|
အရည္ေသာက္ဆုိေတာ့ ဒီလိုေလးမွ အဆင္ေျပတယ္ဗ် |
ဒီလေတာ့
ဦးဦးဖ်ားဖ်ား ဟင္းခြက္ေလးစျပီး တင္လိုက္တယ္ဗ်ာ။ ပေဒါင္ဟင္းဆုိလို႔
အညာသားနဲ႔ ဘယ္လိုဆက္စပ္လဲ မေတြးနဲ႔အံုးေနာ္။ အေဖနဲ႔အေမ အိမ္ေထာင္က်ခါစက
ကယားျပည္နယ္၊ လိြဳင္ေကာ္ျမိဳ႕နားေလးက မိုးျဗဲေရေလွာင္ကန္မွာ ေတာ္ေတာ္ၾကာ
ေနလာခဲ႔ဖူးလိုပါ။ ကယားျပည္နယ္နားက ဆုိေတာ့ ပေဒါင္လူမ်ဳိးေတြလည္း ရိွတယ္။
ကၽြန္ေတာ္ဆယ္တန္းေအာင္ျပီးစ အဲ႔ဒီကုိ အေမနဲ႔ အလည္ေရာက္တုန္းက အေမ့အသိ
ပေဒါင္မတစ္ေယာက္က ထမင္းေခၚေကၽြးလို႔ ပေဒါင္ဟင္းစားဖူးတာ။ ခ်က္တာေလးကို
အေမကတဆင့္ စပ္စုမိတယ္ဗ်။ သူတုိ႔လူမ်ဳိးက ဟင္းကို သံုးေလးခြက္မခ်က္စားၾကဘူး။
တစ္မ်ဳိးထဲမွာပဲ စုထည့္ျပီးခ်က္စားတာ မ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိမ္မွာတခါတေလ
အေမဟင္းခ်က္ရင္ ပေဒါင္ဟင္း ဆိုျပီး အေမကေျပာတယ္။ သူ႔ဟင္းသူ
နာမည္မေပးတတ္လို႔။ ပေဒါင္လူမ်ဳိးေတြက ငရုတ္သီးေတာ့ အေတာ္ေလး စားတယ္။
ဟင္းတုိင္းမွာ ငရုတ္သီးစပ္ ခ်က္တာမ်ားတယ္။ အရည္ေသာက္ ဆုိလည္း
ငရုတ္သီးစပ္ပဲ။
|
အေရာင္ကေတာ့ ဒီလိုေလးပဲ။ |
အခုကၽြန္ေတာ္ခ်က္တာေလးက
ပေဒါင္ဟင္း လံုး၀စစ္စစ္လို႔ေတာ့ ေျပာလို႔ရမွာ မဟုတ္ဘူး။ ဒါေပမဲ႔
လကုန္ရက္ဆုိေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ရိွတာေလးေတြ စုေပါင္းျပီးခ်က္လိုက္တာ။
ပေဒါင္းဟင္း တစ္ခြက္ျဖစ္သြားတယ္။ ဟင္းထဲမွာ ပါတာေတြကေတာ့ မွ်စ္၊ အာလူး၊
ၾကက္ေတာင္ပံ၊ မရမ္းသီေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးေျခာက္၊
ငရုတ္ေကာင္းသီးအစိမ္း၊ စျမိတ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ နဲ႔
ဆား၊ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ စတာေလးေတြပါပဲ။ ပေဒါင္ေတြခ်က္ရင္ေတာ့ စြန္တန္ေျခာက္ေလး
နဲနဲေရာတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ စြန္တန္မရိွလို႔ နဲနဲေလး ခ်ဥ္ေအာင္
မရမ္းသီးေျခာက္ထည့္ခ်က္လိုက္တာ။ ေနာက္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းအစား သူတုိ႔ဆီမွာ
ေခၚတဲ႔အသီးက မက္ကပ္သီး တဲ႔။ ငရုတ္ေကာင္းထက္ အလံုးနဲနဲၾကီးတယ္။ အန႔ံကေတာ့
ခပ္ဆင္ဆင္ေလးပဲ။ ပူတာကေတာ့ တူတယ္။ သူတုိ႔ဆီမွာေတာ့ အမဲအူျပဳတ္ဟင္း
အသားဟင္းအရည္ေသာက္ေတြမွာ ထည့္ခ်က္ၾကတယ္တဲ႔။ အဲ့ဒီအသီးထည့္တယ္။
|
တစ္မ်ဳိးတည္းမို႔ ပံုေတြ ထပ္ေနတယ္:P:P |
ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းသီးအစိမ္းရိွလို႔ အဲ့ဒါေလး ထည့္ခ်က္လိုက္တယ္။
က်န္တာေတြကေတာ့ ၾကိဳက္ရာထည့္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ အာလူး၊ ပိႏဲၷကြင္း၊ ဗူးသီး၊
ဖရံုသီး စတဲ႔အသီးေတြ နဲနဲစီထည့္ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။ အသားကလည္း ၾကက္သားရယ္မွ
မဟုတ္ဘူး တျခား အသာေတြနဲ႔ ခ်က္လို႔ရတယ္။ ငါးနဲ႔ဆုိရင္လည္း ေကာင္းတာပါပဲ။
ထည့္ေတာ့လည္း အမ်ားၾကီး မဟုတ္ဘူးေပါ့။ အသားလည္း နဲနဲပဲထည့္ရင္ ရတယ္။
ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အားလူးရယ္၊ မွ်စ္ရယ္၊ ၾကက္ေတာင္ပံသံုးေခ်ာင္းရယ္
ထည့္ထားတယ္။ က်န္တာေတြက မရိွလို႔ ဟဲဟဲ…။ အသားမပါလဲ ရပါတယ္။ စြန္တန္ေလး
ပါရင္ျဖစ္တယ္။ ဖရံုသီကိုလည္း အရည္က်ဲက်ဲေလးနဲ႔ စြန္တန္ေျခာက္ေလး
ထည့္ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးေလးေထာင္းထည့္ ပင္စိမ္းေလးအုပ္ျပီး ခ်က္စားရင္
ပေဒါင္ဟင္းျဖစ္တယ္။ ေနာက္ျပီး မိုးျဗဲဘက္မွာ ေရာင္းတဲ႔ စြန္တန္က
မုန္႔ညွင္းစစ္စစ္ကုိပဲ အေျခာက္လွန္းထားတာ။ ျပင္ဦးလြင္ဘက္ကလို
အေခြလိုက္မဟုတ္ဘူး။ ခ်ဥ္တာကလည္း တစ္မ်ဳိးေလးပဲ။ ျပင္ဦးလြင္တုန္းကေတြ႔တဲ႔
စြန္တန္ကေတာ့ အေပၚက ဘာအေစးေတြလဲ မသိဘူး သုတ္ထားတာ။ အဲ့ဒါေတြက ခ်ဥ္တာပဲ။
ပေဒါင္ေတြဆီက စြန္တန္က်ေတာ့ အဲ့လိုမဟုတ္ဘူး။ မုန္႔ညွင္းပင္ကိုမွ ထုျပီးေတာ့
ဆားနဲ႔နယ္ျပီး အခ်ဥ္တည္ျပီးသားကို ေနျပန္လွန္းတယ္ထင္တာပဲ။ အန႔ံေလးက
တစ္မ်ဳိးေလးနဲ႔ ပိုျပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းတယ္။
|
ငရုတ္သီးေတာင့္က ေၾကာ္ျပီးသား အေပၚကထည့္ထားတာ ဟင္းထဲမွာလဲ ပါျပီးသားပါ။ |
ခ်က္တာကလည္း
လြယ္ပါတယ္။ ၾကက္သားနဲ႔မွ်စ္ကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြတုံးျပီးေတာ့
ခ်က္မည့္အိုးထဲမွာထည့္ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္း
ေထာင္းထားတာေလးနဲ႔ နႏြင္း၊အေရာင္တင္ ပါတယ္ဆုိရံုေလးထည့္ျပီးေတာ့ အရင္ဆံုး
လံုးလိုက္ပါတယ္။ လံုးျပီးရင္ ဟင္းအိုးနဲ ျပည္လုနီးပါး ေရျဖည့္ျပီး
ပြက္ေအာင္တည္ထားယံုပါပဲ။ ျပီးမွ အာလူးထည့္၊ တျခားအသီးေတြထည့္မယ္ဆိုလည္း
ဟင္းအိုးပြက္မွ ထည့္ပါ။ အစကတည္းကဆုိရင္ ေက်သြားမွာစိုးလို႔။ ျပီးရင္
ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးေရာေထာင္းျပီးထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးကိုလည္း
အစပ္အရသာၾကိဳက္သလို ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အစိမ္းျဖစ္ျဖစ္ အေျခာက္ျဖစ္ျဖစ္
ထည့္လို႔ရပါတယ္။ အသီးေတြ က်က္လို႔ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ နံနံပင္၊ စျမိတ္၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ စတာေတြ ထည့္ျပီးေတာ့ ခ်လိုက္ပါ။ ပေဒါင္ေတြကေတာ့
ပင္စိမ္းရြက္ထည့္ပါတယ္။ ရွမ္းနံနံထည့္ရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့
နံနံနဲ႔ စျမိတ္ ပဲရိွလို႔ အဲ့ဒါေလးေတြ ထည့္လိုက္တာပါ။
|
ဒီေန႔ ဒီတစ္ခြက္ပဲ ခ်က္တယ္ |
|
ဒါေလးက အနီးကပ္ရိုက္ၾကည့္တာ |
ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့
ငရုတ္ေကာင္း၊ ပင္စိမ္း၊ နံနံ၊ အန႔ံသင္းေနတဲ႔ ပေဒါင္းဟင္း တစ္ခြက္ရပါျပီ။
ငရုတ္သီးပါတဲ့ အရည္ေသာက္ဟင္းမုိ႔ ေသာက္ရင္ေတာ့ သတိထားျပီးေသာက္ေနာ္။
ရာသီဥတုေအးတဲ႔ အခ်ိန္ဆုိရင္ စားရတာ ပိုျပီးမိုက္တယ္။ ပေဒါင္ဟင္းရည္
ပူပူေလာင္ေလာင္ကို ေသာက္စားျပီးေတာ့ ေခၽြးေတြ ျဖိဳင္ျဖိဳင္က်ျပီး အခိုးေတြ
ပြင့္သြားမွာ ေသခ်ာတယ္။ ကၽြန္ေတာ့္ အကို အစ္မေတြ ၾကံဳၾကိဳက္ရင္
ခ်က္ျပီးစားၾကည့္ပါ။ အၾကိဳက္ေတြ႔မွာ ေသခ်ာတယ္။ ႏွာေစး၊ ႏွာပိတ္
ေတာ္ယံုအေအးမိတာေလာက္ကေတာ့ ဒီဟင္းစားတာနဲ႔ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္တယ္။
အားလံုးက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ…
No comments:
Post a Comment