူမွဳျမန္ေသာေၾကာင့္ စားျပီးျပီးခ်င္း လန္းဆန္းေစသည္။ Fructose ကမူ စုပ္ယူမွဳ ေႏွးေသာေၾကာင့္ ေသြးအတြင္း၌ သၾကားဓာတ္ကို ပံုမွန္ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္သည္။ ထိုအခ်က္က အားကစားသမားမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္သည္။ မနက္အိပ္ယာထထခ်င္း လမ္းေလ်ာက္မည္ဆိုပါက အခ်ိဳဓာတ္လြန္ကဲေသာ ဘီစကစ္မ်ား၊ မုန္႕မ်ားစားမည့္အစား ပ်ားရည္ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ ေသာက္ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသည့္အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ပါ အလြန္အကၽြံမတက္ေစေသာေၾကာင့္ ေရရွည္တြင္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါသည္။



ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆး
ကေလးမ်ားတြင္ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ၂ ႏွစ္အထက္ ကေလးမ်ားတြင္ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆးအျဖစ္ အသံုးအမ်ားဆံုးမွာ dextromethophan လို႕ေခၚတဲ့ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ေဆးသမားေတြရဲ႕ လက္ဆဲြ ျဖစ္ဖူးလို႕ က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာနက ပိတ္ထားတဲ့ ေဆးပါ။ ထိုေဆးေသာက္ပါက ငိုက္ျမီးျခင္း ေလးလံထိုင္းမိွဳင္းျခင္းတို႕ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အေမရိကန္မွာ အသက္ ၂ႏွစ္မွ ၁၈ ႏွစ္ၾကားရိွတဲ့ ကေလး ၁၀၅ ေယာက္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ သုေတသနာ စာတမ္းတစ္ရပ္အရ ညအိပ္ခါနီးတြင္ ပ်ားရည္တစ္စြန္း ကို ေသာက္၍ အိပ္ေသာကေလးမ်ားသည္ dextromethophan ကို ေသာက္၍ အိပ္ေသာကေလးမ်ားကဲ့သို႕ပင္ ညဘက္ေခ်ာင္းဆိုးသက္သာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ထို႕အျပင္ ပ်ားရည္သည္ အာသီးေရာင္ျခင္း ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းတို႕ကိုလည္း သက္သာေစေသာေၾကာင့္ တုတ္ေကြးရာသီတြင္ ကေလးမ်ားအတြက္ ေဆးတစ္လက္အေနျဖင့္ သံုးလို႕ရပါတယ္။ ကေလးမ်ားသာမက လူၾကီးမ်ားအတြက္ပါ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။

အသံုးျပဳပံု

သင္အာသီးေရာင္ေနပါက ေသာက္ေရခြက္အတြင္းသို႕ ပ်ားရည္ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ ေလးဇြန္း ႏွင့္ ဆားတစ္ဇြန္းတို႕ကို ထည့္ျပီး ေရေႏြးျဖင့္ေရာကာ ပလုပ္က်င္းပါက လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း အာသီးေရာင္ျခင္းတို႕ကို လ်င္ျမန္စြာ သက္သာႏိုင္ပါသည္။

၀မ္းရွင္းေစသည္

၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီလမွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ပ်ားရည္ႏွင့္ က်န္းမာေရး စာတမ္းဖတ္ပဲြႏွင့္ ေဟာေျပာပဲြအရ ပ်ားရည္တြင္ လူသားတို႕ကို အက်ိဳးျပဳသည့္ lactobacilli ဘက္တီးရီးယားမ်ားပါ၀င္တဲ့အတြက္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာ ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းရိွ ပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕လည္း အူမၾကီးကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္ဟု ေျပာၾကသည္။

ဆီးခ်ိဳသမားတို႕အတြက္

ထို႕အျပင္ ပ်ားရည္ကို ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားတြင္ ေဆးသၾကားအျဖစ္ သံုးႏိုင္ပါသည္။ အခ်ိဳကို လံုး၀ေရွာင္ႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးဆိုေပမယ့္ မေရွာင္ႏိုင္လို႕ အနည္းငယ္ စားမည္ဆိုပါက ပ်ားရည္သည္ စားသင့္ေသာ သၾကားတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတြက္ မရိွမျဖစ္လိုအပ္လွသည္။ ပ်ားရည္တြင္ အဆိုပါ ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အသည္းကို တစ္ခါတည္း ကာကြယ္ေပးရာေရာင္သလို ေသြးေၾကာမ်ား က်ဥ္းျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓာတ္ကို အရမ္းမတက္ေအာင္ level တစ္ခုတြင္ ထိန္းသိမ္းေပးရာတြင္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါသည္။ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား ၁ သာမက အမ်ိဳးအစား ၂ တြင္ပါ စားသံုး၍ ရပါသည္။

တစ္ေန႕တစ္ဇြန္း

မည္သူမဆို ပ်ားရည္ကို တစ္ေန႕တစ္ဇြန္း စားသံုးပါက အထက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို ရရိွမည့္အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ျခင္း၊ အသားအေရလွျခင္း၊ ဆံပင္လွျခင္း၊ အိုမင္းမွဳကို ေႏွးေကြးေစျခင္း ႏွင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းျခင္းတို႕ကိုလည္း ျဖစ္ေစပါသည္။

အရက္မူးေနပါက

ပ်ားရည္တြင္ ပါ၀င္ေသာ သၾကားဓာတ္သည္အစာအိမ္အတြင္းမွ alcohol တို႕ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳကာ ဓာတ္ျပယ္ေအာင္ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ေသာ အစြမ္းရိွသည္။ အေနာက္တိုင္းတြင္သာမက အေရွ႕တိုင္းတြင္ပါ ပ်ားရည္ကို အမူးျပယ္ေဆးအေနျဖင့္ သံုးၾကသည္။ သံပရာရည္ျဖင့္ ေရာျပီးေသာက္ပါက ပိုမို အစြမ္းထက္ပါသည္။

အိပ္မေပ်ာ္ပါက

ႏြားႏို႕ပူပူတစ္ခြက္အတြင္းသို႕ ပ်ားရည္ ၂ဇြန္းခန္႕ ထည့္၍ ေမႊျပီး ေသာက္ပါက စိတ္တည္ျငိမ္ကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစသည္ကို ေတြ႕ရပါသည္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား

UK ႏွင့္ US ရိွ သဘာ၀ပ်ားရည္မ်ားတြင္မူ အထက္တြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ botulinum spore မ်ား ပါ၀င္တတ္ေသာေၾကာင့္ (အထူးသျဖင့္ california တြင္) အထူးသတိျပဳေစလိုသည္။ ထို႕အျပင္ New Zealand မွထြက္ေသာ tutu အပင္မ်ားတြင္ ေနသည့္ ပ်ားမ်ားမွ ထြက္သည့္ ပ်ားရည္သည္ ပ်ားရည္အဆိပ္သင့္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။ လကၡဏာမ်ားမွာ အထက္လန္ေအာက္ေလွ်ာ ျဖစ္ျခင္း ႏွင့္ သတိလစ္ျခင္း ႏွင့္ တက္ျခင္းတို႕ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။

မွတ္ခ်က္

အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ားမွာ ပ်ားရည္ကိုေသာက္သံုးျခင္းမွ ရေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ပ်ားရည္မွ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ေသာက္ေဆးမ်ားကို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ မဟုတ္ပါ။ သို႕ေသာ္ သတိျပဳရန္မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါ၀င္ေသာ မည္သည့္ေဆးမဆို သဘာ၀ အတိုင္းျဖစ္ေသာ ထြက္ကုန္မ်ားကသာ အစြမ္းထက္ပါသည္။ ဥပမာ။ ။ ပ်ားရည္မွ ထုတ္လုပ္ထားေသာေဆးသည္ သဘာ၀ပ်ားရည္ကဲ့သို႕ အစြမး္ထက္မည္ဟု မည္သူမွ အာမ မခံႏိုင္ပါ။ ထို႕ေၾကာင့္ သဘာ၀ထြက္ကုန္ကိုသာ အားေပးေစလိုသည္။

သံပုရာသီး
သံပုရာသီးကို မ်က္ႏွာတျခမ္း ေလျဖတ္ထားသူမ်ား, ေသြးေပါင္ခ်ိန္ တက္တတ္သူမ်ား, အမူးအေမာ္ ရွိသူမ်ား, ရင္တုန္တတ္သူမ်ားသည္ သံပုရာသီးကို အျမဲေဆာင္ထားသင့္သည္၊
ေခါင္းမရွင္း မၾကည္လင္လွ်င္ သံပုရာရည္တခြက္ကို ေသာက္လိုက္ရသည္၊ ထိုအခါမွ ေခါင္းရွင္း ေခါင္းၾကည္သြား၍ လန္းဆန္းတက္ၾကြသြားေလသည္။

သံပုရာသီးသည္ ခ်ဥ္ေသာအရသာရွိသျဖင့္ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ရင္ကိုပူေစသည္၊ သံပုရာသီးသည္ ေလကိုင္ႏိုင္ျပီး ႏႈတ္ကိုျမိန္ေစသည္၊ ၀မ္းကိုသက္ေစသည္၊ ပိုးမ်ားကို ႏိုင္သည္၊ ၀မ္းမီးကိုေတာက္ေစျပီး
၀မ္းတြင္းရွိ အႏၲရာယ္ျပဳေသာ ပိုးမ်ားကို ဖ်က္ဆီးႏိုင္ေသာ အစြမ္းသတၱိရွိသည္။

ထိုအႏၲရာယ္ျပဳေသာ ပိုးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ, အဆုတ္နာ ေရာဂါ, တိုက္ဖိြဳက္ ေရာဂါ, အတိႆရ ၀မ္းေရာဂါ, ကာလ ၀မ္းေရာဂါမ်ားကို သံပုရာရည္က ႏိုင္နင္းစြာ ဖ်က္ဆီးေခ်မႈန္းႏိုင္သည္။ အဆစေရာင္ ေရာဂါ, ေသြးတိုး ေရာဂါ, အစာမေၾက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ေရာဂါ, သလိပ္ကပ္ ေရာဂါတို႔ကိုလည္း သံပုရာရည္က ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။

ငွက္ဖ်ားေရာဂါသမားမ်ားအေနျဖင့္က်က်ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီတြင္ သံပုရာရည္ကိုထည့္၍ မွန္မွန္ေသာက္သံုးေပးပါက ငွက္ဖ်ားေရာဂါသည္ တေန႔တျခား ေလ်ာ့ပါးသြားပါလိမ့္မည္၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ ေရေႏြးပူပူကို မတ္ခြက္အတြင္းထည့္၍ သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ထည့္ပါ၊ ထို႔ေနာက္ မတ္ခြက္အဖံုးကို အုပ္ထားပါ၊ သံပုရာသီး ႏြမ္းေလာက္ေသာအခ်ိန္က်မွ မတ္ခြက္အတြင္းရွိ အရည္ကို ေသာက္၍ အသီးကို စားသံုးပါက ေရာဂါသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္၊ အသက္ရွဴက်ပ္၍ အသက္ရႈိက္ျပီး ရွဴေနရေသာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားအဖို႔လည္း အထူးသက္သာရာ ရေစပါသည္။

ထို႔ျပင္ သံပုရာရည္ ဇြန္းႀကီး ၂-ဇြန္းကို ေရ ၂-ဇြန္းျဖင့္ ေရာစပ္ျပီး နံနက္တႀကိမ္ ညတႀကိမ္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးပါက ေသြးတြင္းအဆီကို က်ေစကာ ခႏၶာကိုယ္ မ၀ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ထားႏိုင္သည္၊ ထိုမွ်မက ဆီးကို ေကာင္းေစျပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္း ထိန္းထားႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။

ေရ၀ဲစားေသာအနာ ေပြး ဒက္ ေမႊးကၽြတ္နာ ဦးေခါင္း၌ေပါက္ေသာ ေဗာက္မ်ား အေရျပား၌ အမည္းကြက္မ်ားေပၚျခင္း-စေသာ ယားနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔အတြက္ သံပုရာသီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ နာနာပြတ္တိုက္ေပးပါ၊ ထိုအနာတို႔ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

သံပုရာရည္တြင္ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္၍ မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါက အရက္မွျဖစ္ေသာ အဆိပ္, အစာမွျဖစ္ေသာ အဆိပ္,ဘိန္းမူးလြန္ေသာ အဆိပ္, ေျမြဆိပ္ စသည္တို႔ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

သံပုရာရည္တြင္ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး နံနက္တႀကိမ္ ညတႀကိမ္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးလွ်င္လည္း သြားမွ ေသြးယိုျခင္း၊ ၀မ္းဗိုက္အတြင္း ပူေလာင္ျခင္း၊ အဆီမ်ား၍ ေခ်ာင္းဆိုျခင္း၊ သည္းေျခအားနည္းျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း ေရာဂါတို႔ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

သံပုရာရည္တြင္ ပ်ားရည္အနည္းငယ္ေရာစပ္ျပီး မ်က္ႏွာကိုလိမ္းေပးကာ လက္ျဖင့္ အသာအယာ ႏွိပ္ႏွယ္ေပးပါ၊ ျပီးေနာက္ ေရေဆးခ်လိုက္ပါ၊ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ အားေကာင္းလာျပီး ၀က္ျခံ တင္းတိပ္မ်ား ေပ်ာက္ကင္း၍ မ်က္ႏွာျပင္ အသားအေရ ေခ်ာေမြ႔လာပါလိမ့္မည္။

ေျခသည္းလက္သည္းမ်ား၌ျဖစ္ေသာ မႈိစြဲေရာဂါရွိသူတို႔အဖို႔ ထိုေရာဂါရွိေသာေနရာကို သံပုရာရည္ထဲတြင္ မိနစ္ ၂၀-မွ် စိမ္ထားေပးပါ၊ သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါလိမ့္မည္။

သံပုရာသီးအခြံစိမ္းကို စားေပးပါက ေလနာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္၊ ထို႔ျပင္ သံပုရာေစ့ ၅-ေစ့ခန္႔ကို အခြံခြာ၍ ေန႔စဥ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏိုင္သည္၊ အေအးမိ ကိုက္ခဲျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား အလြန္နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္းျဖစ္ပါက သံပုရာရည္တြင္ ဇ၀က္သာအနည္းငယ္ႏွင့္ ပ်ားရည္အနည္းငယ္ ေရာစပ္၍ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာရာရေစပါသည္။

အဖ်ားျဖတ္ေဆးအေနျဖင့္လည္း သံပုရာပင္ အေခါက္ကို အသံုးျပဳႏိုင္သည္၊ သံပုရာပင္ အေခါက္ ၅-က်ပ္သားကို ေရ ၅၀-က်ပ္သားႏွင့္ ေရာ၍ ၂၅-က်ပ္သားခန္႔ရေအာင္ က်ိဳပါ၊ ထိုအရည္ကို တခါေသာက္ ၂-က်ပ္သားမွ် ေသာက္ေပးပါက အဖ်ားေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္၊ သရက္ရြက္ႀကီးေသာေရာဂါ ရရွိပါက သံပုရာသီးသနပ္ကို ထမင္းျဖင့္ အျမဲစားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

ကင္ဆာေရာဂါေ၀စဒနာရွင္မ်ားအတြက္ အရည္ျပည့္၀ေသာ သံပုရာသီးကို ေရေအးတြင္ စိမ္ထားပါ၊ ထို႔ေနာက္ သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ျပဳတ္၍ေသာ္၎၊ ေပါင္း၍ေသာ္၎ ျပဳပါ၊ ထို႔ေနာက္ ထိုသံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ အရည္ကိုစုပ္၍၎၊ အရည္ညႇစ္၍ ပ်ားရည္ႏွင့္ေရာစပ္၍၎၊ နံနက္တႀကိမ္ ညတႀကိမ္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးႏိုင္မည္ ဆိုပါက မည္သည့္ကင္ဆာေရာဂါမ်ိဳးကိုမဆို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္-ဟု အဆိုရွိပါသည္။

ထို႔ျပင္ ေပါင္းထားေသာ သံပုရာသီးရည္ကို တရက္လွ်က္ တလံုး စသည္ျဖင့္ ၁၂-လံုးျပည့္ေအာင္ ေသာက္ရပါမည္၊ ၁၂-လံုးျပည့္ေသာအခါ တဖန္ျပန္၍ ေဆးတပတ္လွ်င္တရက္ ေလွ်ာ့၍ ေသာက္ရပါမည္။
အကယ္၍ ၁၂-လံုးျပည့္ေအာင္ မေသာက္ႏိုင္ပါက ၈-လံုးျပည့္ေသာအခါ တဖန္ျပန္၍ တရက္စီေလွ်ာ့ျပီး ေသာက္ေပးပါက ကင္ဆာေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သံပုရာရည္တြင္ ပိုးကို အထူးႏိုင္ေသာ ဓာတ္တမ်ိဳး ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အရွင္နာဂသိန္၏ ပံုျပေဆးအဘိဓာန္က်မ္း၊ စာမ်က္ႏွာ ၄၂၂-တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္ကို ေတြ႔ရပါသည္။

ခႏၶာကုိယ္တြင္းရွိ ပိုးမ်ားမွျဖစ္ေသာ အဆိပ္တို႔သည္ ေလေဒါသႏွင့္ေတြ႔ပါက ေလေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သလိပ္ေဒါသႏွင့္ေတြ႔ပါက သလိပ္ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကို ျဖစ္ေစတတ္ပါသည္၊ ထို႔ေၾကာင့္ ထိုေရာဂါပိုးမ်ားကို သံပုရာရည္က အံံ့ၾသေလာက္ေအာင္ပင္ ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္ပါသျဖင့္ သံပုရာသီးကို က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္သလို သံုးစြဲႏိုင္ေၾကာင္း တိုင္းရင္းေဆးရႈေထာင့္မွ တင္ျပအပ္ပါသည္။

ပ်ားရည္အသက္ရွည္ေဆး
ပ်ားရည္ ကို ျမန္မာမႈနယ္ပယ္မွာ အသက္ရွည္ေဆး လို႔ တင္စားၾကပါတယ္။ ပန္းေပါင္းတစ္ေထာင္လို႔လဲ တင္စား ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။ ပ်ားရည္ကို ျမန္မာအမည္ ပ်ားရည္ ၊ ပါဠိအမည္ မဓု ၊ သကၠတအမည္ မဓု Madhu, Makshika ၊ ဟိႏၵီ အမည္ Ben, Madha စသျဖင့္ ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။ ျမန္မာ ဘယေဆးေလာကမွာ သစ္ရြက္ေပါင္း တစ္ေထာင္မွာ (ဆိတ္ေခ်း) ၊ အခိုးေပါင္းတစ္ေထာင္မွာ (က်ပ္ခိုး) ၊ ပန္းေပါင္းတစ္ေထာင္မွာ (ပ်ားရည္) လို႔ ဆိုး႐ိုးရိွပါတယ္။
ပ်ားရည္ရဲ့ ဂုဏ္နဲ႔အစြမ္းကေတာ့ .....
ပ်ားရည္စစ္လွ်င္ ေျပာင္းလဲေဖာက္ျပန္မႈ မရိွေပ။ တိုးလာျခင္း ၊ ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းလည္း မရိွေပ။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္ သုံးေထာင္မွ အီဂ်စ္ရိွ ေဖ႐ို ဘုရင္မ်ား၏ ဂူသခ်ဳႋင္းမ်ားကို တူးေဖာ္ရာတြင္ ပ်ားရည္မ်ားကို ေတြ႕ရိွရသည္ဟု ဆိုသည္။ အဆိုပါ ပ်ားရည္မ်ားသည္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာျမင့္ေသာ္လည္းအရသာမပ်က္ေပ။ သုိ႔ရာတြင္ အေရာင္မွာ မည္းညစ္ေနသည္ဟု ဆိုေပသည္။ ဤသည္မွာ ထူးျခားလွေသာ ပ်ားရည္၏ ၀ိေသသ လကၡဏာ ရပ္ျဖစ္ေပသည္။
ဘုရားလက္ထက္
ဗုဒၶရွင္ေတာ္ဘုရားသည္ ရဟန္းေတာ္မ်ားႏွင့္ သတၱ၀ါတို႔အား အသက္ရွည္ရာ အနာကင္းေ၀းေရးအတြက္ ပ်ားရည္ အဓိကပါသည့္ (စတုမဓူေဆး) ေတာ္ကို မဟာ၀ါေဘသဇၨခႏၶ၀ဂ္ တြင္ ေဟာေတာ္မူခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ရွင္ေတာ္ဗုဒၶ ၏ ပထမဦးဆုံးေသာ အသက္ရွည္ရာအနာကင္းေၾကာင္းေဆးေတာ္ဟု ဆိုသင့္လွေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာ့ေရွးသူေဟာင္း တို႔သည္ စတုမဓူ အသက္ရွည္ေဆးကို အျမတ္တႏိုးထားကာ မွီ၀ဲသုံးေဆာင္ခဲ့ၾကသည္။ သုံးေဆာင္ဆဲလည္း ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေနာင္လာေနာက္သားတို႔ မွတ္သားလြယ္ကူေစရန္ ကဗ်ာတို႔ျဖင့္ ဖဲြ႕ႏြဲ႕ သီကုံးခဲ့ၾကသည္။ ယင္းတို႔မွာ
(၁) ႏွမ္း ၊ ေထာ ၊ တင္ ၊ ပ်ား ၊ ဤေလးပါး ၊ ယူျငားမဓူမွတ္။
(၂) ဧက္ ၊ ေဒြး ၊ ပဥၥ ၊ သတၱရ ၊ ေပါင္း တစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္။
(၃) ရိပ္တြင္ေမႊကာ ၊ ေရာစပ္ပါ ၊ ရသာဂုဏ္ႀကီးျမတ္
(၄) စတုမဓူ ၊ သုံးလိုသူ ၊ ေဖာ္ယူ ဤနည္းမွတ္။
(၅) ေသြးသားဖံြ႕ၿဖိဳး ၊ အားခြန္တိုး ၊ ေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတတ္
အထက္ပါ သံေပါက္ ၅ ပိုဒ္အရ ရသာယန အာယု၀ၯန ေဆးမ်ဳိးျဖစ္ေသာ စတုမဓူ တြင္ ပ်ားရည္ကို အမ်ားဆုံး ကဲထားသည္ကို ေတြ႕ရိွရပါသည္။

စတုမဓူ

ေက်းဇူးရွင္ သဘာ၀ဓမၼ ဆရာေတာ္ဘုရားႀကီး၏ စတုမဓူေဆး ေဖာ္စပ္ပုံမွာ
(၁) ၾကံသၾကား ၂၅ က်ပ္
(၂) ပ်ားရည္ ၂၅ က်ပ္
(၃) ႏွမ္းဆီ ၂၅ က်ပ္
(၄) ေထာပတ္ ၃၀ က်ပ္
ယင္းတို႔ကို ေၾကြရည္သုတ္ဇလုံတြင္ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ ၂ နာရီခန္႔ခ်က္။ အရသာ (ေအး ၊ ခ်ဳိ ၊ ဆိမ့္) ၊ အက်ဳိးသြား (သီတ၊ ပထ၀ီျဖစ္ ၊ ေလေၾက ၊ အာကာသရ) ။ ဆရာေတာ္ႀကီးသည္ သၾကားကို အသုံးျပဳထားသည္မွာ တင္လဲအစား အ႒ကထာ မ်ား၏ အဆိုအရ သုံးထားသည္ကို သတိျပဳရမည္။



ဗိမၺိသာရႏွင့္ စတုမဓူ

ဗုဒၶသက္ေတာ္ထင္ရွားရိွစဥ္ အခါတစ္၌ ေဒ၀ဒတ္၏တိုက္တြန္းခ်က္အရ အဇာတသတ္မင္းသားသည္ ဖခင္ဗိမၺိသာရဘုရင္ကို အခိုးထြက္ေသာ အက်ဥ္းေထာင္၌ သြင္းေလွာင္၍ အစာအာဟာရျဖတ္ေတာက္ၿပီး ေသေစရန္ထားေလသည္။ ထိုအခါ မိဖုရားႀကီးသည္ မိမိတစ္ဦးတည္းသာ ၀င္ခြင့္ရသျဖင့္ ေရႊခြက္၌ စားေတာ္ထမင္းကိုထည့္ ၿပီး ခါးပိုက္၌ ဖုံးအုပ္ယူေဆာင္ ေကၽြးေမြးေလသည္။ ထိုအေၾကာင္းကို သားေတာ္ၾကား၍ တားျမစ္ေသာေၾကာင့္ ဆံထုံးထဲ ထည့္၀ွက္ ယူေဆာင္ေကၽြးေမြးျပန္သည္။ တစ္ဖန္ သားေတာ္က တားျမစ္ေသာေၾကာင့္ မိဖုရားႀကီးသည္ မိမိကိုယ္ကို နံ႔သာရည္ျဖင့္ စင္ၾကယ္စြာခ်ဳိးၿပီး (စတုမဓူ) ျဖင့္ ကိုယ္ကိုလိမ္း၍ အေပၚ႐ုံဖုံးအုပ္ကာ ယူေဆာင္၍သြား ျပန္္သည္။ မင္းႀကီးသည္ ထိုစတုမဓူကိုလ်က္၍ အာဟာရမွ်တေစျပန္သည္။ ဤကား စတုမဓူ ျဖင့္ ဗိမၺိသာရဘုရင္၏ အသက္ကို ကယ္ဆယ္မွ်တခဲ့ပုံတည္း
ဤ စတုမဓူ စပ္နည္းကို ႏွစ္နည္းရိွပါသည္။ ပထမနည္းမွာ
(၁) ေထာပတ္
(၂) သၾကား
(၃) ပ်ားရည္
(၄) အုန္းဆီ ေလးမ်ဳိးစပ္တည္း။
ဒုတိယနည္းမွာ -
(၁) ဒိန္
(၂) ပ်ားရည္
(၃) ေထာပတ္
(၄) တင္လဲရည္ ေလးမ်ဳိးစပ္တည္း။
ျမန္မာတို႔ အိမ္တိုင္းလိုလိုတြင္ ပ်ားရည္ကို အသုံးျပဳလိုက အသင့္ရရိွေစေရန္ ေဆာင္ ထားတတ္ၾကသည္မွာ ယခုမွမဟုတ္။ ေရွးအစဥ္ အဆက္ဆက္မွပင္ ျဖစ္သည္။

ေမႊးကင္းစႏွင့္ပ်ားရည္

ေမြးကင္းစ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ႏို႔ခ်ဳိမတိုက္ေကၽြးမီ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းကို ေရက်က္ေရေႏြး တစ္ဇြန္းျဖင့္ ေရာစပ္၍ ကေလးသူငယ္အား လွ်ာကိုပြတ္ေပးျခင္း ၊ ပါးစပ္ကို ေဆးေၾကာျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေပးေလ့ရိွသည္။ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ခံတြင္း သန္႔ရွင္းေစၿပီး အျခားပိုးမႊားမ်ားကိုလည္း ေသေစသည္။ ( ပ်ားရည္၏ တန္ခိုးသတၱိသည္ အျခားေရာဂါႏွင့္ ပိုးမႊားမ်ားကိုလည္း ေသေစ၍ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေသာ စြမ္းပကားထူးရိွသည္။)
ထို႔ေနာက္ ေစာေစာက ေရာစပ္ထားေသာ ပ်ားရည္ကိုအစက္ခ်၍ ကေလးငယ္အားတိုက္ေကၽြးသည္။ ဤသို႔
ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကေလးငယ္၏ ပါးစပ္သန္႔ရွင္းမႈႏွင့္ ၀မ္းတြင္းသို႔ေရာက္သြားသည့္အခါ ကေလး၏အစာအိမ္တြင္
မိခင္ႏို႔ရည္အား အလြယ္တကူေၾကညက္ေစရန္ ပ်ားရည္က ဦးစြာေစာင့္ေနျခင္းသေဘာပင္ျဖစ္သည္။ ဤသည္တို႔မွာ
ျမန္မာ့႐ိုးရာေဆးပညာ၌ ဦးစြာပထမ ပ်ားရည္ကို သုံးစဲြမႈပင္ျဖစ္သည္။

ရင္က်ပ္ႏွင့္ပ်ားရည္

ကေလးငယ္မ်ား လသားအရြယ္၊ ႏွစ္သားအရြယ္သို႔ေရာက္ျပန္ေသာအခါ ခၽြဲက်ပ္ ရင္က်ပ္ျဖစ္ေနပါက ပ်ားရည္ႏွင့္ သံပရာရည္ ဆတူေရာစပ္၍ လသားျဖစ္လွ်င္အစက္ခ်၍လည္းေကာင္း ႏွစ္သားျဖစ္လွ်င္ေကာ္ဖီဇြန္းျဖင့္လည္းေကာင္း တိုက္ေကၽြးရသည္။ ထိုသို႔ တိုက္ေကၽြးေပးျခင္းျဖင့္ ရင္က်ပ္ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းေ၀ဒနာမွ ေပ်ာက္ကင္းေပသည္။

ပ်ားရည္ႏွင့္သန္

ကေလးငယ္မ်ား၌ သန္ထျခင္း၊ တုတ္ေကာင္မ်ားထိုးျခင္း၊ ဗိုက္ပူနံကားျဖစ္ေနျခင္း၊ အားနည္း အစားမစားျခင္း ျဖစ္ေနပါကလည္း အုန္းႏို႔ ေၾကြဇြန္းႀကီးတစ္ခုကို ပ်ားရည္တစ္ဇြန္္းျဖင့္ေရာစပ္၍ မနက္ေစာေစာတြင္ တိုက္ေကၽြး၍ ညပိုင္းတြင္ ကေလးအပုပ္ခ်ေဆးကို တိုက္ေကၽြးပါက က်န္းမာ၀ၿဖိဳး၍ သန္ေကာင္ တုတ္ေကာင္မ်ား ကင္းရွင္းသြား ႏိုင္ပါသည္။
ပ်ားရည္သည္ မူလအားေဆးျဖစ္သည့္အတိုင္း က်ား/မ အရြယ္မေရြး လူလတ္ပိုင္းအတြင္းသို႔ေရာက္လာသည့္ အခါ ေန႔စဥ္ပ်ားရည္ကိုသုံးေဆာင္သြားပါက မူလသဘာ၀အားမ်ား မယုတ္ေလ်ာ့ေစသည့္အျပင္ ကုန္ဆုံးသြားေသာ အင္အားမ်ားကိုလည္း ျပန္လည္ျပည့္ၿဖိဳးေစႏိုင္ပါသည္။
ေအာက္ပါ အလြယ္တကူေဖာ္စပ္ႏိုင္ေသာ အသက္ရွည္၍အားအင္ျပည့္ၿဖိဳးေစေသာ နည္းမ်ားအတိုင္းေဖာ္စပ္၍ ေန႔စဥ္စားသုံးေပးမည္ဆိုပါက က်န္းမာ၀ၿဖိဳး အလွတိုးေစၿပီး အသက္ရွည္စြာ လူ႕ေလာကတြင္ ေနထိုင္ႏိုင္ေသာ လူတစ္ေယာက္ျဖစ္လာမည္မွာ မလဲြေပ။ ယင္းတို႔မွာ .....
၁။ ျမင္းခြာရြက္ ပဥၥငါးပါးမႈန္႔ ၅ က်ပ္သားကို ပ်ားရည္ ၁၀ က်ပ္သားႏွင့္ ေဖ်ာ္စပ္ၿပီး နံနက္တစ္ႀကိမ္ ညတစ္ႀကိမ္
ေၾကြဇြန္းႀကီးႏွင့္ သုံးေဆာင္ပါ။
၂။ ျမင္းခြာရြက္သတၳဳရည္ (ေထာင္း၍အရည္ၫႇစ္ထားေသာ အရြက္စိမ္းရည္) ေၾကြဇြန္းႀကီးတစ္ဇြန္းကို ပ်ားရည္
တစ္ဇြန္းျဖင့္ ေရာစပ္၍လည္း ေန႔စဥ္သုံးေဆာင္ႏိုင္သည္။
၃။ ၾကစုမႈန္႔ ၅ က်ပ္ ၊ ပ်ားရည္ ၁၀ က်ပ္ႏွင့္ေရာစပ္ၿပီး ေန႔စဥ္သုံးေဆာင္ပါကလည္း ေရာဂါကင္း၍ က်န္းမာ၀ၿဖိဳး
အသက္ရွည္ေစႏိုင္ပါသည္။


ေမ့တတ္ေသာေရာဂါႏွင့္ပ်ားရည္

အထူးသျဖင့္ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားမ်ား ေန႔ညမျပတ္ပညာကိုႀကိဳးစားေနေသာအခ်ိန္တြင္ ဦးေႏွာက္မၾကည္လင္ ဘဲ ေက်ာင္းစာကိုမၾကည့္ခ်င္ျခင္း ၊ ရရိွၿပီးေသာစာမ်ားကို အလြယ္တကူ ေမ့ေပ်ာက္သြားျခင္း ၊ မအီမသာျဖစ္ေနျခင္း ၊ အားအင္ကုန္ခမ္း ေမာပန္းလြယ္ျခင္း ၊ စာကို စိတ္မ၀င္စားျခင္း စသည့္ လကၡဏာမ်ားျဖစ္ေပၚေနပါက ပ်ားရည္ကို ေန႔စဥ္စားသုံးေပးလွ်င္ ပ်ားရည္၏အစြမ္းသတၱိမ်ားေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ၾကည္လင္၍ ပညာကိုတိုးပြားရရိွၿပီး စာေပမ်ားကို မေမ့မေပ်ာက္ရိွေနမည္ကို အံ့ၾသစြာ ေတြ႕ရမည္။

ပ်ားရည္ႏွင့္အားကစား

အားကစား ေမာင္/မယ္မ်ားအတြက္လည္း ပ်ားရည္သည္ အဓိကအခန္းက ပါ၀င္ေနျပန္သည္။ အားကစားေမာင္/ မယ္မ်ားသည္ ကုန္ခမ္းသြားသည့္အားမ်ားကို ပ်ားရည္မွ ျပန္လည္၍ ရယူႏိုင္ ပါသည္။ အားကစားသမားမ်ားအတြက္ ပ်ားရည္ထက္ေကာင္းေသာ အားေဆးသည္မရိွေသးဟု ကမ႓ာ႔ေဆး၀ါးပါရဂူမ်ားက မိန္႔ဆိုၾကသည္။ ပ်ားရည္ကိုစားသုံး ေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရိွ အစိတ္အပိုင္းမ်ားသို႔ ခ်က္ခ်င္းေရာက္ရိွသြားၿပီး လိုအပ္သည့္ အားအင္သစ္မ်ားကို တစ္ဖန္ျပန္၍ ေပးေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အားကစားေမာင္မယ္မ်ား အားသစ္ေမြးခ်ိန္တြင္ ပ်ားရည္ကိုေန႔စဥ္မွန္မွန္ စား သုံးေပးရန္လိုသည္။ ထို႔အျပင္ ၿပိဳင္ပဲြမ၀င္မီ ပ်ားရည္ကို ေၾကြဇြန္းတစ္ဇြန္းစားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေအာင္ပန္းကိုဆြတ္ခူး ႏိုင္မည္မွာ မလဲြေပ။
ပ်ားရည္သည္ မေသေဆးရည္(သို႔)ပန္းေပါင္းတစ္ေထာင္ဟုတင္ျပခဲ့သည့္အတိ ုင္းအသက္ႀကီး ၍ က်ားကန္ရ သည့္ဘ၀မ်ဳိးသို႔ ေရာက္ေစကာမူ ပ်ားရည္ကို ေန႔စဥ္စားသုံးေပးပါက ႐ုပ္ပ်ဳိ၍ လူငယ္မ်ားကဲ့သို႔ ကိုယ္ႏုေနမည္ျဖစ္ သည္။

ပ်ားရည္ႏွင့္သူတို႔အျမင္

ပ်ားရည္ဓာတ္ စြမ္းပကားသည္ ပိန္သူကို ၀ ေစ၍ ၀ သူကို ပိန္ေစႏိုင္သည္။ ပ်ားရည္သည္ လူပိန္အဖို႔ အာယုဗလ ေဆးတလက္ျဖစ္သလို လူအိုအဖို႔ရာ တြင္လည္း အာယုဒီဃေဆးပင္ျဖစ္သည္။ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးတို႔အဖို႔မူ အာယု သိဒၶိေဆးျဖစ္သည္ဟုဆိုက မမွားေပ။ ပ်ားရည္ကို တစ္သမတ္တည္းပင္ တကယ္စဲြ ၍စားသုံးသြားပါလွ်င္ မ်ားစြာေသာ ေ၀ဒနာတို႔ကို ေသြခြာထြက္ေျပး သြားႏိုင္ ေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အာယုေဗၺဒေဆးက်မ္းမ်ား၌ Natures Elixir of Health သဘာ၀နတ္ေဆးရည္ဟူ၍ တင္စားေခၚေ၀ၚထားခဲ့ေပသည္။
ပ်ားရည္ႏွင့္ပတ္သက္၍ေယာအတြင္း၀န္ ဦးဖိုးလိႈင္၏ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္းတြင္ ပ်ားရည္၏ အက်ဳိးသတၱိကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေဖာ္ျပထားေပသည္ ...
ပ်ားရည္ဟူသမွ်သည္ခ်ဳိ၏။ စဥ္းငယ္ဖန္၏။ အဆီမရိွ၊ ေက်လြယ္၏ ၀မ္းမီးကိုေတာက္ေစ၏။ အနည္း ငယ္စားလွ်င္၀မ္းခ်ဳပ္၏။ ၀ေအာင္စားလွ်င္ ၀မ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြား၏။ လူကိုပိန္ေစတတ္၏။အသံကိုေကာင္းေစတတ္ ၏။ မ်က္စိႏွင့္သင့္၏။ ေပါက္ေသာအမာကို သုတ္သင္ေစတတ္။ေပါက္ေသာအမာကို တင္အပ္၏။ ကိုယ္အေပါက္ ငယ္တို႔ကို၀င္၍ ပ်ံ႕ႏွံ႕ေစတတ္၏။အရြယ္ကိုပ်ဳိေစတတ္၏။ ေသြးေလအရသာတို႔ သြားေရာလမ္းကို သုတ္သင္ ရွင္းလင္းေစတတ္၏။ႏွလုံးကို ႏွစ္သက္ေစတတ္၏။ လြန္စြာ ၾကည္လင္ျခင္းကိုျပဳတတ္၏။ အဆင္းကိုေကာင္းေစ တတ္၏။ဂုဏ္ပညာတိုးပြားေစတတ္၏။ သုတ္ကိုလည္း ပြားေစတတ္၏။ ခံတြင္းကိုရွင္းေစတတ္၏။ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ တတ္၏။ ႏူနာ ျမင္းစ႐ိုက္နာ၊ ေခ်ာင္းဆိုးနာ၊ ေသြး၊ သည္းေျခ၊ သလိပ္ေမာဟနာ၊ ေမာပန္းေသာအနာ၊ ပိုးနာ၊ အဆီခဲနာ၊ ေရငတ္နာ၊ ေအာ့အန္ေသာနာ၊ ပန္းနာ၊႐ွဴ႐ိႈက္နာ၊ ၀မ္းသြန္၀မ္းပ်က္နာ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္နာ၊ ကိုယ္ပူနာ၊ ထိခိုက္ ရွနာေသာအနာ၊ဓာတ္အားခြန္အားကုန္ခန္းေသာ အနာတို႔ကိုႏိုင္၏။ စဥ္းငယ္ ေလကိုပ်က္ေစတတ္၏။ ေမထုန္ကို မ်ားစြာမီွ၀ဲေစႏိုင္၏။ အဆိပ္ကိုႏိုင္၏ ဟူ၍ ေဖာ္ျပထားပါသည္။


အေနာက္တိုင္းေဆးပညာႏွင့္ပ်ားရည္

ပ်ားရည္သည္ ပတ္၀န္းက်င္အေျခအေန(အထူးသျဖင့္ စိုထိုင္းမႈ) ၀တ္ရည္ရယူေသာပန္းမ်ား၊ ပ်ားရည္ ထုတ္ယူစဥ္ ၀တ္ရည္၏ရင့္မွည့္မႈ၊ ပ်ားရည္ထုတ္ယူသည့္ နည္းစနစ္ႏွင့္ ထားသိုမႈအေျခအေန စသည္တို႔ကိုလိုက္ ၍ပ်ားရည္တြင္ ေပါင္းစုပါ၀င္ေသာ အဟာရဓာတ္မ်ား ကဲြလဲြမႈရိွေပသည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုစိုက္ပ်ဳိးေရးဌာနမွ ပ်ားရည္ကို ဓာတ္ခဲြထားသည္မွာ ေအာက္ပါအတိုင္းျဖစ္သည္ ေရ - ၁၇.၇ %
ဒက္စ္ႀတိဳ႕စ္ - ၃၄.၀၂ %
လီဗ်ဴလို႔စ္ - ၄၀.၅ %
ဆူးက႐ို႕စ္ - ၁.၉ %
ဒက္စ္ၾတင္း - ၁.၅၁ %
ျပာဓာတ္(သတၱဳ) - ၀.၁၈ %
အက္ဆစ္ - ၀.၀၈ %
ပ႐ိုတိန္း - ၀.၄ %
စသျဖင့္ ပါ၀င္ေပသည္။ အဆီမွာအနည္းငယ္၊ သို႔မဟုတ္ လုံး၀မပါရိွေပ။

သတၱဳျပာဓာတ္ ၀.၁၈ % ပါ၀င္သည္တြင္ကယ္လ္စီယမ္ ၅ မီလီဂရမ္ ၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ ၁၅.၁၇ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၄ - ၁ မီလီဂရမ္အသီးသီးပါရိွၿပီး ေၾကးနီ ၊ မင္းဂနီးစ္ ၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၊ ဆိုဒီယမ္ ၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ၊အလူမီနီယမ္ကလုိရင္း ၊ စီလီကာႏွင့္ ဆယ္ဖာစသည္တို႔ အနည္းငယ္ပါၾကသည္။ယင္းသတၱဳျပာဓာတ္သည္ အေရာင္ရင့္ေသာ ပ်ားရည္မ်ားထက္ ျဖဴေဖ်ာ့သည့္ ပ်ားရည္တြင္ပိုမိုပါရိွေလသည္။
ဗီတာမင္ပါ၀င္ႏႈန္း
ဗီတာမင္ စီ ၁.၀ - ၆.၀
ဗီတာမင္ ဘီ - ၁ ၀.၀၀၂၁ - ၀.၀၀၉၁
ဗီတာမင္ ဘီ - ၂ ၀.၀၃၅ - ၀.၁၄၅
ဗီတာမင္ ဘီ - ၆ ၀.၀၂၁၀ - ၀.၄၄၀
ပင္တိုသင္းနစ္အက္ဆက္ ၀.၀၄၇ - ၀.၁၉၂ ႏွင့္ ဗီတာမင္ ေအအနည္းငယ္တို႔ ပါ၀င္ၾကသည္။အျခားပါ၀င္်ားမွာအင္ကိုင္းမ်ား၊ အေရာင္အေသြးကို ျဖစ္ေစေသာ ကဲေရာ႔တင္၊ ဒင္သိုဖီးလ္ ႏွင့္က႐ိုလိုဖီးလ္၊ ေမာ္တို႔စ္၊ သၾကားဓာတ္၊ တေဆးႏွင့္ ပ်ားဖေယာင္းတို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ပ်ားရည္ ဂရမ္ ၁၀၀ ၏ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးမွာ ၂၈၀ မွ ၃၃၀ ကယ္လိုရီျဖစ္သည္။
ပ်ားရည္တြင္ ေရပါ၀င္မႈႏႈန္း ၂၁.၅ရာခိုင္ႏႈန္း အထက္တြင္ရိွလွ်င္ ၎တြင္ပါရိွေသာ တေဆးမ်ားတိုးပြား လာၿပီးပ်ားရည္အခ်ဥ္ေပါက္တတ္သည္။ ထိုသို႔မျဖစ္ေအာင္ ပ်ားရည္ကို ၁၄၅ ဒီဂရီ ဖာရင္းဟိုက္အထိမိနစ္ ၃၀ ၾကာ အပူေပးရသည္။ ယင္းသို႔ ျပဳလုပ္ေပးလိုက္ျခင္းအားျဖင့္အပြင့္အခဲျဖစ္ျခင္းကိုပ ါ ကာကြယ္ရာေရာက္ေပ သည္။ လီဗ်ဴ႐ိုစ္ ႏွင့္ ဒက္စ္ႀတိဳ႕စ္အခ်ဳိးအစားနည္းေသာ ၊ တနည္းအားျဖင့္ အခဲျမန္သည့္ပ်ားရည္ကိုမူ ၁၅၅ မွ ၁၆၀ဒီဂရီဖာရင္းဟိုက္အထိ အပူေပးရသည္။ အပူေပးလြန္းပါကလည္းပ်ားရည္အေရာင္ရင့္လာသည္ႏွင့္ အမွ် မူလအနံ႔ပါ ေပ်ာက္သြားတတ္သည္။ ထို႔အျပင္အပူခ်ိန္ျမင့္ေသာ ေနရာတြင္လည္းေကာင္း၊ အပူေလွာင္ေသာ အခန္းမ်ားတြင္လည္းေကာင္းရွည္ၾကာစြာ သိုေလွာင္ေနေသာ အခန္းမ်ားတြင္လည္းေကာင္း ရွည္ၾကာစြာသိုေလွာင္ထား ပါလွ်င္ ယင္းေျပာင္းလဲျခင္းမ်ား ျဖစ္လာႏိုင္သည္။
ပ်ားရည္ႏွင့္အဟာရညီမွ်ကိန္း ပ်ားရည္ ၁၂ ပိုင္း ၁ပိုင္းက်ပ္သား စားသုံးျခင္းသည္ ႏို႔ ၇၂ က်ပ္သား (သို႔) မလိုင္ဒိန္ခဲ တစ္ပိႆာ(သို႔) အသား ၂၂ က်ပ္သား (သို႔) အ႐ိုးမဲ့ ပင္လယ္ငါး ၂၇ က်ပ္သား (သို႔) လိေမၼာ္သီးရွစ္လုံး (သို႔) ၾကက္ဥ ၁၀ လုံး စားေသာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်ေသာ အာဟာရကို ျဖစ္ေစသည္။ ၎အျပင္ပ်ားရည္ ၇၂ က်ပ္သားသည္ ေန႔စဥ္လိုအပ္ ေသာ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးကို ရေစႏိုင္ေပသည္။

( မွတ္ခ်က္။ ေမာင္ယဥ္ႏြယ္ ျပဳစုေရးသားသည့္ အသက္ရွည္ေဆးဖက္၀င္ ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ စာအုပ္မွ မွတ္သားထား သည္အား ျပန္လည္တင္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္ )

Credit : http://aungminoomc.weebly.com/2/post/2012/10/1.html

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters