ျမန္မာႏိုင္ငံက စားေသာက္ကုန္ ေတြမွာ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳ ၾကတဲ့ ဆိုးေဆး ၄ မ်ိဳးနဲ႔ အဲ့ဒီ ဆိုးေဆးေတြရဲ႕ အႏၱရာယ္ ႀကီးမား ပံုေတြကို က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာန၊ အစား အေသာက္နဲ႔ ေဆး၀ါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနက အသိေပး ထုတ္ျပန္ ပါတယ္။
ဖိနပ္သားေရ ေတြကို အေရာင္ဆိုးတဲ့ Sudan Dyes အနီေရာင္ ဆိုးေဆးကို င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ အေရာင္ တင္မွုန္႔ေတြမွာ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳေနေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ရၿပီး အဲ့ဒီ ဆိုးေဆးေၾကာင့္ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏိုင္ တယ္လို႔ က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာန၊ အစား အေသာက္နဲ႔ ေဆး၀ါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနရဲ႕ ပညာေပး လက္ကမ္း စာေစာင္မွာ ေဖာ္ျပ ပါတယ္။
ခ်ည္ထည္ ပိုးထည္ေတြကို အေရာင္ဆိုးတဲ့ Auramine O ေအာ္ရာမင္းအို အ၀ါေရာင္ ဆိုးေဆးကို လက္ဖက္မွာ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳၾကၿပီး လတ္တေလာ အဆိပ္ အေတာက္ မျဖစ္နိုင္ေပမယ့္ ေရရွည္မွာ ဆႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစတယ္၊ အသည္းနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေစႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္တယ္လို႔ စာေစာင္မွာ သတိေပး ထားပါတယ္။
တခါ ဓာတ္ခြဲခန္းသံုး ဆိုးေဆးတမ်ိဳးျဖစ္သလို ခ်ည္ထည္ ပိုးထည္ေတြမွာ အေရာင္ဆိုးတဲ့ေနရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ Rhodamine B အနိေရာင္ဆိုးေဆးကို ငါးပိအျမင္လွေအာင္ အေရာင္တင္ရာမွာ သံုးေနၾကတယ္၊
အဲ့ဒီဆိုးေဆးသံုး ငါးပိကို စားမိသူေတြဟာ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ိ႔ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ုံေၾကာ
ထိုင္းမႈိင္းျခင္း စတဲ့ လတ္တေလာ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေပၚေစနိုင္ေၾကာင္းလည္း က်န္းမာေရးစာေစာင္မွာ ေဖာျ္ပပါတယ္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ယိုစံု၊ ပဲနီေလးတို႔ အေရာင္လွေအာင္ဆိုးတဲ့ Orange || လိေမၼာ္ေရာင္ ဆုိးေဆး ေၾကာင့္လည္း အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ိ႔ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ုံေၾကာ ထိုင္းမႈိင္းျခင္း စတဲ့ လတ္တေလာ ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္ေပၚေစနိုင္ပါတယ္။
အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္၊ လိေမၼာ္ေရာင္စတဲ့ ဆိုးေဆးမွာ အသံုးျပဳထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ မ်က္စိပသာဒရွိ႐ုံကလြဲၿပီး အာဟာရ တစံုတရာ မပါရွိဘဲ စားသံုးသူကို ဆိုးက်ိဳးမ်ားသာေပးတာေၾကာင့္ အဲ့ဒီ ဆိုးေဆးသံုးအစားအစာေတြကို မစားၾကဖို႔ က်န္းမာေရး၊ အစားအေသာက္ကြပ္ကဲေရးဌာနက ႏႈိးေဆာ္သတိေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္သူမ်ားအေနနဲ႔ သံုးစြဲဖို႔ ခြင့္ျပဳမထားတဲ့ ဓာတုေဆး၀ါးေတြသံုးၿပီး စားေသာက္ကုန္ေတြ မထုတ္လုပ္ၾကဖို႔နဲ႔ ထုတ္လုပ္ရင္ အစားအေသာက္ဥပေဒပုဒ္မ (၂၈)က အရ တရားစြဲဆို အေရးယူမယ္လို႔ သိရပါတယ္။
by ဒီဗီြဘီ
Originally published at - http://burmese.dvb.no/archives/138778
Credit : http://www.simon-vlog.com/2016/03/blog-post_375.html#axzz45vyjHRo6
No comments:
Post a Comment