၁။ ေမြးျမဴတဲ့ပုရစ္အမ်ိဳးအစား
ထုိင္းတုိ႔ စစခ်င္း ေမြးျမဴခဲ့ႀကတာ ေဒသခံ
ပုရစ္ ၃ မိ်ဳးပါ။ (Gryllus bimaculatus DeGeer/ Teleogryllus testaceus
Walker and T.occipitalis (servile) ) ဆုိတဲ့မိ်ဳးစိတ္ေတြပါပဲ ။
ေနာက္မႀကာခင္ အေမရိကန္ ႏုိင္ငံက အိမ္ပုရစ္မ်ိဳးတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ( sading
(Acheta domesticus L.) တမ်ိဳးကုိ ထုိင္းႏုိင္ငံမွာ အစားထုိး ေမြးခဲ့ႀကည့္ရာမွာ အဲဒီပုရစ္မ်ိဳးေတြက အရသာလည္းရွိတာ အေကာင္ပိုထြား ဥခ်မ်ားသလုိ ဥေပါက္ႏွံဳးလည္း ေကာင္းတာမို႔ တြင္က်ယ္ခဲ့ျပီး အခုဆုိရင္ အဲဒီမ်ိဳးေတြခ်ည္း ေမြးျမဴကုန္ႀကပါျပီ။
၂။ ဘယ္လုိေမြးႀကမလဲ။
က။ ပုရစ္ေလွာင္ကန္မ်ား
ပုရစ္ေမြးတဲ့သူေတြက သူတုိ႕လုပ္ငန္းအႀကီး အလတ္ အငယ္တုိ႕အလိုက္ ပုရစ္ျခံ (သို႔) ေလွာင္ကန္ (၃)မ်ိဳး ကို သံုးျပီး ေမြးႀကပါတယ္။
ပထမတမ်ိဳးက
ေရဓါတ္ခမ္းေျခာက္မွဳကို ထိန္းေပးႏုိင္တဲ့ ကြန္ကရစ္ေလွာင္ ကန္အမ်ိဳးစားေတြ
ပါ။အ၀ုိင္းသ႑န္ ကြန္ကရစ္ တဖက္ပြင့္ေရပိုက္ႀကီးေတြပါ။ ေယဘူယ် အခ်င္း၀က္ ၈၀
စင္တီမီတာ အျမင့္ ၅၀ စင္တီရွိပါတယ္။ အဲဒီထဲကေနမွာ ပုရစ္အေကာင္ ၂ -၄ ကီလို
ေမြးျမဴထုတ္ လုပ္ေရာင္းခ်ႏုိင္ပါတယ္။ အေသးစား ေမြးျမဴေရးသမားေလး
တေယက္အတြက္ေတာ့ အဲဒီလုိေလွာင္ ကန္မ်ိဳး အခု(၂၀)ကေနျပီး (၃၀)ထိ ေမြးျမဴလုပ္ကိုင္ႏိုင္ႀကပါတယ္။
ဒီလုိ
ေလွာင္ကန္မ်ိဳး အခု(၂၀)မွ (၁၅၀)ထိ ေမြးတဲ့သူေတြကိုေတာ့
ပုရစ္ေမြးျမဴေရးျခံမ်ား အဆင့္ သတ္မွတ္ ပါတယ္။ဒီလုိေလွာင္ကန္ အ၀ိုင္းေတြဟာ
အလြယ္တကူလည္း ေနရာေရႊ႕ေျပာင္းေမြးလုိ႔ ရႏုိင္တဲ့ အမ်ိဳးအ စား ေတြပါပဲ။
ဒုတိယအမ်ိဳးစားကေတာ့ ပုရစ္ျခံ အေတာ္မ်ားမ်ား မွာေတြ႕ႏုိင္တဲ့ ေသတၱာပံုး
သ႑န္ ေလွာင္ အိမ္မ်ိဳး ေတြပါ။ တခုနဲ႕တခု ခ်ိတ္ဆက္လို႕လည္းရသလုိ
ေနရာအေျခအေနအရ အရြယ္အစားကို ႀကိဳက္သလို ဖန္တီးယူႏိုင္ ပါတယ္။ ေသတၱာ တခု
(၁.၂ x ၂.၄ x ၀.၆) မီတာမွ် အတုိုင္းအတာေတြ ရွိပါတယ္။ျခံတခု ပုရစ္ေမြးေသတၱာ အလံုး ၅ လံုးကေနျပီး ေသတၱာ ၁၀၀ ထိရွိႀကျပီး ေလွာင္ကန္ေသတၱာ တလံုးကေနျပီး ပုရစ္ ၂၅ ကီလုိမွ ၃၀ ကီလို ထုတ္လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။
ပုရစ္ျခံ
အလယ္လတ္ စားေတြမွာ ဒီလိုေသတၱာေတြကို မ်ားေသာအားျဖင့္ အသံုးျပဳႀက ပါတယ္။
ေသတၱာသ႑န္ ေမြးျမဴေရး ေလွာင္ကန္ေတြရဲ႕ အားသာခ်က္ ေနရာအေနအထား ကိုလိုက္ျပီး
စီမံႏုိင္တာ ျဖစ္ေပမယ့္ အထဲမွာ ပုရစ္ေကာင္ ေရ ထူထပ္ျပီး ေရာဂါဘယေတြ
က်ေရာက္ေစ တတ္တာပါ။အထူးသျဖင့္ တခါတရံ ပုရြက္ဆိတ္ေတြ၀င္ျပီး ျခံတခုလံုး
ရွင္းလင္းေရး လုပ္ရတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ အခက္အခဲရွိတတ္ပါတယ္။
ေနာက္တမိ်ဳးက
အထပ္သား ဒါမွမဟုတ္ ေက်ာက္ပါတ္တီးမွံဳ႔ တုိ႔နဲ႔ျပဳလုပ္ထား တဲ့
ေသတၱာေတြျဖစ္ပါတယ္။ အတုိင္းအတာက(၁.၂ x ၂.၄ x ၀.၅) မီတာ ျဖစ္ျပီး ပုရစ္
ကီလို ၂၀ မွာ ၃၀ ကီလို ထိ ေမြးျမဴ ထုတ္လုပ္ ႏုိင္ပါတယ္။အထူးသျဖင့္
ေအာက္ေျခမွ ၁၅-၂၀ စင္တီထိ ေျမျပင္နဲ႕လြတ္ေအာင္လုပ္ ထားတာမို႔ သန္႔ရွင္းေရး
လုပ္ရတာလည္းလြယ္ ပုရြက္တက္မွာလည္းမပူရေတာ့ပါဘူး။ဒါေပမယ့္ အထပ္သားဟာ
ကြန္ကရစ္ ထက္စာရင္ ခုိင္ခံ့မွဳ အား နည္းတာ ပူတာ
မုိးေရထိမခံတဲ့အားနည္းခ်က္ေတာ့ရွိပါတယ္။
က်န္တဲ့တမ်ိုးကေတာ့ ပလပ္စတစ္ ျပားေတြနဲ႕ လုပ္ထားတဲ့ေလွာင္အိမ္ပါ။ အံဆြဲငယ္ေလးေတြဟာ အတုိင္းအတာ အားျဖင့္(၀.၈x၁.၈x၀.၃)
မီတာျဖစ္ျပီး အကန္႔တခုမွာ အံဆြဲေသတၱာငယ္ ၃ခု မွ ၄ ခု ပါ ပါတယ္။ပုရစ္ ၆-၈
ကီလိုအထိ ေမြး နို္င္ပါတယ္။ေနရာ က်ဥ္းက်ဥ္းပဲ လိုတာမို႕ အငယ္နဲ႔ အလတ္စား
ပုရစ္ျခံ ေတြမွာ သံုးႀကပါတယ္။ အေပၚဆံုး ထပ္ေတြက ပူတတ္တာမို႕ မႀကာခဏ ေနရာ
လဲေပး ဖို႕ေတာ့လိုပါတယ္
(ခ) အစာေကြ်းနည္း
အဓိကအားျဖင့္
ပရိုတင္း ဓါတ္ ၁၄% မွ ၂၁ %ပါ၀င္ေသာ ႀကက္စာေတြကို ပုရစ္ျခံအမ်ားစုမွာ ပုရစ္
စာအျဖစ္ သံုးႀကပါတယ္။ ပရိုတင္း ၂၁% ပါ၀င္တဲ့ ႀကက္စာကို ဥမွေပါက္ျပီးေနာက္
သက္တမ္းရက္ ၂၀ ရွိ ပုရစ္မ်ားအတြက္ေကြ်းပါတယ္။ ေနာက္ပုိင္းမွာေတာ့ ၁၄% နဲ႕
၂၁ % အစာ၂ မ်ိဳးကိုေရာစပ္ကာ ၄၅ ရက္
ျပည့္ျပီး ပုရစ္ေတြကို ထုတ္မေရာငး္ခင္ အခ်ိန္ေလးထိ ေကြ်းတတ္ႀကပါတယ္။
ထုတ္မေရာင္းခင္ ရက္ပိုင္းေလးမွာ ဒီအစာေတြအစား
ဟင္းရြက္(ဖရံု၊ပေလာပီနံ၊ဖရဲရြက္) ကိုလည္း လဲ လွယ္ ျဖည့္ စြက္
ေကြ်းေမြးရပါတယ္။ ပုရစ္ေတြအရသာ ပိုရွိေအာင္နဲ႔ ထုတ္မေရာင္းမီ အခ်ိန္ေလး
အတြင္းမွာ ကုန္က်မယ့္ ပုရစ္အစာဘုိး သက္သာေစဖို႔ပါပဲ။
(ဂ) ေမြးျမဴတဲ့စနစ္
ဟုိ ပုရစ္ေတြစတင္ေမြးျမဴတံုးကထဲကေန အခုအခ်ိန္ထိ နည္းစနစ္ပိုင္း ဆုိင္ရာ အေျပာင္းအလဲ သိပ္ မရွိေသးပါ။ အထက္မွာေဖၚျပထားတဲ့ ေသတၱာအမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ႕ လုပ္ငန္းအႀကီး အေသး အ လိုက္ ေရႊးခ်ယ္ျပီး ပုရစ္ေတြကို ေလွာင္ျပီး ထည့္ေမြးႀကတာပါပဲ။တခါတရံ တျခား ပုရစ္စား အေကာင္ ေတြရဲ႕ အႏၱရယ္ေတြကေန ကာကြယ္ ဖို႕ လိုအပ္ရင္ ေလွာင္ကန္ေတြကို ျခင္ေထာင္ႀကီး ထဲ့တာ ဒါမွ မဟုတ္ ျခံတခုလံုးကို ျခင္ဇကာ အလံုပိတ္လုိက္ တာမ်ိဳး နဲ႕ ေမြးႀကရတာ မ်ိဳးလည္းရွိ တတ္ပါတယ္။
ေလွာင္အိမ္
(သို႕) ပုရစ္ေလွာင္အိမ္ေတြရဲ႕ ေအာက္ခံကိုေတာ့ ေကာက္ရိုးေတြပဲ
ခင္းေပးထားေလ့ ရွိျပီး တျခား ပစၥည္းမသံုးႀကပါဘူး။ပုရစ္ေတြ ပံုးခုိေနဖို႕
စကၠဴကပ္ထူ (သို႕) ႀကက္ဥထည့္ စကၠဴဖါခ်ပ္ေတြကို
လည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။ေမြးထားတဲ့ ပုရစ္ထီးေလးေတြ မိတ္စလိုက္ျပီ ဆိုတာနဲ႔
ပုရစ္မေတြ ဥခ်ဖို႕ ပလစ္စတစ္ ခြက္တခုအတြင္း သစ္သီးခြံနဲ႔ သဲအနည္းငယ္ကို
ျဖည့္ျပီးထား ထားေပးဖို႔လုိပါတယ္။
ဒါမွ ပုရစ္မေတြ ဒီခြက္ထဲမွာ ဥ ဥခ်ရမွာပါ။ပုရစ္ေတြရဲ႕ ဥခ်တဲ့ကာလသက္တမ္းက တပါတ္မွ
ႏွစ္ပတ္ႀကာတတ္ျပီး ဥခ်ျပီး ခြက္ေတြကို ေန႕စဥ္ လဲလွယ္ေပးဖို႕နဲ႕ ဥေဖါက္
မယ့္ ေမြးမယ့္ ေလွာင္အိမ္ေတြထဲ ေျပာင္းထားလိုက္ဖို႕ပါပဲ။ဒါမွမဟုတ္
အျခားပုရစ္ေမြးသူေတြ ကို ျပန္လည္ ေရာင္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ပုရစ္ေတြ
ဥခ်ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ေလွာင္အိမ္တြင္း အပူခ်ိ္န္ တသမတ္ထဲရွိဖို႕ အေရးႀကီးပါတယ္။
ဒီလုိ မ်ိဳးေပါက္ဖြား တာ မ်ိဳးဆက္တဆက္မွာ
တစ္ႀကိမ္မွ သံုးႀကိမ္ထိ ေပါက္ဖြားတတ္ပါတယ္။ ဒီလုိ ဥခ် ျပီးတာနဲ႕
ဒီပုရစ္ေတြကို ေကာက္ယူေရာင္းခ်လို႕ရပါျပီ။ရတဲ့မိ်ဳးခြက္ေတြကို
အျခားေမြးမယ့္ သူေတြဆီ တခြက္ ၅၀ ဘတ္ က်ပ္ေငြနဲ႔ဆုိရင္ ၁၆၀၀ က်ပ္
ႏွံဳးေလာက္နဲ႔ ျပန္္လည္ေရာင္း ခ်နုိင္ ပါေသးတယ္။ဒီမ်ိဳးခြက္ေလးတခုကေန
ပုရစ္ (၃)ကီလိုေလာက္ကို ထပ္မံေမြးျမဴႏို္င္ပါတယ္။
ဃ ။ ပုရစ္ေမြးတဲ့သူေတြ
အေသးစားနဲ႔
အလလတ္စား ေမြးျမဴေရး သမားတေယာက္ အတြက္ အနည္းဆံုး ကြန္ကရစ္ ပုရစ္ေလွာင္ကန္
၁၅၀ ေလာက္ ရွိမယ္ဆုိရင္ေတာ့ သူဟာ (၄၅) ရက္အတြင္း ပုရစ္ ကီလို ၄၅၀ မွ ၇၀၀
အထိ ထုတ္ေရာင္းခ် ႏိုင္ပါတယ္။တကီလို ကို ေဖါက္သည္ေစ်း နဲ႕ ဘတ္ေငြ ၁၁၀-၁၅၀
ဘတ္ႏွံဳး ျမန္မာေငြနဲ႔ဆို ၃၄၀၀ မွ ၄၆၀၀ က်ပ္ေလာက္ရမွာမုိ႕ အနည္းဆံုး သူဟာ ၁၅ သိန္းမွ ၂၃ သိန္း (သို႔) သိန္း ၂၀ မွ ၃၂ သိန္း ေလာက္ျပန္ရပါလိမ့္မယ္။
တဖက္တလမ္း
၀င္ေငြရ လုပ္ငန္းျဖစ္ေပမယ့္ ဒီပုရစ္ ေမြးလုပ္ငန္း ၆၀ %ေလာက္ကို ေဒသခံ
အမ်ိဳး သမီး ေတြကပဲ လုပ္ႀကပါတယ္။ပုရစ္ျခံတခုကို အမ်ိဳးသမီး ၂
ေယာက္ေလာက္နဲ႕ပဲ အသားေလး ထိန္းသိမ္း လုပ္ကိုင္ႏုိင္လုိ႔ပါ။
အႀကီးစား ပုရစ္ေမြးသူ ေတြကေတာ့ ၂.၅/၈/၀.၅ မီတာ ရွိတဲ့ေလွာင္ကန္ေတြကိုသံုးပါတယ္။ အနည္း ဆံုးေလွာင္ကန္ ၆၀ မွ ၈၀ ထိရွိျပီး အစာေကြ်းဖို႕ တေန႕လုပ္အား ၂ နာရီသာလုိပါတယ္။
င။ ထုတ္လုပ္မွဳစရိပ္နဲ႔ အက်ိဳးအျမတ္
အထူးသျဖင့္ အရြယ္ေရာက္ ပုရစ္ေတြကို ၀ယ္လက္ဒိုင္ေတြဆီမွာေရာင္းခ်တာပါ။ ျပီးေတာ့ ပုရစ္ျခံ ကေန ေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တဲ့ အရြယ္ေရာက္ပုရစ္ေတြ
သားေဖါက္လိုသူေတြထံျပန္ေရာင္းတာ၊ မ်ိဳးပုရစ္ဥ ခြက္ ေတြျပန္ေရာင္းတာ
ပုရစ္ျခံအမွိဳက္ အညစ္ေႀကးေတြ ကို ေျမႀသဇာ အျဖစ္ျပန္ေရာင္း တာမိ်ဳး ေတြကေန
၀င္ေငြ ျပန္ရေစပါတယ္။
စရိပ္စက
အေနနဲ႔ ပုရစ္ေလွာင္ကန္ အနဲ႕အျခားပစၥည္းဖိုးက လုပ္ငန္းကုန္က်ေငြ သံုးပံု
တပုံ ေလာက္ရွိျပီး က်န္ကုန္က်စရိပ္ မွာ ပုရစ္အစာဖိုးက သံုးပံု ႏွစ္ပံု
ေလာက္ရွိပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ ပုရစ္ေတြကို ၀ယ္လက္ ဒုိင္ေတြဆီ
သြင္းတဲ့အခါမွာေတာ့ ေမြးတဲ့သူေတြ အဖို႔ ခါက္ခ်ိဳးျမတ္ႀကပါတယ္။အေျခအေနအရ အစာ
ေရႊးခ်ယ္ျခင္္း ျဖည့္စြက္စာ ခုႏွိမ္ေကြ်းေမြးျခင္းတုိ႔ျဖင့္ ကုန္က်စရိပ္
တခ်ိ႔ကို ေလွ်ာ့ခ်နုိင္ သလုိ ေရာင္းခ်ႀကတဲ့အခါ ေစ်းကြက္ထဲ တုိက္
ရိုက္ေရာင္းခ် ျခင္းျဖင့္လည္း အျမတ္ေငြ ပိုထြက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ပုရစ္ေမြး လုပ္ငန္းကေန ရတဲ့အက်ိဳးအျမတ္ဟာ ေမြးျမဴတဲ့ ျခံအေနအထားနဲ႕ သက္ဆုိင္ပါတယ္။ အလယ္ လတ္ျခံ ေတြကေနျပီး ၄၅ ရက္တာအတြင္း ပုရစ္ ကီလို ၅၀၀ မွ ၇၅၀ ထိထုတ္ လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ တသုတ္အတြက္ ဘတ္ေငြ 30000 B မွ 70000 B ထိ ရျပီး တႏွစ္ပါတ္လံုးအတြက္ ထုိင္းဘတ္ေငြ 150000 B မွ 350000B ဘတ္ အထိရႀကပါလိမ့္မယ္။
(လက္ရွိ ေငြလဲႏွံဳး ထုိင္းေငြ တစ္ ဘတ္ 1 B = ျမန္မာေငြ ၃၁ က်ပ္ႏွံဳးနဲ႕သာ တြက္ႀကည့္ႀကပါ။) တႏွစ္ပါတ္လံုး ၀င္ေငြ ဟာ ၄၆သိန္းခြဲ မွ ၁၀၈ သိန္းခြဲအထိျဖစ္ပါလိမ့္မယ္)
တခ်ိဳ႔
ပုရစ္ေမြးျခံႀကီး ေတြကေနျပီး တႏွစ္ကို ပုရစ္ တန္ခ်ိန္ ၁.၅ မွ ၂
မက္ထရစ္တန္အထိ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ႀက ပါတယ္။၀ယ္လက္ဒုိင္ႀကီး တခုမွာဆုိရင္ ေန႔စဥ္ ပုရစ္ (၂)တန္မွ (၃) တန္ထိ အႏုတ္အသိမ္း ရွိေနပါတယ္။ ေမြးတဲ့သူ အမ်ားစုကေတာ့
၀ယ္လက္ဒုိင္ေတြ ဆီ ပုရစ္ေတြကို တကီ လို ဘတ္ ၈၀ မွ ၁၀၀ ေစ်းသြင္းႀကရ ပါ
တယ္။ဒုိင္ေတြက စုေဆာင္းျပီး ရတဲ့ ပုရစ္ေတြကို ေဆးေႀကာ ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္
အေအးခံ ကြန္တိန္နာေတြထဲ ထည့္ကာ တကယ့္ေစ်းကြက္ထဲ အေရာက္ပို႔ႀက တဲ့အခါမွာေတာ့
အသင့္ ထုပ္ပိုးျပီးပုရစ္ တစ္ကီလို ၁၂၀ မွ ၁၅၀ ႏွံဳး ပို႕ႀကပါတယ္။တခါ
ဒီပုရစ္ေတြကိုပဲ အေရာင္းေစ်းကြက္ထဲကေန စားသံုးသူ (သို႕) အေရာင္းေစ်းသည္
ငယ္ေလးေတြဆီကုိ ျပန္ျပီး ေရာင္းတဲ့ေစ်းကေတာ့ ပုရစ္ တကီလို ၂၅၀ မွ ၃၀၀ ဘတ္ႏွံဳး ထိ ျမင့္တက္လို႔ သြားေတာ့တာပါပဲ။
ထုိင္းႏုိင္ငံက
ပုရစ္ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းေတြကို ၂၀၀၄ ခုႏွစ္ အစုိးရဖြဲ႔စည္းတဲ့ အေသးစား
အလယ္စား လုပ္ငန္း မ်ား ျမွင့္တင္ေရး အဖြဲ႔က အမ်ားႀကီး
ေထာက္ကူျပဳေပးခဲ့တာပါ။ ယခင္ ၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ေဟာင္း သက္ ဆင္ရွင္နာ၀ါတ္
အစုိးရရဲ႔ ေက်းရြာတခု ထုတ္ကုန္ တမ်ိဳးေပၚလစီ ေအာက္မွာ သက္ဆင္ရဲ႕
ဇာတိျဖစ္တဲ့ ထုိင္းေျမာက္ပိုင္းနဲ႕အေရွ႔ေျမာက္ေဒသေတြမွာ ပိုျပီး
ေအာင္ျမင္ျဖစ္ထြန္းခဲ့ပါတယ္။
ဒီေနာက္
၂၀၁၀ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ေတြအတြင္းမွာ ထုိင္းႏုိင္ငံ
တနယ္လံုးျပန့္ႏွံ႕သြားခဲ့ပါေတာ့တယ္။ ပုရစ္ေမြး သူ ေပါင္း ၁၉၉၆၁ ဦး
ေလွာင္ကန္ျခံ ေပါင္း ၂၁၇၅၂၉ ျခံ ျဖစ္ျပီး ႏွစ္စဥ္ ပုရစ္ကီလို ၁၀၈၇၆၅၄၅
ကီလို ကို ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ် ျဖန္႔ျဖဴးေပးေနတဲ့ လုပ္ငန္းႀကီး
တခုျဖစ္ေနပါျပီ။ႏွစ္စဥ္ ထုိင္း ဘတ္ေငြ ၁၀၈ သန္းေက်ာ္ ဖိုး ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်
ျဖန္႔ျဖဴးေနႀကပါတယ္။
စ။ ေရာဂါဘယ ျဖစ္ပြားမွဳ
ေလာေလာဆယ္မွာ
ပုရစ္ေမြးျမဴေရး နဲ႕ ပုရစ္ျခံေတြမွာ ေရာဂါက်ေရာက္ျခင္း မရွိသေလာက္ပါပဲ
။ေနာင္ မွာ ပုရစ္ေမြးတဲ့သူေတြ မ်ားလာခဲ့ရင္ ပုရစ္ေရာဂါေတြ
ျဖစ္ပြားလာႏုိင္ဖြယ္ရွိပါတယ္ ။ပုရစ္အေကာင္ေရ ထူထပ္မွဳ မ်ားလာတာနဲ႔အမွ်
ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေခ်လည္း ပိုမ်ားလာႏုိင္ပါတယ္။ လက္ရ ေမြးသူအမ်ားစုကလည္း
သူတို႔ရဲ႕ အေတြ႔အႀကံဳမ်ားေပၚ မူတည္ျပီး ပုရစ္ေတြ ကို ေမြးေနႀကတာပါ။
ေသခ်ာတိက်တဲ့ ေမြးျမဴေရးစနစ္တခု ရယ္လို႔လည္း မခ်မွတ္ႏုိင္ေသး ပါဘူး။ဒါအျပင္
ဒီကေန႔အထိ ပုရစ္ေမြး လုပ္ငန္းႀကီး တုိးတက္ေအာင္ျမင္ လို႔သာရွိေနေပမယ့္
အတိအ က် မွတ္ပံုတင္ထားျခင္း မရွိေသးလုိ႔ ပုရစ္ေမြးတာဟာ တရားမ ၀င္
ေမြးျမဴေရးတခုျဖစ္ေနဆဲပါ။
ဆ။ ပုရစ္ေမြးျမဴေရး ရဲ႔ ေရွ႕ခရီး
ပုရစ္ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းထဲက ထုပ္လုပ္ကုန္က်မွဳ စရိပ္ထက္၀က္ေလာက္ဟာ အစာဖုိးပဲျဖစ္ပါတယ္။
အခု ပုရစ္ေတြအတြက္ ႀကက္စာေတြကို အဓိကထား ေကြ်းရာကေန ေနာင္မွာေတာ့ ပုရစ္စာ
သီးသန္႔ထုတ္ျပီး ထုတ္လုပ္စရိပ္ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ဖို႔
သုေတသနျပဳေနဆဲျဖစ္ပါတယ္။
ဒီကေန႕
ပုရစ္ေမြးလုပ္ငန္းႀကီးမွာ ႀကားပြဲစားနဲ႔ ေအးဂ်င့္ေတြကပဲ အုပ္စီးထားတာ ကို
ေတြ႔ရ ပါတယ္။သူတို႔ကပဲ ေမြးတဲ့သူေတြဆီက ပုရစ္ လတ္ဆတ္ ႀကီးထြားမွဳကို
လုိက္လို႕ ေစ်းႏွံဳးျဖတ္ေပး ပါတယ္။ျပီးေတာ့ ဒါေတြကို သန္႔စင္ ျပဳတ္ျပီး
အေအးခန္းေတြထဲတည့္ ကာ တျပည္လံုးျဖန္႔ခ်ီ အက်ိဳးျမတ္ ရယူေနႀကပါတယ္။
ဒါေႀကာင့္ ပုရစ္ေမြးတဲ့ လယ္သမားေတြ ပိုအက်ိဳးရွိေအာင္
အခ်င္းခ်င္းစုစည္းျပီး ကိုယ္ တိုင္ ေအးဂ်င့္သေဘာမ်ိဳး ေဆာင္ရြက္ႀကဖို႕
စတင္ေနႀကပါျပီ။
ရည္ညႊန္းခ်က္---------
သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္ ထိခုိက္မွဳေႀကာင့္ တျဖည္းျဖည္း အလုပ္အကိုင္ ရွားပါး
လာေနသည့္ အင္းေလးကန္ ေဒသတြင္း ျပည္သူေတြ အခြင့္အလမ္းမ်ား ျဖစ္ေစရန္
ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ ေရးသားပါသည္။ ပါတ္၀န္းက်င္ ထိခုိက္မွဳလည္းမရွိ
အခ်ိန္ပိုင္းေလး အားစိုက္ျပီး မိသားစု အပုိ၀င္ေငြေတြ ရသလုိ အရပ္တပါးကို
ထြက္လုပ္ေနစရာလည္း မလုိအပ္တာမို႕ အင္းေလးကန္ အတြင္းရွိ လူသားအရင္းအျမစ္
ေလ်ာ့ပါးမွဳကိုလည္း ထိန္းညွိျပီးသားျဖစ္ေစလိုပါသည္။သဘာ၀ ႏွင့္ လူသား
အရင္းျမစ္ေတြ မေပ်ာက္ကြယ္သြားသမွ် ကာလပါတ္လံုး အင္းေလးကန္ႀကီး ထာ၀ရ
တည္တ့ံႏုိင္ ပါလိ္မ့္မည္။
By -------- W L 4 (youth for future Inlay )
No comments:
Post a Comment