တယ္။ ျမင္းခြာရြက္တုိ႔ကုိ ျမင္းခြာရြက္႐ုိး႐ုိး၊ အညာျမင္းခြာ၊ ကုလားျမင္းခြာ၊ ေဆးျမင္းခြာဟူ၍ ျမန္မာျပည္အႏွံ႔အျပားတြင္ ေတြ႕ျမင္ႏုိင္ၿပီး အမ်ဳိးအစားအားလုံး ေဆးဖက္ဝင္ၾကပါ တယ္။ ျမင္းခြာရြက္႐ုိး႐ုိးႏွင့္ အညာျမင္းခြာတုိ႔မွာ အရြယ္အစားပုံစံဆင္တူၿပီး ကုလားျမင္းခြာ၊ ေဆးျမင္း ခြာဟူ၍ ျမန္မာျပည္အႏွံ႔အျပားတြင္ ေတြ႕ျမင္ႏုိင္ၿပီး အမ်ဳိးအစားအားလုံး ေဆးဖက္ဝင္ၾကပါတယ္။ ျမင္း ခြာရြက္႐ုိး႐ုိးႏွင့္ အညာျမင္းခြာတုိ႔မွာ အရြယ္အစားပုံစံဆင္တူၿပီး ကုလားျမင္းခြာ၏ အရြယ္မွာ အေမႊးရွိ ကာ၊ ေဆးျမင္းခြာကေတာ့ အရြယ္အစားအလြန္ေသးငယ္ပါတယ္။ ျမင္းခြာရြက္႐ုိး႐ုိးကုိ ဟင္းခ်ဳိ၊ ဟင္း ခါး၊ အသုပ္စသည္ျဖင့္ ႏႈတ္ၿမိန္အရန္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသုံးေလ့ရွိၾကသလုိ၊ ေရစင္စင္ေဆးကာ ငါးပိ ရည္အတုိ႔ အျမႇဳပ္အျဖစ္ အစိမ္းလုိက္ဝါးစားၾကပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕မဆုိသေလာက္ ဖန္ခါးတဲ့ အရသာေလး ကခံတြင္းရွင္းၿပီး ႏႈတ္ၿမိန္ေစပါတယ္။
ဟင္းလ်ာအျဖစ္စားသုံးေလ့ရွိတဲ့ ျမင္းခြာရြက္႐ုိး႐ုိးဟာ ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ုံ ေၾကာေရာဂါ၊ အာသီးေရာင္ဖ်ားနာျခင္း၊ ႏွင္းခူယားနာအဖုအပိမ့္မ်ား၊ မ်က္စိေရတိမ္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုး ေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေသြးမသန္႔ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကုိက္ခဲ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ရင္ သားကင္ဆာစတဲ့ ေရာဂါတုိ႔အတြက္ ေဆးဖက္ဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ နာတာရွည္ဖ်ားနာၿပီးေနာက္ ျမင္းခြာ ရြက္လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏကုိ အျမစ္ပါဆဲြႏႈတ္၍ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ႏြားႏုိ႔ ၂၅ က်ပ္သားျဖင့္ သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ႀကိဳေသာက္ျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းအားျပည့္လာေစသလုိ၊ ခံတြင္းေကာင္းလာေစမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာၿပီး အလြယ္တကူဝယ္ယူရရွိႏုိင္ျခင္းကလည္း ျမင္းခြာရြက္၏ အားသာခ်က္တစ္ခုလုိ႔ ဆုိႏုိင္ပါတယ္။ သက္ရွည္က်န္းမာ ေဆးဖက္ဝင္ျမင္းခြာရြက္သုပ္ လုပ္စားနည္းေလးကုိ မွ်ေဝလုိက္ပါရ ေစ။ မိသားစုငါးဦးစာ တစ္နပ္စာဟင္းလ်ာ အသုပ္တစ္ပဲြ ျပင္ဆင္ဖုိ႔အတြက္ ပါဝင္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားမွာ-
(၁) ျမင္းခြာရြက္ သုံးစီး၊ (၂) ၾကက္သြန္နီငါးလုံး (၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ အႁမႊာႀကီးႏွစ္ႁမႊာ (၄) ေဂၚဖီထုပ္ တစ္ဆိပ္ (၅) သံပုရာသီးတစ္လုံး (၆) ဟင္းခတ္မႈန္႔သင့္႐ုံ (၇) ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လုံး (၈) အခံြခၽြတ္၍ မညက္တညက္ေထာင္ထားၿပီး လက္တစ္ဆုပ္ပမာဏရွိတဲ့ ေျမပဲဆန္ေလွာ္ (၉) ပဲဆီျဖင့္ခ်က္ထား ေသာ ဆီခ်က္ (၁၀) င႐ုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေတာင့္ (၁၁)
အေရာအေႏွာမပါ အငန္မပါေသာ အေကာင္းစား ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ စတီးဇြန္းႏွစ္ဇြန္းတို႔ လုိအပ္ပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ျပဳလုပ္ပုံနည္းမွာ ျမင္းခြာရြက္ပင္ ပၪၥငါးပါးစလုံး (အရြက္ပင္စည္ အျမစ္အားလုံး) ကုိ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး အေနေတာ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ဥနီႏွစ္လုံးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ အႁမႊာႀကီး ႏွစ္ႁမႊာကုိ ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဥ သုံးလုံး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကုိ ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားေသာ ျမင္းခြာရြက္ထဲကုိ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ထည့္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ေျမပဲဆံေထာင္းအမႈန္႔၊ ဆီ ခ်က္ခ်က္ထားတဲ့ဆီတုိ႔ကုိ ေရာကာသမေအာင္နယ္၍ ခ်ဳိငန္အရသာကုိျမည္းကာ လုိသလုိထပ္ျဖည့္ပါ။ ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးျဖစ္ေစဖုိ႔ သံပုရာရည္ညႇစ္ပါ။ အရသာစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ ေပၚကုိ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ေျပာင္းထည့္၍ အေပၚကဆီခ်က္အဖတ္ေလးေတြကုိ ျဖန္႔၍ျဖဴးေပးပါ။ ေဆး ဖက္ဝင္ျမင္းခြာရြက္သုပ္ရပါၿပီ။ အစပ္မႀကိဳက္သူမ်ားက င႐ုတ္သီးစိမ္းေလွ်ာ့ထည့္ႏုိင္သလုိ၊ သက္သက္ လြတ္သမားမ်ားအတြက္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ မထည့္လည္းအရသာရွိေနမွာပါ။ သြားအေခါင္းေပါက္ျပႆ နာရွိသူမ်ားအတြက္ ေျမပဲဆန္ေထာင္းကုိ မသုံးလုိပါက ပဲမႈန္႔ေလ်ာ္ (အက်က္) ကုိအစားထုိးသုံးႏုိင္ပါ တယ္။
ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ သတိျပဳရန္တုိ႔မွာ ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ သခြားသီးတုိ႔ တဲြဖက္မစားသင့္ပါဘူး။ ေအာ့အန္တတ္ပါသည္။ ျမင္းခြာရြက္ပင္၏ သေဘာသဘာဝဟာ ေျမႀကီးႏွင့္ကပ္ကာ တြားသြားေပါက္ ေလ့ရွိသျဖင့္ ေရာဂါပုိးအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ထိေတြ႕ညစ္ညမ္းေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ေရစင္စင္ေဆးၿပီးမွသာ စား သုံးသင့္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကုိဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားက ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သျဖင့္ သားပ်က္ သားေလ်ာျဖစ္ေစႏုိင္၍ အထူးသတိျပဳပါ။ ျမင္းခြာရြက္ဟာ က်န္းမာေရးကုိ အက်ဳိးျပဳေစတာမွန္ေသာ္ လည္း လုိအပ္သည္ထက္ပုိစားပါက၊ မူးေဝတတ္ပါတယ္။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ႏုိဝင္ဘာ (၁၁) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
Credit : http://www.searchmyanmar.com/#content-54176
No comments:
Post a Comment