အညာလၻက္ေျခာက္ ေရႊကူသန္ရြက္
အညာေဒသမွာ
ေပါက္ေရာက္တဲ႔ အပင္ေလးမ်ား အေၾကာင္း ေရးရင္းနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာမွာ
လူသိမ်ားတဲ႔ အပင္တပင္ကို သတိရမိျပန္တယ္။ ပုပၸားေတာင္ အနီးတ၀ိုက္က
လူအေတာ္မ်ားမ်ား ေတာ့သိၾကမယ္ ထင္ပါတယ္။ စာအုပ္ေတြမွာေတာ့ “ေလာက္ေသပင္” လို႔ေခၚေၾကာင္း ေတြ႔ရတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ “ေရႊကူသန္ရြက္”
လို႔ ေခၚပါတယ္။ အေခၚအေ၀ၚ အသံုးအႏႈန္းကေတာ့ ေဒသလိုက္ျပီး ကြဲျပားေတာ့
မတူႏိုင္ဘူးေပါ့။ အခုေျပာတဲ႔ ေလာက္ေသ(ေခၚ) ေရႊကူသန္ရြက္ ဆုိတာက
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အညာက ေက်းရြာအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ယေန႔တုိင္ လၻက္ေျခာက္ အျဖစ္နဲ႔
အသံုးျပဳေနပါတယ္။ ေရွးကတည္းက ရြာက အဖုိးအဖြားေတြ သံုးလာခဲ႔ၾက တာပါ။
အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ ရွမ္းျပည္နယ္နဲ႔ ေတာင္ေပၚေဒသ ထြက္ လၻက္ေျခာက္ေတြ
ေပၚလာေတာ့ ေတာရြာေတြမွာလည္း ေရႊကူသန္ အစား လဖက္ပင္က ရတဲ႔ လၻက္ေျခာက္ကို
ေရာေႏွာ သံုးစြဲလာၾကတယ္။
သဘာ၀ကထြက္တဲ႔
အပင္ဆုိေတာ့ လူကို အက်ဳိးျပဳတာခ်ည္းပါပဲေလ။ လၻက္လည္း သူ႔ေကာင္းက်ဳိးနဲ႔
သူရိွသလို ေရႊကူသန္မွာလည္း သူ႔ေကာင္းက်ဳိးေတြရိွပါတယ္။ တခုရိွတာက
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီက ေရႊကူသန္ရြက္က စီးပြားေရးအျမင္နဲ႔ ၾကည့္ရင္ေတာ့
သံုးစြဲသူအတြက္ ေငြကုန္ေၾကးက် သက္သာတယ္ဗ်။ သက္သာဆုိ ေပးစရာကို မလိုတာပါ။
သူေပၚတဲ့ ရာသီကိုေတာ့ သိထားရမွာေပါ့ေနာ္။ အပင္ကေတာ့ ခ်ဳံပင္အမ်ဳိးအစား
ထဲကပါပဲ။ ေျမၾကီးကေန အေပၚကို တစ္ေတာင္ ႏွစ္ေတာင္ အျမင့္ရိွတယ္။
ခ်ဳံဆုိေပမဲ႔ အၾကီးစား လူ၀င္ပုန္းလို႔ ရေလာက္တဲ႔ ခ်ဳံမဟုတ္ရပါဘူး။
တစ္ပင္ကို ေလးငါးခက္ေလာက္ ကိုင္းခြဲထြက္ျပီးေတာ့ ေပါက္တတ္တယ္။
ေပါက္ေရာက္တဲ႔ ေျမၾကီးေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ့ အျမင့္ကေတာ့ ကြာတာေပါ့။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဆီမွာ ေရႊကူသန္ရြက္ပင္ကို ေတာင္ရိုးေပၚမွာ
အမ်ားဆံုးေတြ႔ရတယ္။ မိုးရာသီမွာပဲ ေပါက္ေရာက္ျပီး ေႏြေပါက္ခါနီးရင္ေတာ့
အရႊက္ေတြ ေၾကြပါတယ္။ မိႈေကာက္တဲ႔ အေၾကာင္းေရးတုန္းက ထည့္ေရးဖို႔ သတိရပါရဲ႕
သူ႕အေၾကာင္းေလး သပ္သပ္ေရးခ်င္လို႔ ခ်န္ထားခဲ႔တာပါ။
ေတာင္ရိုးေပၚမွာ
မိႈေတြေပါက္တဲ႔ အခ်ိန္ဆိုရင္ သူလည္း အရြက္ေတြျဖိဳင္ျဖိဳင္ ထြက္ျပီေပါ့။
မိႈေကာက္ရင္းနဲ႔ ေရႊကူသန္ရြက္ပါ ခူးလို႔ရတယ္။ လၻက္ေျခာက္ အျဖစ္သံုးဖို႔က
အရြက္ေတြ နဲနဲ ရင့္လာမွ ခူးၾကတယ္။ အရြက္ႏုကိုသံုးလည္း ေကာင္းတာပါပဲ။
ေႏြေပါက္ခါနီးရင္ ေတာင္ရိုးေပၚတက္ျပီး ေရႊကူသန္ရြက္ကို တစ္ႏွစ္စာအတြက္
ခူးထားၾကတယ္။ သိမ္းဆည္းပံုေလးကလည္း ၾကည့္အံုးဗ်။ အပင္ကေန ေရႊကူသန္ရြက္ကို
ကိုင္းလိုက္ခ်ဳိးျပီးေတာ့ လက္တဆုပ္စာေလာက္ အစည္းေလးေတြ စည္းျပီး
ေနရိပ္မွာျဖစ္ျဖစ္ ေနပူမွာ ျဖစ္ျဖစ္ အေျခာက္ခံထား ေျခာက္ေသြ႔သြားေတာ့မွ
အိတ္ထဲထည့္ျပီး သိမ္းထားယံုပဲ။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ အရြက္ေတြ ေျခာက္သြားရင္
ေခၽြျပီး ေရအိုးအေဟာင္း ထဲထည့္ျပီးသိမ္းတယ္။ အစည္းလိုက္ေလး ထားတာက
ပိုျပီးေတာ့ ေနရာက်တယ္ဗ်။ စည္းရာမွာလည္း ေလွ်ာ္ရွည္ရွည္နဲ႔
ေအာက္ေျခကစျပီးေတာ့ ရစ္ပတ္ျပီး စည္းထားလိုက္တာ။ ခူးျပီးေရာင္းတဲ႔သူေတြကေတာ့
စည္းတာပိုျပီး သပ္ရပ္တယ္။ သူတုိ႔စည္းထားတာေလး ေတြက ပိုျပီးၾကည့္လိုလွ
ပါတယ္။ ၀ယ္သူအၾကိဳက္ေပါ့။ ျမိဳ႕ကလူေတြ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးအျဖစ္
၀ယ္ေသာက္ၾကပါတယ္။
ေလာက္ေသပင္(ေခၚ) ေရႊကူသန္ရြက္
သူ႔အရသာက
လဘက္လိုေတာ့ မဖန္ဘူး။ အရသာက ေသာက္ရင္ အခ်ဳိဓာတ္ေလး နဲနဲရတယ္။ သိသိသာသာ
မဟုတ္ပါဘူး။ အေရာင္ကေတာ့ လၻက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးက်ဳိလို႔
ရတဲ႔အေရာင္အတုိင္းပဲ။ ဖန္ခြက္နဲ႔ထည့္ျပီး ႏွစ္မ်ဳိး ယွဥ္ထားရင္ အေရာင္
ၾကည့္ျပီးခြဲဖို႔ ခက္တယ္။ အဖတ္ေတာ့ မထည့္ရဘူးေပါ့ဗ်ာ။ အရည္ကိုပဲ ေျပာတာ။
ေသာက္ၾကည့္ရင္ေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူ သိပါတယ္။ ေသာက္လို႔အင္မတန္ ေကာင္းတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အဖိုးအဖြားေတြဆုိ အဲ့ဒီအရြက္ပဲ သံုးၾကတာ။ လၻက္ေျခာက္ကိုေတာ့
ဧည့္သည္လာမွ သံုးတယ္။ သူတုိ႔ကေတာ့ ေရႊကူသန္ရြက္ ေသာက္တာက ဆီးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့
ေရာဂါမျဖစ္ဘူးတဲ႔ဗ်။ အဖြားရဲ႕ မီးဖုိေခ်ာင္မွာဆုိရင္ ေရႊကူသန္ရြက္
အစည္းေလးက အျမဲတမ္းရိွတယ္။ ေရေႏြတည္တဲ႔ အိုးကလည္း ေျမအိုးဗ်။
ေရေႏြပြက္ခါနီးရင္ ေရႊကူသန္ရြက္ အစည္းေလးက သံုးေလးရြက္ေလာက္ ေခၽြျပီးေတာ့
ထည့္ထားလိုက္တာပဲ။ ပြက္ေတာ့ ေရေႏြးခရား အုိးထဲကို အရည္ငွဲ႔ထည့္။ ေသာက္လို႔
ေကာင္းသလား မေမးပါနဲ႔။ သဘာ၀က ေပးတဲ႔အရာေတြ ဆုိေတာ့ ဘာအကူမွ မပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္လည္း ေတာကလူေတြမွာ ေရာဂါထူး ေရာဂါဆန္းဆုိတာ ျဖစ္ခဲတာေပါ့ဗ်ာ။
ေတာသားျဖစ္ရတာလည္း တစ္မ်ဳိးေကာင္းျပန္ သဗ် ေပါ့ေနာ္။ ေက်ာင္းတက္တုန္းက
ကၽြန္ေတာ့္အသိ စစ္ဗိုလ္ကေတာ္ တစ္ေယာက္ဆုိရင္ အဲ့ဒီအရြက္ကို အသည္းအသန္
ရွာတာ။ ေနာက္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ ရြာကေန ခူးလာေပးလိုက္ပါတယ္။ သူ႔ေရာဂါက
ေလးဘက္နာေရာဂါတဲ႔။ ပင္နီဆလင္ အျမဲတမ္းထိုး ေနရတာက ျဖစ္စကတည္းက ေပမဲ႔ လံုး၀
အျမစ္ျပတ္ ေအာင္မေပ်ာက္ဘူးတဲ႔။ သံုးဖူးတဲ့သူ တစ္ေယာက္က ညႊန္လို႔
ဆုိျပီးေျပာတာပဲ။ သူကေတာ့ ေရႊကူသန္ရြက္ကို ရသြားလို႔ ၀မ္းသာေနရွာတယ္။
သဘာ၀မွာေပါက္တဲ႔ အပင္ေလးေတြကလည္း တန္ဖိုးမရိွေပမဲ႔ သူ႔ေနရာနဲ႔ သူေတာ့
အသံုးတည့္တယ္ေနာ္။ စာဆုိေတာင္ ရွိေသးမဟုတ္လား "ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ ေဆးဘက္၀င္"
ဆုိတာေလ။ ဒါေလးေတြက ကၽြန္ေတာ္သိသမွ် ေလးပါ။ တျခားအသံုး၀င္ပံုေလးေတြလည္း
ရွိပါလိမ့္အံုးမည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ေဒသထြက္ လၻက္ေျခာက္ အျဖစ္
သံုးစြဲပါတယ္။ အညာကိုလာလည္ ဖို႔ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ ေရႊကူသန္ရြက္ေရေႏြးနဲ႔
ပဲၾကီးေလွာ္သုပ္ျပီး ဧည့္ခံမယ္ဗ်ာ။
ဒီပို႔စ္ေလး
ဖတ္မိလို႔ အနည္းငယ္မွ် ဗဟုသုတ ရတယ္ဆုိရင္ ကၽြန္ေတာ္ ေရးရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။
ေနာက္ထပ္ အညာက အေၾကာင္းေလးေတြ ထပ္ေရးပါအံုးမယ္။ လာလည္ၾကပါအံုး….
ေရႊကူသန္ရြက္ေရေႏြးနဲ႔ ပဲၾကီးေလွာ္သုပ္စားရင္း အညာအေၾကာင္းေတြ
အမ်ားၾကီးေျပာျပမယ္ေလ….
ဒီအပင္ရဲ႕တျခားအသံုး၀င္ပံုေလးမ်ား သိေသးရင္ ျပန္ျပီးမွ်ေ၀ခဲ့ပါအံုးေနာ္… ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္…
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
No comments:
Post a Comment