စာေရးသူ၏ မိတ္ေဆြ တစ္ဦးသည္ လက္ဖက္ရည္ အလြန္ႀကိဳက္သူ တစ္ဦးျဖစ္သည္။
ေစ်းေရာင္းရင္း ဆိုင္ထိုင္ရင္း တစ္ေန႔လွ်င္ လက္ဖက္ရည္ အခ်ဳိ႕ေပါ့က်
တစ္ေန႔လွ်င္ သံုးခြက္၊ ေလးခြက္ ေသာက္သည္ဟု ဆိုသည္။ သူ႕ ေသာက္နည္းမွာ အျခား
သူမ်ားႏွင့္ မတူ ခ်င္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ အဖတ္ကေလး မ်ားကို ႏွစ္ဖတ္
သံုးဖတ္မွ် လက္ဖက္ရည္ ထဲတြင္ စိမ္ထားၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေသာက္သည္။ သူ၏
လက္ဖက္ရည္မွာ ခ်င္းရနံ႔ကေလး သင္းေနသည္။
မၾကာေသးမီ ကလည္း က်န္းမာေရး ဂ်ာနယ္ တစ္ေစာင္တြင္ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာရွင္
မ်ားက ဘလက္ ေကာ္ဖီတြင္ ခ်င္း ထည့္ေသာက္ ျခင္းျဖင့္ ေခါင္းကိုက္ ေဝဒနာကို
သက္သာ ေစေၾကာင္း ေရးထားသည္ကို ဖတ္႐ႈ လိုက္ရသည္။ ခ်င္းကို နာက်င္ကိုက္ခဲ
ေဝဒနာ ကုသ ရာတြင္လည္း အသံုးျပဳေၾကာင္း ေရးသား ထားသည္။ ခ်င္းကို အရည္ထုတ္
ယူၿပီး ဗိုက္ေအာင့္ ေဝဒနာႏွင့္ ပ်ဳိ႕ခ်င္ အန္ခ်င္ ျဖစ္ေသာ ေဝဒနာမ်ား
တြင္လည္း သံုးစြဲသည္ဟု ေရးသား ထားသည္။
ခ်င္းသည္ မူလက အိႏၵိယႏိုင္ငံမွ တင္သြင္းျခင္း ျဖစ္ၿပီး ပရေဆး
ကုန္သည္မ်ားမွာ အိႏၵိယ လူမ်ဳိးမ်ား ျဖစ္သည္။ ခ်င္းေျခာက္ကို မပုပ္
မသိုးေစရန္ ထံုးရည္ဖ်န္းၿပီး သေဘၤာႀကီး မ်ားျဖင့္ သယ္ေဆာင္ တင္သြင္း
လာသျဖင့္ သေဘၤာ ခ်င္းေျခာက္ ဟူေသာ အသံုးအႏႈန္းမွာ ယေန႔ အထိ ပရေဆး ေလာကတြင္
သံုးစြဲေနဆဲ ျဖစ္သည္။ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ခ်င္းကို ျမန္မာျပည္တြင္
စိုက္ပ်ဳိးသည္။ အထက္ ျမန္မာျပည္ ႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ မွထြက္ေသာ ခ်င္းတက္
မ်ားမွာ အပူဓာတ္ အားေကာင္းၿပီး က်စ္လ်စ္ မာေက်ာသျဖင့္ ခ်င္းတက္ေကာင္း အျဖစ္
အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္ စေသာ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ပင္ ျပန္လည္ တင္ပို႔ရသည္။
ေက်ာက္မဲခ်င္း၊ ေအာင္ပန္းခ်င္း၊ ေက်ာက္ဆည္နယ္ သံရြာခ်င္းတက္ တို႔သည္
အတက္ႀကီးၿပီး အပူဓာတ္ အားေကာင္း သျဖင့္ နာမည္ ေက်ာ္ၾကားသည္။ လူႀကိဳက္
မ်ားေသာ ခ်င္းတက္မ်ား ျဖစ္သည္။
ခ်င္းကို ဟင္းခတ္ရာတြင္ အသံုးျပဳဆံုး လူမ်ဳိးမွာ တ႐ုတ္ လူမ်ဳိးမ်ား
ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အျဖစ္ သာမက အသားႏူးေအာင္
ခ်င္းတက္ ထည့္ခ်က္ ၾကသည္။ ခ်က္ျပဳတ္ေသာ အသားကို အစာအိမ္တြင္ ေရာက္လွ်င္
အစာေၾက ေစရန္လည္း ခ်င္းက အေထာက္အကူ ျပဳေၾကာင္း သိရသည္။
ေဆာင္းဥတုသည္ အျပင္ထြက္လွ်င္ အေအးပတ္ လြယ္ေသာ ဥတု ျဖစ္သည္။ အဝတ္အစား
လံုၿခံဳေအာင္ ဝတ္ဆင္ ထားသည့္ ၾကားကပင္ ဦးေခါင္းႏွင့္ လည္ပင္းကို
အေအးပတ္ၿပီး အသံဝင္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္း၊ သြားနာႏွင့္ သြားဖံုးမ်ား
အပူကန္ျခင္း၊ အာသီး ေရာင္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။ ထိုသို႔ အေအးပတ္
ျခင္းကို ခ်င္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္။ မိမိအိမ္တြင္
ေသာက္ေနက် ေရေႏြးၾကမ္း ထဲသို႔ ခ်င္းပါးပါး ႏွစ္လႊာ သံုးလႊာ လွီးထည့္ၿပီး
ပူပူေလး ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္။
အေအးပတ္ၿပီး အဖ်ားဝင္လွ်င္၊ ကိုယ္လက္မ်ား ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲလွ်င္
ခ်င္းပါးပါး ခုနစ္လႊာ၊ ထန္းလ်က္ သံုးခဲ၊ ကြမ္းရြက္ တစ္ရြက္ကို ေျခ၍
မတ္ခြက္တြင္ ထည့္ၿပီး ေရေႏြးအျဖဴ ပူပူေလာင္း ထည့္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ခန္႔
အေငြ႕လံုေအာင္ အုပ္ထားပါ။ ထို႔ေနာက္ အဖံုးဖြင့္ၿပီး မ်က္ႏွာ
ႏွာေခါင္းေပါက္ျဖင့္ အေငြ႕ကို ႐ွဴရင္း ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေသာက္ပါ။
အေအးမိျခင္းမွ သက္သာ ေစႏုိင္သည္။
ခ်င္းသုပ္သည္ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား အႀကိဳက္ ႐ိုးရာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။ ခ်င္းကုိ
အျမႊာေလးမ်ား ျခစ္ၿပီး ေရွာက္ရည္ျဖင့္ စိမ္ထားေသာ ခ်င္းႏွပ္သည္
ဝမ္းမီးေတာက္ၿပီး အစာေၾက ေစသည္။ အေအးပတ္ ျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးသည္။ လူႀကီးမ်ား
ကိုယ္ေငြ႕ ေကာင္းေစရန္ ခ်င္းသုပ္ကို မၾကာခဏ ေကြၽးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာ
ေစႏုိင္သည္။
#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္
myawady-myawady.blogspot
No comments:
Post a Comment