၁။ အေရးအေၾကာင္းေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ပိနဲၷသီးအေစ့မ်ားကို ႏြားနို႔ေအးထဲတြင္ မိနစ္အနည္းငယ္ခန္႔ နွစ္ထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ယင္းအေစ့မ်ားကို ၾကိတ္ျပီး အေရးအေၾကာင္းမ်ားေပၚတြင္လိမ္းပါ။ ဤနည္းကို (၆) ပတ္ ဆက္တိုက္ ပံုမွန္ လုပ္ေဆာင္ေပးလွ်င္ ထိေရာက္နိုင္ပါတယ္။
၂။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ပိနဲၷသီးအေစ့မ်ားကို စားေပးပါ က ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးနိုင္ပါတယ္။
၃။ ပရိုတင္းဓာတ္ ျပည့္၀ပါတယ္။ ပိနဲၷသီး အေစ့မ်ားမွာ ပရိုတင္းဓာတ္ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ မတူညီတဲ့ ဟင္းအမယ္ပဲြေတြမွာ ထည့္သြင္း စားေသာက္နိုင္ပါတယ္။
၄။ ပိနဲၷသီး၏ အေစ့မ်ားမွာ ဗီတာမင္ A ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ဆံသားကိ်ဳးပဲ့ျခင္း၊ ေျခာက္ေသြ႔ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးျပီး က်န္းမာသန္စြမ္းတဲ့ ဆံပင္ရရိွေစပါတယ္။
၅။ ပိနဲၷသီးမွာ Vitamin C နဲ႔ Anitioxidants မ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ သာမန္ အေအးမိ ဖ်ားနာျခင္းမ်ားကို ကာကြယ္ ေပးနိုင္ပါတယ္။
၆။ ပိနဲၷသီးတြင္ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္မ်ားက အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ခံတြင္းကင္ဆာ စတဲ့ အခိ်ဳ႕ေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၇။ ပိနဲၷသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Potassium ဓာတ္က ကိုယ္တြင္း Sodium ဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးတာေၾကာင့္ ေသြးေပါင္တက္ျခင္း၊ နွလံုးေရာဂါနွင့္ ဦးေနွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ျခင္းတို႔ ျဖစ္နိုင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
၈။ ပိနဲၷသီးဟာ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးျဖစ္တာေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္မႈေတြကို လြယ္ကူေစျပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ပါတယ္။
၉။ ပိနဲၷသီးက အျမင္အာရံုကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မ်က္စိ တိမ္စဲြျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁၀။ နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
၁၁။ ပိနဲၷသီးမွာ Calcium ဓာတ္ပါ၀င္လို႔ အရိုးမ်ားကို က်န္းမာ သန္စြမ္းေစပါတယ္။
၁၂။ ပိနဲၷသီးမွာ ေသြးဖဲြ႔စည္း တည္ေဆာက္ပံု အတြက္ လိုအပ္ေသာဓာတ္မ်ား ပါ၀င္လို႔ ေသြးအားနည္းျခင္း ေ၀ဒနာကို
ကာကြယ္ ကုသနိုင္ပါတယ္။
၁၃။ ပိနဲၷသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ vitamin B6 က နွလံုးက်န္းမာေစပါတယ္။
Ref: www.healthbeckon.com
ပိနဲၷသီးက ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အေတြ႔ရမ်ားတဲ့ အသီးျဖစ္တဲ့ အျပင္ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့ အသီးတစ္မိ်ဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ၄င္းမွာ ကယ္လိုရီ ပါ၀င္ေသာ္လည္း ကိုလက္စထေရာတို႔ ျပည့္၀အဆီတို႔ မပါ၀င္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ ပိနဲၷသီး စားေပးျခင္းျဖင့္ အခ်ိဳ႕ေသာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အကိ်ဳးေက်းဇူးမ်ားကို ရရိွနိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Credit : http://www.messengernewsjournal.com/news/Health/detail.php?id=49061
No comments:
Post a Comment