August 14, 2015
" ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္းႏွင့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း " (လြယ္ကူ ျမန္ဆန္ စားျမိန္ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား)
ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္း
၁။ ၾကက္သား ရင္ဗုံသား အတုံးၾကီး ႏွစ္တုံးကို ပါးပါးလွီးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါတယ္။
၂။ ဂ်င္း လက္မဝက္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ညက္ရင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သားေတြထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဆက္ေထာင္းပါတယ္။
၃။ အရြယ္ေတာ္ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄လုံးကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၄။ နံနံပင္ ၃ပင္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး တစ္လက္မခြဲေလာက္အရွည္ အပိုင္းေတြ
ပိုင္းထားပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၉ေတာင့္ကိုလည္း အညွာေခၽြျပီး အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။
၅။ ဟင္းမခ်က္ခင္ ၾကက္သားကို အရင္ေၾကာ္မွာမို႔ အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုး တည္ထားပါတယ္။ ဆီပူလာရင္ လက္ဝါးႏွစ္ဘက္ကို ဆီဆြတ္ျပီး ၾကက္သားေထာင္းေတြကို အရင္လုံး၊ ျပီးရင္ လက္နဲ႔ဖိျပီး ျပားျပီး ဆီအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ လက္ကို ဆီဆြတ္လိုက္၊ ထည့္လိုက္၊ ေၾကာ္လိုက္၊ ဆယ္လိုက္နဲ႔ မတူးေအာင္ သတိထားျပီး လက္မလည္ေအာင္ လုပ္ရပါတယ္။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ေတြကို ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႔ ဆယ္ျပီး ဖယ္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ဆီေတြ ပိုေနတာ မ်ားေနရင္ ပန္းကန္သပ္သပ္နဲ႔ ခပ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။
၆။ ဆီ သင့္ရုံပဲ ထည့္ထားတဲ့ ဟင္းအိုး ဆီပူေအာင္တည္ျပီး ရျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။
၇။ ၾကက္သြန္နီ ရျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ပါေလရုံ နည္းနည္းထည့္ပါတယ္။
၈။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္တာ ရရင္ နံနံပင္နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ေမႊ၊ ခဏေနရင္ အႏွစ္ရေအာင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ထားပါတယ္။
၉။ အႏွစ္ပြက္ရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားျပားေတြထည့္၊ သမေအာင္ေမႊျပီး ဆီျပန္ ေရက်န္ေလးျဖစ္ျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ကို ဒီအတိုင္း ျမည္းၾကည့္တုန္းက ငါးဖယ္နဲ႔ ေတာ္ေတာ္ဆင္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္လိုက္ေတာ့ နည္းနည္းမာသြားတယ္။ ေၾကာ္တာက ပိုစားေကာင္းေနတယ္။ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ ၾကက္သားထဲကို ႏွမ္းဆီနည္းနည္းထည့္ၾကည့္လိုက္မယ္။ ပိုမ်ား ႏူးညံ့သြားမလားလို႔။
ကန္စြန္း႐ိုးနီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
၁။ ကန္စြန္း႐ိုးနီ ၁စည္း၊ နံနံပင္ ၂ပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ ၆ေတာင့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (ေထာင္းထားတာ)၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံ၊ ဆီစိမ္း ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၁ဇြန္းထည့္ျပီး နဲနဲလုံးလိုက္ပါတယ္။
၂။ အရြက္ေတြ ႏြမ္းလာျပီဆိုရင္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၃။ မက်ည္းမွည့္ ၅ဖတ္ေလာက္ကို ေရေႏြးနဲ႔ မေဖ်ာ္ဘဲ ဒီအတိုင္း ထည့္လိုက္ပါတယ္။
၄။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ အရသာျမည္းျပီး အဆင္ေျပျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး မက်ည္းမွည့္ဖတ္ေတြ ဖယ္ျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
((ျပီးခဲ့တဲ့ စေနက ပိတ္ရက္မို႔ အိမ္မွာ ဟင္း ေသခ်ာ ခ်က္ျဖစ္လိုက္တယ္။ တေလာက အစ္မက ရန္ကုန္ကေန ရိကၡာေတြ အမ်ားၾကီး ယူလာတာမို႔ သိပ္ ဟင္းခ်က္စရာမလိုတာနဲ႔ မခ်က္ျဖစ္တာ နဲနဲၾကာသြားတယ္။ အိမ္မွာ အင္တာနက္ကလည္း မလာတစ္လွည့္၊ လာတစ္လွည့္လို ျဖစ္ေနတာနဲ႔ အရင္တုန္းက ခ်က္ျပီး ဓါတ္ပုံရိုက္ထားတဲ့ စားစရာေတြကိုေတာင္ မတင္ျဖစ္ဘူး။
ကိုယ္တိုင္ ဘေလာ့ဂ္လုပ္မွ သူမ်ားေတြ ဘယ္ေလာက္ အခ်ိန္ေပးျပီး အားစိုက္ထုတ္လုပ္ထားတယ္ဆိုတာကို ပိုနားလည္လာေတာ့တယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ စာေရးရမွာကိုပဲ အရမ္းကို ပ်င္းေနလို႔ မနည္း ဖ်စ္ညွစ္ျပီး ေရးေနရတယ္။
ဒီအပါတ္ ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္းက ဘယ္သူ႕ဘေလာ့ဂ္ကေနေတြ႕တာလဲဆိုတာေတာ့ မွတ္မိေတာ့ဘူး.. စိတ္ထဲမွာ မေဘဘီလား.. မEvyလား.. မ႐ို႕စ္လား.. တစ္ျခား တစ္ေယာက္ေယာက္လား မသဲကြဲေတာ့ဘူး။ လိုက္ျပန္ရွာတာလည္း မေတြ႕ေတာ့ဘူး။ အဲ့ဒါ ဖတ္မိျပီး အၾကံရသြားတာနဲ႔ ဒီဟင္းကို ခ်က္ျဖစ္ခဲ့တာပါ။ ))
Credit : http://snowrecipe.blogspot.co.uk/2011/08/blog-post_22.html?m=0
Labels:
အခ်က္အျပဳတ္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment