(၁) သီးႏွံေတြ အျမန္မွည့္နည္း
စိမ္း၀ါေရာင္ျဖစ္ေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖီး၊ သစ္ေတာ္သီး စတာေတြကို ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္ေတာ့ စကၠဴအိတ္ထဲ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ စကၠဴအိတ္ထဲထည့္ထားျခင္းျဖင့္ မွည့္ေစတဲ့ဓါတ္ Ethylene ဓါတ္ကို တိုးပြားေစတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၂) မပုပ္မသိုးေအာင္ ကာကြယ္နည္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္မပုပ္ေအာင္ ကာကြယ္ဖို႕ အညွာေတြကို အကုန္ျဖဳတ္လုိက္ပါ။ အညွာရဲ႕ ေျခာက္ေနတဲ့အပိုင္းကေန ေလ၀င္ျပီး စြတ္စုိေစကာ ပုပ္သြားႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးေတြကိုလည္း ထိုးနည္းအတိုင္းပဲ လုပ္ရပါမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ င႐ုတ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာ ထဲမထည့္ပဲ အျပင္မွာထားျခင္းဟာ ပိုျပီးတာရွည္ခံေစပါတယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီးကို အမွည့္မလြန္ေအာင္လုပ္နည္း
မွည့္ျပီးသား ငွက္ေပ်ာဖီးရဲ႕ အစြန္းကို ပလတ္စတစ္နဲ႕ အုပ္ထားျခင္းျဖင့္ အမွည့္မလြန္သြားေအာင္ ရက္အေတာ္ၾကာ
ကာကြယ္ထားႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးေတြကို တစ္လံုး ခ်င္းခြဲထားျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလိုလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ အသီးအႏွံေတြကို ျမန္ျမန္မွည့္ေစတဲ့ Ethylene ဓါတ္ကို မ်ားမ်ားမထြက္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
(၄) အာလူးေတြကို ျဖဴျဖဴေလးျဖစ္ေအာင္လုပ္နည္း
အာလူးကို အခြံခြာလိုက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ လွီးလိုက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ညိဳမည္းသြားတာ လူတိုင္းၾကံဳဖူးၾက မွာပါ။ ဒီေတာ့ အာလူးကို နဂိုအတိုင္းျဖဴေအာင္ထားဖို႕ အခြံခြာျပီးတာနဲ႕ ေရေအးထဲမွာ စိမ္ထား လိုက္ျခင္းျဖင့္ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႕ထိေတြ႔မႈမရွိေတာ့ပဲ ညိဳမည္းျခင္းလည္း မရွိေတာ့မွာျဖစ္ပါတယ္။
(၅) အသီးေတြကို ခြဲျပီးေနာက္ မညိဳမည္းသြားေအာင္ ထိန္းနည္း
ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီးကို အစိပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ခြဲျပီးတဲ့အခါ သံပုရာသီး အနည္းငယ္ညွစ္ေပးလိုက္ျခင္းဟာ ညိဳမည္းသြားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျပီး စားခ်င့္စဖြယ္လည္းျဖစ္ေစပါတယ္။ သံပုရာသီးကို မသံုးခ်င္ရင္ေတာ့ ပ်ားရည္တစ္ဆ ေရႏွစ္ဆေရာျပီး ပန္းသီးစိပ္ေတြကို နွစ္ေပးျခင္းကလည္း မညိဳမည္းေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) သၾကားကို ခဲမသြားေအာင္ လုပ္နည္း
သၾကားဗူးထဲက သၾကားေတြဟာ မိုးရာသီကာလေတြမွာ သတိမထားမိခင္မွာပဲ ခဲသြားတတ္ၾက ပါတယ္။ လိေမၼာ္ခြံေလးနည္းနည္းကို သၾကားဗူးထဲထည့္ကာ ေလလံုေအာင္ပိတ္ထားပါက သၾကားမ်ားခဲသြားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ခဲေနတဲ့သၾကားကို ျမန္ျမန္ေကာင္းေစခ်င္ ရင္ေတာ့ မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုထဲမွာ သၾကားကိုခြက္ေလးနဲ႔ထည့္ျပီး ေရဖန္ခြက္တစ္ခုနဲ႕ ယွဥ္ျပီးထည့္ပါ။ ဖန္ခြက္ထဲကေရက အေငြ႕ပ်ံျပီး သၾကားကို ျပန္လည္ႏူးညံ့သြားေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
(၇) စားလက္စမကုန္ေသးတာေတြကို သိမ္းနည္း
အသီးအႏွံေတြ၊ စားလက္စမကုန္ေသးတဲ့ပန္းကန္ေတြကို ပလတ္စတစ္နဲ႔ အုပ္တဲ့အခါ အခက္အခဲေတြ႕ေနရင္ေတာ့ ေရခ်ိဳးတဲ့အခါ ေခါင္းမွာအုပ္တဲ့ ပလတ္စတစ္ေခါင္းအုပ္( shower cap) ကို သံုးစြဲႏိုင္ပါတယ္။ အသစ္စက္စက္ ပလတ္စတစ္ေခါင္းအုပ္ကို ပန္းကန္ေတြ၊ အသီးအႏွံ ေပၚလံုျခံဳစြာအုပ္ထားျခင္းျဖင့္ သန္႔ရွင္းမႈကို စိတ္ခ်ရေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီပလတ္စတစ္ေခါင္း အုပ္ေတြဟာ ျပန္လည္အသံုးျပဳလို႕လည္းရျပီး ဖံုးအုပ္ရတာ ျပန္ျဖဳတ္ရတာ ပိုလည္းလြယ္ကူပါတယ္။
(၈) ၾကက္ဥကို ေကာင္းမေကာင္းခြဲျခားနည္း
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ စတာေတြကို ပုပ္ေနမွန္း မေကာင္းေတာ့မွန္းမသိပဲ ခြဲမိရင္ေတာ့ အရမ္းကို နံေစာ္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မခြဲခင္၊ မျပဳတ္ခင္မွာ ေကာင္းမေကာင္းသိဖို႕အေရးၾကီးပါတယ္။ ဇလံုထဲကို ေရထည့္ျပီး ၾကက္ဥထည့္ၾကည့္တဲ့အခါ ေအာက္ေျခထိ ျမဳပ္သြားရင္ ေကာင္းတဲ့ၾကက္ဥ ပါ။ ေပါေလာေပၚေနရင္ေတာ့ ရက္ေတာ္ေတာ္ၾကာတဲ့ဥျဖစ္ေနပါျပီ။ ၾကက္ဥထဲက အရည္ေတြဟာ အကာကတဆင့္ အေငြ႕ပ်ံတတ္တဲ့အတြက္ ၾကက္ဥထဲေလခိုသြားေစျပီး ေရထဲေပါေလာ ေပၚျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရထဲေပၚေနတဲ့ၾကက္ဥက သိပ္မလတ္ဆတ္တာ သိရွိႏိုင္ပါတယ္။
အထက္ပါ အခ်က္ေလးေတြဟာ လြယ္ကူ႐ိုးရွင္းျပီး လူသိမ်ားေပမဲ့ မသိေသးသူေတြအတြက္ေရာ၊ ေမ့ေလ်ာ့ေနသူေတြအတြက္ပါ ျပန္လည္သတိတရလုပ္ေဆာင္ၾကည့္ျပီး လြယ္လြယ္ေလးနဲ႕ အဆင္ေျပလြန္းလွတဲ့နည္းေတြနဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္အလွအပကို ထိန္းသိမ္းစီမံၾကပါစို႕လားရွင္။
Yangon life
Credit : http://www.searchmyanmar.com/link/comment/cid/53418/domain/yangonlife.com.mm
No comments:
Post a Comment