ခုေခတ္မွာ တစ္ခ်ိဳ႕ ျမိဳ႕ၾကီးျပၾကီးမ်ားက လူငယ္ေတြ ျမန္မာမုန္႔ေတြကုိ ေသခ်ာမသိၾကေတာ့ ပါဘူး ။ နယ္ က လူငယ္ေတြကေတာ့
သိၾကတာ မ်ားပါ တယ္ ။ အခု တင္ထားတဲ့ မုန္႕ေလးေတြက မစံုေသးပါဘူး ။
ကၽြန္မတုိ႕ နယ္က လုပ္တဲ့ မုန္႕ေလးေတြကုိသာ လက္လွမ္းမွီသေလာက္ တင္ ျခင္း
ျဖစ္ပါတယ္ ။ ဗမာ မုန္႕အမ်ား စု ကေတာ့ ေကာက္ညွင္း နဲ႕ ဆန္ၾကမ္း ကုိ
အဓိက ထားလုပ္ၾကတာ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ ။ မနက္ေစာ ေစာ ေစ်းသြားရင္ေတာ့ ျမန္မာ မုန္႕ အစံုရတယ္ရွင့္ ။ ေနာက္ပိုင္း စုေဆာင္းရ သမွ်ကို ထပ္ျပီး တင္သြား ပါမယ္ရွင့္ ။
ဒုတိယ တစ္မ်ိဴးက ႏွမ္းမုန္႕ ….
ႏွမ္းမုန္႕ ေပၚ ထန္းလ်က္ရည္ ဆမ္းထားတာေပါ့ ..
ေနာက္တစ္မ်ိဳး က ကၽြန္မ အၾကိဳက္ ဆံုး “ ေခါျပင္ ” ….
“ ေခါ ျပင္ " ဆုိတာလည္း ဆန္ၾကမ္းနဲ႕ ေကာက္ ညွင္း ကုိ လုပ္တာပါပဲ ။ “ေခ
ါျပင္” က မလုပ္တက္လုိ႕ ဆန္ၾကမ္းေတြနဲ႕ ဆုိ စားလုိ႕မေကာင္းဘူး ေလ ။
အခ်ိဴးညီညီ ေရာထားတဲ့ “ေခါ ျပင္ အိအိေလး”ေပၚမွာ ဆားေထာင္း ေလး ျဖဴး ၊
ေျမပဲေစ့ ေလးေတြနဲ႕ ပဲ နက္ေစ့ ေလးေတြ ျဖဴးျပီ းႏွမ္းဆီေလး ဆမ္း လုိက္ပါက
အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ နံနက္စာေလးတစ္ခုပဲေပါ့ ။ ကၽြန္မတို႕ နယ္ျမိဳ႕ေတြမွာ “
ေခါျပင္ ”ကုိ နံ နက္စာ အျဖစ္ စား
တက္ၾကပါတယ္ ။
ေနာက္ တစ္မ်ိဴးကေတာ့ ေကာက္ညွင္း ဆုိင္း နဲ႕ ငွက္ေပ်ာသီး မုန္႕ဖက္ထုပ္ …
ဒါကေတာ့ ေကာက္ညွင္းဆိုင္း အထဲမွာ “ ပဲ ” ပါတယ္ ။
ေနာက္ တစ္မ်ိဳးက “ မုန္႕ ဖက္ထုပ္ "
“မုန္႕ ဖက္ထုပ္ ” ဆုိတဲ့ အတုိင္း ေကာက္ညွင္းမုန္႕ကုိ ဖက္ ရြက္ နဲ႕ ထုပ္ထားတာေလ ။ ဒီ အတုိင္း ဖက္နဲ႕ မထုပ္ပဲနဲ႕ ဆို အေပၚေက်ာ ေတြ
တင္းျပီး စားရတာ ႏူးႏူး ညံ့ညံ့ မရွိဘူးေလ ။ စားကာနီးမွ ဖက္ထုပ္ေလးကုိ ေျဖ ျပီးစားၾကတယ္ေလ ။ အုန္းသီး ညွပ္ထားတဲ့ မုန္႕ဖက္ထုပ္နဲ ႕ ပဲ နဲ႕ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႕ ဖက္ထုပ္ဆုိျပီး ကၽြန္မတုိ႕ ေဒသမွာေတာ့ ႏွစ္မ်ိဴးွရွိတယ္ ။
ဒါကေတာ့ အျပင္လႊာ ဖက္နဲ႕ မုန္႕ဖက္ထုပ္ ….
ဒါကေတာ့ ပထမ ဖက္ရြက္ကုိ ခြာျပီး ဒုတိယ ဖက္ရြက္နဲ႕ ထုပ္ထားတဲ့ မုန္႕ဖက္ထုပ္ …
မုန္႕ ၾကိတ္ တယ္ဆုိေတာ့ သူတုိ႕ကုိ ၾကိတ္ခုိင္းလုိ္က္တာပဲ ။ သူက လည္း မၾကိတ္ခင္ တစ္ည ေရစိမ္ထားရေသးတယ္တဲ့။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မ သိသေလာက္ မုန္႕လံုးေရေပၚ ေပါ့ ။ ခုႏွစ္ အိမ္မွာ မုန္႕လံုးေရေပၚ လုပ္ေနတဲ့ ပံုေတြကုိရိုက္ ျပီး တင္ လုိ႕ကုိ ဘယ္လုိမွ မအားတာနဲ႕ မတင္ျဖစ္ေတာ့ ပဲ စားဖို႕ ျပင္ျပီးသာ မုန္႕ လံုးေရေပၚေလးသာ တင္လုိက္ရ
တာေပါ့ ။
ဒီတစ္မ်ိဳး က မုန္႕လံုးၾကီး……..
ဒါကေတာ့ သာကူျပင္……..
အုန္းသီးေၾကာ္ ေလးေတြ အေပၚ က ျဖဴးထားတာပါ ။
ဒီတစ္မ်ိဳး က စာကေလးေခြ…….
မႏွင္း
Credit : http://sharingmyanmarliterature.blogspot.co.uk/2013/04/blog-post_7118.html
No comments:
Post a Comment