(၁) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္
ႏိုကိုဥမွာ
ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္လ္ အ မ်ားအျပားပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ Glucosinolates ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ သည္းကေန
ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ ေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ႏိုကိုဥမွာ
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြမွာ ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေၾကာင့္
ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ထိခိုက္ရင္
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၂) ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္
ႏိုကိုဥ
တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီ တာမင္စီ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္း အတာရဲ႕ ၁၄၀
ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ႏိုကိုဥပင္စည္ပိုင္းမွာ အစြမ္း ထက္
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ တဲ့ ဗီတာမင္စီ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။
(၃) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို တိုးေစပါတယ္
ႏိုကိုဥမွာ
ဗီတာမင္စီမ်ားမ်ားပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို အား
ေကာင္းေစၿပီး နာမက်န္းမႈကို တြန္းလွန္ ေပးကာ ေရာဂါေဝဒနာေတြ မျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၄) စြမ္းအင္ကို တိုးေစပါတယ္
ႏိုကိုဥမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ ခႏၶာ ကိုယ္မွ သံဓာတ္လို မရွိမျဖစ္ သတၲဳဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို အားေကာင္းေစတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္တိုးေစပါတယ္။
(၅) ျကြက္သားနဲ့ နာ့ဗ္ေၾကာ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ႏိုကိုဥအစိမ္းတစ္ခြက္မွာ
ပိုတက္စီ ယမ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
ပိုတက္စီ ယမ္ဟာ ျကြက္သားနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာလုပ္ ငန္းေဆာင္တာေတြကို
ေကာင္းမြန္ေစပါ တယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ျကြက္သားေတြ ရဲ႕
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္သိုေလွာင္ၿပီး ေလာင္ စာအျဖစ္ အသံုးျပဳမႈမွာ ကူညီေပးပါတယ္။
(၆) အစာေျခ စနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္
ႏိုကိုဥတစ္ခြက္စာ
ပမာဏမွာ တစ္ ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ရဲ႕ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ ဟာ အစာေၾကညက္ေစၿပီး ပံုမွန္ အူလႈပ္ ရွားမႈ ေကာင္းေစကာ
ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ က်န္းမာေစတဲ့အျပင္ အူေတြကို သန္စြမ္း ေစပါတယ္။
(၇) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ႏိုကိုဥတစ္ခြက္စာ
ပမာဏမွာ ကယ္ လိုရီ ၃၆ ပဲ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ပါဝင္တဲ့ ကယ္လိုရီနဲ႔စာရင္
အာဟာရပါဝင္မႈ အား ေကာင္းပါတယ္။ ႏိုကိုဥမွာပါတဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ေၾကာင့္
ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈက်န္းမာ ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးပါတယ္။
(၈) ေသြးလွည့္ပတ္မႈ စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ႏိုကိုဥဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ စနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ႏိုကိုဥမွာ ျပည့္ဝဆီ ပါဝင္မႈ မရွိ သေလာက္ နည္းလို႔ပါ။
(၉) ႏွလံုး က်န္းမာေစပါတယ္
ႏိုကိုဥမွာ
ကိုလက္စထေရာနဲ႔ မ ေကာင္းတဲ့ အဆီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းၿပီး ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏ
မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ႏိုကိုဥမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဆိုဒီယမ္ေၾကာင့္
ထိခိုက္မႈကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစကာ ေသြးတိုး ကို
က်ေစပါတယ္။
(၁၀) အာဟာရပါဝင္မႈ ျမင့္ မားပါတယ္
ႏိုကိုဥမွာ
ပါဝင္တဲ့ ကယ္လိုရီနဲ႔ ယွဥ္ ရင္ အာဟာရ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။
အာဟာရတန္ဖိုး ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာ မင္နဲ႔
သတၲဳဓာတ္ တခ်ိဳ႕ကို ႏိုကိုဥဟင္း စား႐ံုနဲ႔ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment