အန္တီဆြိ အစားအေသာက္ခ်က္နည္းမ်ားကို
တင္ေပးေနရာ အမွန္ေတာ႔ အထူးအဆန္းမ်ား သိပ္မပါလွပါ။ ၿမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား
အိမ္တြင္ ေန႔စဥ္ခ်က္ၿပဳတ္ေနေသာ ဟင္းမ်ား၊ မုန္႔မ်ားကိုသာ အမ်ားအားၿဖင္႔
တင္ေပးေနၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။ ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ႔ ဟင္းလံုး၀မခ်က္တတ္ေသာ starter
မ်ားအတြက္၊ အိမ္တြင္ဘာမွမလုပ္ရ ႏိူင္ငံရပ္ၿခားေရာက္မွ မခ်က္တတ္၊
မလုပ္တတ္ႏွင္႔ အစားအေသာက္အတြက္ ဒုကၡေရာက္ရသူမ်ားအတြက္ ပို၍ရည္ရြယ္ပါသည္။
မဆြိတီတို႔ အိမ္မွာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ အားလံုးၾကိဳက္ၾကပါသည္။ အထူးသၿဖင္႔ မဂ်ဴဂ်ဴ ၾကိဳက္သည္ကို ၀မ္းသာရပါသည္။ ဂ်ဴဂ်ဴ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ စားတတ္သြားပံုမွာ ထူးဆန္းသည္။ သူသည္ အစားအလြန္ေခ်းမ်ားရာ ၿမန္မာအစားအေသာက္ မည္သည္႔အရာကိုမွ် ၿမည္းစမ္း စားေသာက္ခိုင္း၍မရ။ ေခါင္းလဲ အလြန္မာသည္။တစ္ခါတြင္ ဘန္ေကာက္သို႔ ေဟာလီးေဒးထြက္ရာ ေလယာဥ္ေပၚတြင္စားရေသာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြႏွင္႔ခပ္ဆင္ဆင္ ယိုးဒယားစာတစ္ခုကို စားရာမွ ၾကိဳက္သြားၿခင္းၿဖစ္ေလသည္။ သူသည္ အိမ္တြင္ စားဖို႔ေၿပာရသေလာက္ ေလယာဥ္ေပၚေရာက္လွ်င္ အလြန္ဆာေလသည္။ ေလယာဥ္ထြက္သည္ႏွင္႔ ဗိုက္ဆာၿပီ၊ ေလယာဥ္မယ္ေလးေတြ လွဳပ္လွဳပ္ရြရြ ေတြ႔သည္ႏွင္႔ စားရေတာ႔မွာလား။ သူတို႔က မလာေပးေသးဘူးလား အစရွိသၿဖင္႔ တတြတ္တြတ္ ပူဆာတတ္သည္။ ခေလးေတြအားလံုး ဒီလိုပဲလားမသိ။ ေလယာဥ္ေပၚစားရလွ်င္ ဘာေကြ်ူးေကြ်း စားေလသည္။ မဂ်ဴဂ်ဴမွာ ထိုစဥ္က စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြကို အေၾကာင္းၿပဳ၍ ေနာက္ပိုင္း အိမ္တြင္လည္း ေလယာဥ္ေပၚမွ စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြဆိုကာ ခ်က္ေကြ်းရာမွ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြသည္ သူ႔စိတ္ၾကိဳက္စားစရာတစ္ခု ၿဖစ္လာေလသတည္း။ မွတ္သားေလာက္ပါေပသည္ ပိတ္သတ္ၾကီး း)
အန္တီဆြိကေတာ႔ ထံုးစံအတိုင္း ဗမာစာ ဘာၿဖစ္ၿဖစ္ ၾကိဳက္ပါသည္။ ဦးၿခိ္မ္႔ကေတာ႔ ေသြးတိုးေၾကာက္လို႔ ၾကိဳက္ေပမဲ႔ သိပ္ေတာ႔ မစားရဲပါ။ တစ္ခါတစ္ရံ သူ႔အတြက္ခ်က္လွ်င္ ႏို႔စိမ္းတစ္၀က္၊ အုန္းႏို႔တစ္၀က္ႏွင္႔ခ်က္ေပးရသည္။ ေဘးကင္းရန္ကင္း မနက္ အိပ္ရာထ စိတ္ပူစရာမလို။
မဆြိတီတို႔ အိမ္မွာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ အားလံုးၾကိဳက္ၾကပါသည္။ အထူးသၿဖင္႔ မဂ်ဴဂ်ဴ ၾကိဳက္သည္ကို ၀မ္းသာရပါသည္။ ဂ်ဴဂ်ဴ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ စားတတ္သြားပံုမွာ ထူးဆန္းသည္။ သူသည္ အစားအလြန္ေခ်းမ်ားရာ ၿမန္မာအစားအေသာက္ မည္သည္႔အရာကိုမွ် ၿမည္းစမ္း စားေသာက္ခိုင္း၍မရ။ ေခါင္းလဲ အလြန္မာသည္။တစ္ခါတြင္ ဘန္ေကာက္သို႔ ေဟာလီးေဒးထြက္ရာ ေလယာဥ္ေပၚတြင္စားရေသာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြႏွင္႔ခပ္ဆင္ဆင္ ယိုးဒယားစာတစ္ခုကို စားရာမွ ၾကိဳက္သြားၿခင္းၿဖစ္ေလသည္။ သူသည္ အိမ္တြင္ စားဖို႔ေၿပာရသေလာက္ ေလယာဥ္ေပၚေရာက္လွ်င္ အလြန္ဆာေလသည္။ ေလယာဥ္ထြက္သည္ႏွင္႔ ဗိုက္ဆာၿပီ၊ ေလယာဥ္မယ္ေလးေတြ လွဳပ္လွဳပ္ရြရြ ေတြ႔သည္ႏွင္႔ စားရေတာ႔မွာလား။ သူတို႔က မလာေပးေသးဘူးလား အစရွိသၿဖင္႔ တတြတ္တြတ္ ပူဆာတတ္သည္။ ခေလးေတြအားလံုး ဒီလိုပဲလားမသိ။ ေလယာဥ္ေပၚစားရလွ်င္ ဘာေကြ်ူးေကြ်း စားေလသည္။ မဂ်ဴဂ်ဴမွာ ထိုစဥ္က စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြကို အေၾကာင္းၿပဳ၍ ေနာက္ပိုင္း အိမ္တြင္လည္း ေလယာဥ္ေပၚမွ စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြဆိုကာ ခ်က္ေကြ်းရာမွ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြသည္ သူ႔စိတ္ၾကိဳက္စားစရာတစ္ခု ၿဖစ္လာေလသတည္း။ မွတ္သားေလာက္ပါေပသည္ ပိတ္သတ္ၾကီး း)
အန္တီဆြိကေတာ႔ ထံုးစံအတိုင္း ဗမာစာ ဘာၿဖစ္ၿဖစ္ ၾကိဳက္ပါသည္။ ဦးၿခိ္မ္႔ကေတာ႔ ေသြးတိုးေၾကာက္လို႔ ၾကိဳက္ေပမဲ႔ သိပ္ေတာ႔ မစားရဲပါ။ တစ္ခါတစ္ရံ သူ႔အတြက္ခ်က္လွ်င္ ႏို႔စိမ္းတစ္၀က္၊ အုန္းႏို႔တစ္၀က္ႏွင္႔ခ်က္ေပးရသည္။ ေဘးကင္းရန္ကင္း မနက္ အိပ္ရာထ စိတ္ပူစရာမလို။
ၿပီးခဲ႔သည္႔ပို႔စ္မွာ
ညီမငယ္ မၿမရီမွ
အုန္းႏိူ႔ေခါက္ဆဲြခ်က္နည္းကို ကြန္မန္႔မွတဆင္႔ ေမးထား၍ ဓာတ္ပံုမ်ားလဲ
အဆင္သင္႔ရွိသည္ႏွင္႔ တင္ေပးလိုက္ပါသည္။ ဓာတ္ပံုမ်ားမွာ ၾကာၿပီၿဖစ္ရာ
အတိုင္းအတာမ်ားမွာ ခန္႔မွန္းေခ်သာၿဖစ္၍ လိုတိုး ပိုေလွ်ာ႔ေပးပါရန္
ေမတၱာရပ္ခံ အပ္ပါသည္။
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
အိမ္မွာ
အမ်ားအားၿဖင္႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြကို ပဲစိမ္းမွဳန္႔ႏွင္႔သာ ခ်က္ပါသည္။
တခ်ိဳ႔လည္း ကုလားပဲကို ႏူးအိေနေအာင္ၿပဳတ္ ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ၿပီး ခ်က္ၾကပါသည္။
အရသာမွာ အတူတူပဲထင္ရာ အပင္ပန္းခံ၍ ပဲကို ၾကိတ္မေနေတာ႔ပဲ ပဲမွဳန္႔ကိုသာ
အလြယ္ခ်က္ပါသည္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား (လူ၄-၅ေယာက္စာခန္႔)
ပဲစိမ္းမွဳန္႔ (ေမႊး သို႔ သင္႔ရာ)ဆန္ခ်င္ ခြက္ ၄ပံု ၃ပံု (3/4) (သိပ္ပ်စ္တာ မၾကိဳက္လွွ်င္ ခြက္တစ္၀က္သာထည္႔ပါ၊ ဟင္းက်က္ခါနီးမွ ကိုယ္လိုသလို ထပ္ပ်စ္ခ်င္လွ်င္ ပဲမွဳန္႔ကို အေရေဖ်ာ္ ထပ္ထည္႔လို႔ ရပါသည္)
ၾကက္ရိုး ရင္ညြန္႔ရိုး ၂ရိုးခန္႔ ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ငံၿပာရည္၊ နႏြင္းမွုန္႔ႏွင္႔ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီဥေသး ၁၀ဥ-၁၅ဥခန္႔ (မရွိလွ်င္လည္း) ဥၾကီး ၅ဥခန္႔အလံုးလိုက္ အခံြခြါထားပါ။
ဂ်င္း ခပ္ထူထူ ၄၅ခုခန္႔ လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီခပ္ၾကီးၾကီး ၂ဥ chop လုပ္ထားပါ (သို႔) ၾကိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၂၀မႊာခန္႔ ၾကိ္တ္ထားပါ။
ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ လၹက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔
ၾကက္သား ရင္ပံုသား ၄၀၀ဂရမ္ခန္႔ ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ။ ငံၿပာရည္၊ နႏြင္းမွဳန္႔၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ႏွင္႔ နယ္ထားပါ။
အုန္းႏို႔ ၂၀၀ဂရမ္ တစ္ဗူး
သၾကား ၂ဇြန္းခန္႔
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ သင္႔သလို
ဆီ စားပဲြြဇြန္း ၁၅ဇြန္းခန္႔ (ပဲမွာ ဆီစုတ္၍ ဆီပိုထည္႔ရပါသည္)
ငံၿပာရည္ သင္႔သလို
ၾကက္ဥ (သို႔) ဘဲဥ ၆လံုးခန္႔ ၿပဳတ္ထားပါ။ ၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
ပဲြၿပင္ရန္
အၾကြပ္ေၾကာ္ အနည္းငယ္
ေခါက္ဆဲြ၊( ေစ်းမွ ၀ယ္ေသာ ေခါက္ဆဲြ အစိမ္းသာ ေကာင္းပါသည္။ ၿပဳတ္ေသာေခါက္ဆဲြမွာ အုန္းနို႔ေခါက္ဆဲြႏွင္႔ မလိုက္ဖက္ပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၃-၄လံုးခန္႔ ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္ ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
သံပုရာသီး (သို႕႔) ေရွာက္သီး အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ။
ပဲေသြး၊ ပဲကတ္ေၾကာ္၊ ဗူးသီးေၾကာ္ ၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ရွိလ်င္ လည္း ၿပင္ထားပါ။
ၾကက္ဥၿပဳတ္ ၃လံုးကို ၄စိတ္စိတ္ထားပါ။
ဟင္းခ်ိဳအိုး ၿပင္ၿခင္း
ပထမဆံုး
ပဲစိမ္းမွဳန္႔ကို ေရ ထည္႔ၿပီး အမွဳန္ေလးေတြေၾကသြားေအာင္ ေဖ်ာ္ပါ။
ၾကက္ရိုးကို ဟင္းခ်က္မဲ႔ ဒန္အိုး ေစာက္နက္နက္ထဲထည္႔ ေရ သင္႔သလို (လူ
၄-၅)ေယာက္စာ မွန္းၿပီး ထည္႔တည္ပါ။ ပဲစိမ္းေရေဖ်ာ္ထားတာရယ္၊
ၾကက္သြန္နီဥေတြ၊ ဂ်င္းလွီးထားတာေတြရယ္ပါ တစ္ခါတည္း ထည္႔တည္ပါ။ အဖံုးဖြင္႔ထားပါ။ ပဲမွဳန္႔က ေ၀လဲ
ေ၀တတ္၊ အိုးလဲကပ္တတ္ရာ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ အိုးပြက္လာပါက မီးေအးေအးႏွင္႔
တည္ပါ။
ၾကက္သားကို ဆီသတ္ရန္
ဒယ္အိုးထဲ
ဆီထည္႔ မီးအေနေတာ္ထားပါ။ နႏြင္းမွဳန္႔ အနည္းငယ္ ပစ္ထည္႔ပါ။ ဆီက်က္ပါက
ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းထားသည္ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ေထာင္းထားသည္ကို ထည္႔ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည္႔ကာ ဆီသတ္ပါေလ။
ၾကက္သားအေပၚရံတင္းၿပီး အနည္းငယ္ ညိုလာလွ်င္ အေရာင္တင္မွဳန္႔ထည္႔ကာ
ေမႊေပးပါ။ အေရာင္တင္မွဳန္႔ မတူးခင္ အုန္းႏို႔တစ္၀က္ကိုပါထည္႔ ဆီသတ္ပါ။
(အိမ္မွာေတာ႔ ဂ်ဴဂ်ဴက အစပ္မစားႏိူင္၍
အေရာင္တင္မွဳန္႔ မထည္႔ပါ။)
ဟင္းအိုးက်ေအာင္တည္ရန္
ၾကက္သားေမႊးၿပီး
အေၾကာတင္းလာၿပၤီဆို ဖိုေပၚမွခ်၊ ေစာနက ဟင္းခ်ိဳအိုးထဲ
အိုးလိုက္သာေလာင္းထည္႔ပါ။ အုန္းႏိူ႔တစ္၀က္က်န္တာကိုလဲ ထည္႔ပါ။
ၾကက္ဥၿပဳတ္ၿပီး လွီးထားတာ တစ္၀က္ကိုလည္း ထည္႔ခ်က္ပါ။ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥက ဟင္းကို
အရသာ ဆိမ္႔ေစပါသည္။
ပဲြၿပင္ရန္အတြက္
ေခါက္ဆဲြကို ဇလံု ခပ္ပတ္ပတ္ထဲ အရင္ထည္႔၊ အေပၚမွ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ၾကက္ဥ၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ ပဲကတ္ေၾကာ္၊ အၾကြတ္ေၾကာ္ ငရုပ္သီးမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို ထည္႔၊ ဟင္းရည္ပူပူေလးဆမ္းကာ စားႏိူင္ပါၿပီ။ တစ္ခ်ိဳ႔လည္း သံပုရာရည္ညွစ္စားပါသည္။စားၾကပါဦး အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ၊ အလြန္ဆိမ္႔သဗ်။
Credit : auntysweet.blogspot.
No comments:
Post a Comment