ေျပာင္းဖူးျပဳတ္၊ ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ - ေျပာင္းဖူးဟာ ပ႐ိုတင္းဓါတ္အျပည့္ပါတဲ့အျပင္ မိုးရာသီမွာ အင္မတန္ လတ္ဆတ္ျပီး ခ်ိဳပါတယ္။ ပ႐ိုတင္းဓါတ္ေျမာက္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အျပင္ ရာသီဥတုဒဏ္ကုိ ပိုခံႏုိင္ေစတဲ့ ကိုယ္ခံအားကို တိုးပြားေစ ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ပူပူေႏြးေႏြးေလးကို မိုးေအးေအးမွာ ညေနဖက္စားလိုက္ ရရင္ေတာ့ အရမ္းကို ေက်နပ္စရာပါပဲ။ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ကို အေစ့ေလးေတြေျခြျပီး ဆီနဲ႔ျပန္သုတ္စားတာ၊ ေၾကာ္စားတာတို႕ကလည္း အရမ္းစားေကာင္းပါတယ္။
အသီးအရြက္ေၾကာ္၊ မိႈကန္စြန္းေၾကာ္ - မိုးရာသီဟာ အသီးအရြက္စိမ္းေတြ အရမ္းကို ဖြံ႕ထြားလတ္ဆတ္တဲ့ ရာသီပါပဲ။ ႏုျပီးခ်ိဳေနတဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ဗူးညြန္႕၊ ေဂၚရခါးညြန္႕၊ ကညြတ္၊ ကုိက္လန္ စတဲ့အရြက္ေတြကို တမ်ိဳးခ်င္းစီ ေၾကာ္စားတာျဖစ္ျဖစ္၊ ေရာျပီးေၾကာ္စား တာျဖစ္ျဖစ္ စားတဲ့အခါ ဗီတာမင္ဓါတ္ မ်ားစြာရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ေတြ ကို ေရေသခ်ာေဆးဖို႕နဲ႕ အရမ္းႏြမ္းသြားေအာင္ မေၾကာ္ဖို႕ေတာ့ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
သရက္သီးမွည့္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ - “အသီးမ်ားရဲ႕ ဘုရင္” လို႕ သတ္မွတ္ ထားတဲ့ သရက္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကေတာ့ တကယ့္ကို ေျပာမ ကုန္ဖြယ္ပါပဲ။ မိုးရာသီရဲ႕ ရာသီေပၚ သစ္သီးျဖစ္တဲ့ သရက္သီးမွည့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရမ်ားစြာကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္တဲ့ သစ္သီးပါ။ သရက္သီးအမ်ိဳးအစားမ်ားစြာဟာ
စားခ်င့္စဖြယ္ ေမႊးၾကိဳင္တဲ့အျပင္ ၀င္း၀ါေနတဲ့အေရာင္ေလးကလည္း ဆြဲေဆာင္ေနတာပါပဲ။ မခ်စ္စု၊ ရင္ကြဲ၊ ျမေက်ာက္၊ စိန္တစ္လံုး စတဲ့ သရက္သီးမွည့္ေတြကို ေအာ္ဂင္းနစ္ စစ္စစ္မွည့္တဲ့အသီး ဟုတ္မဟုတ္ ေသခ်ာေလ့လာျပီးမွ ဝယ္တာက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
Photo credit - jabalent.com , science-all.com, zmescience.com
စံဝန္းနီ(႐ိုးရာေလး)
Credit : http://www.lwinpyin.com/2016/06/blog-post_65.html
No comments:
Post a Comment