♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 13, 2014

"Banh troi , Banh chay ဗန္ကၽြိဳင္ သို႕ မဟုတ္ ဗန္က်ိဳင္ ဗီယက္နမ္ မုန္႕လံုးေရေပၚ ျပဳလုပ္နည္း"



 
ပထမဦးဆံုး လုပ္ရမည့္ဟာက.....အစာသြပ္ရမည့္ ပစၥည္းပါဘဲ ....

၁။  ပဲတီ (Mung Dal ) ၂၀၀ ဂရမ္။
     ပဲတီ အခြံခၽြတ္ၿပီးသားက ပဲဝါေလးႏွင့္ ဆင္တယ္၊ သူက ခပ္ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာေလးပံုသ႑ာန္ရွိတယ္။ ပဲတီအဝါေရာင္အခြံ ခၽြတ္ျပီး
     သားကို ေရေသခ်ာေဆးပါ၊ ေရေဆးၿပီး တစ္နာရီ သို႕မဟုတ္ႏွစ္ နာရီ သို႕မဟုတ္ တစ္ည ေရစိမ္ထားပါ။ ၿပီးေတာ့ ပဲေတြပြလာ
     ရင္ ေရစစ္ထုတ္လိုက္ပါ။  ပဲစိမ္ၿပီးသားေတြကို ထမင္းခ်က္ေပါင္းအိုး ရိုက္စ္ ကြတ္ကာထဲ ထည့္ပါ၊ ေရကို ပဲမ်က္ႏွာျပင္မဖံုးရံု
     ထည့္ပါ၊ ေရအမွတ္ 240 mlရွိရပါမည္။ ၿပီးရင္ ထမင္းခ်က္သလိုခ်က္ပါ။  ပဲေတြက်က္လာရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ၿပီး
     ဆား လက္ဘက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဝက္ ထည့္ပါ။ သၾကား ၃ဇြန္း ထည့္ပါ ( ဗီဒီယိုထဲက လံုမေလးကေတာ့ သၾကားတစ္ဇြန္းဘဲ
     ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကၽြတ္ကၽြတ္ေလး သံုးဇြန္း ထည့္ပါတယ္၊ အဲဒါက သူ႕အႀကိဳက္ပါ) ၿပီးရင္ ေသခ်ာေရာေခ်ပါ။
     အကုန္ေၾကမႊကုန္ရင္ လက္ဖဝါးကို ဆီစြတ္ပါ၊ အရြယ္ေတာ္ သို႕မဟုတ္ ကြမ္းသီး အရြယ္ ပဲလံုးေတြကို ေလာက္စာလံုး လံုးသလို
     အလံုးေလးေတြ လံုးပါ။
၂။   ပဲလံုးေတြ လံုးၿပီးသြားရင္ ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႕ အျဖဴေရာင္ကို ၄၀၀ ဂရမ္ ယူပါ။ မုန္႕လံုးေရေပၚကို နည္းနည္း ပြေစခ်င္ရင္
      ေကာက္ညွင္းမႈန္႕  ၃၅၀  ဂရမ္ ႏွင့္ ရိုးရိုးဆန္မႈန္႕ ၅၀ ဂရမ္ကို ေရာပါ။ ၿပီးရင္ ေရ မေႏြးတေႏြးႏွင့္ ေျဖးေျဖးေလး ေလာင္းထည့္
      ရင္း ႏွယ္ရင္း လုပ္ပါ။  ေရအမွတ္က 360 ml ရွိရပါမည္။ ေရေအးကိုသံုးလွ်င္ ဆန္မႈန္႕ေတြ မညွက္မွာ စိုးရတယ္။ ေရေႏြးပူပူ
      ကိုသံုးရင္ ဆန္မႈန္႕ေတြက်က္ၿပီး ေစးကပ္ကာ ကိုင္လို႕မရဘဲ ျဖစ္သြားတတ္တယ္။ ၆၀ံ စငတီဂရိတ္ သို႕ မဟုတ္ ၁၄၀ံ ဖါရင္ဟိုက္
      ဆိုရင္ အပူခ်ိန္က သင့္ေတာ္လွေပတယ္။ ၿပီးေနာက္ေသခ်ာ ႏွယ္ပါ ဆန္မႈန္႕အမ်ိဳးအစားေပၚ မူတည္ၿပီး ေရလိုရင္ နဲနဲေလးစီ
      ထည့္ႏွယ္ပါ။ ဆန္မႈန္႕အလံုးႀကီး (မုန္႕ညွက္လံုးႀကီး) ျဖစ္လာတဲ့အထိ ႏွယ္ပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႕ညွက္လံုးႀကီးကို ပလပ္စတစ္အုပ္ၿပီး
      နာရီဝက္ေလာက္ ထားထားပါ။ မုန္႕ထုပ္တဲ့ ပလပ္စတစ္ အၾကည္စႏွင့္ အုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေလမဝင္ေအာင္ပါ။
      နာရီဝက္ေနရင္ မုန္႕ညွက္လံုးကို ထုတ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ငါးမိနစ္ျပန္ၿပီး လက္ႏွင့္ ေခ်ပါ ႏွယ္ပါ၊ ေရလိုတယ္လို႕ထင္ရင္ နဲနဲစီဖ်န္း
      ထည့္ၿပီးႏွယ္ပါ။ သိပ္ေပ်ာ့ေနမယ္ ဆိုရင္ ဆန္မႈန္႕ ေနာက္ထပ္အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ႏွယ္လိုက္ပါ။  ၿပီးရင္ မုန္႕ညွက္လံုးကို ျပန္
      ၿပီး ပလပ္စတစ္ႏွင့္ အုပ္ပါ။ ပလပ္စတစ္ ေအာက္ကို လက္လွ်ိဳၿပီး လိုသေလာက္နဲနဲထုတ္ယူပါ၊ အလံုးလံုးလိုက္ပါ။ လံုးၿပီးသား
      ကို ျဖန္႕လိုက္ပါ၊ အေနေတာ္အရြယ္ေလး မထူမပါး ျဖန္႕ပါ။ ျဖန္႕ထားတဲ့ အထဲ အေစာက ပဲလံုးေလးကို ထည့္ၿပီး ဖံုးပါ၊ အလံုး
      ေလးျပန္လံုးလိုက္ပါ။ ေကာက္ညွင္းမုန္႕ညွက္က ပဲလံုးကို ဖံုးသြားပါလိမ့္မည္။ အဲဒီလိုအလံုးေလးေတြ လုပ္သြားပါ။ အစာသြပ္
       သြားပါ။ မုန္႕ညွက္ႏွယ္ၿပီးသားကို ပဲလံုးထက္ ႏွစ္ဆ အရြယ္ ယူရမွာျဖစ္ပါတယ္၊ ဒါမွ ပဲလံုးကို ေသခ်ဖံုးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။
       အထဲမွာ ေလမခိုေနေစရန္ သတိထားဖို႕လိုပါမယ္။  ေသခ်ာလံုးပါ။ အျဖဴလံုးေလးေတြရလာပါလိမ့္မယ္။
၃။   အားလံုးလံုးၿပီးရင္ ေရေႏြးအိုး တစ္အိုး အသင့္တယ္ထားတဲ့ အထဲမွာ မုန္႕ညွက္လံုးေတြကို ထည့္ပါ၊ ညင္ညင္သာသာ ထည့္ပါ။
      က်က္ရင္ အလံုးေလးေတြ အေပၚကို တက္လာပါလိမ့္မယ္၊ ေသ်ခ်ာ အထက္ေအာက္ေမႊေပးပါ၊ လွည့္ေပးပါ၊ တေအာင့္ေနရင္
      အဲဒီ အထက္ကို တက္လာတဲ့ အလံုးေလးေတြကို ေရေအး ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ေရေအးထဲ စိမ္ထားပါ။
၄။   ၿပီးရင္ အခ်ိဳေရျပဳလုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႀကံသကာ သို႕ မဟုတ္ ထန္းလ်က္ကို ေရေႏြးထဲ ထည့္က်ိဳပါ။ ေရတလီတာ အခ်ိဳ
      ၂၀၀ မွ ၃၀၀ ဂရမ္ အထိ ႀကံသကာ သို႕  ထန္းလ်က္ကို ထည့္က်ိဳရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။  ၿပီးရင္ ခ်င္း (ဂ်င္း) တစ္ဥ အေနေတာ္
      ကို အခြံသင္ၿပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ ႏႊာၿပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ အေခ်ာင္းပံုစံေလးေတြ ျဖတ္ပါ။ အခ်ိဳရည္အိုထဲ ထည့္က်ိဳပါ။
      ၁၅ မိနစ္ သို ့မဟုတ္ ၂၀ မိနစ္က်ိဳပါ။ ေစးလာသည့္အထိ (ၾကြက္ၿမီးတန္းခါနီးအထိက်ိဳလည္းရသည္)။ ၿပီးရင္ မုန္႕လံုးေရေပၚ
     ေတြကို အခ်ိဳရည္အိုးထဲ ထည့္လိုက္ပါ။ အခ်ိဳရည္အိုးကို မီးဖိုေပၚက ခ်ထားၿပီးသား ျဖစ္ရပါမယ္။ မုန္႕လံုးေရေပၚကို အခ်ိဳရည္
     ထဲေသခ်ာ ထည့္ၿပီး အေပၚကေန ႏွမ္းလည္းျဖဴးေပးႏိုင္တယ္။ ပန္းကန္လံုး ထဲထည့္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။
     (Helen's Recipes (Vietnamese Food)ဟယ္လဲန္ ရဲ႕ ဗီယက္နမ္ မုန္႕လံုးေရေပၚ ျပဳလုပ္နည္းကို ရမ္းသမ္း       ျပန္ဆိုထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္)

     
     ေရာသမ ခ်စ္မိတ္ေဆြ အေပါင္းကို ေလးစားလ်က္
     (( ေရာသမ ေပါက္စီ))

     
သူ႕ ဗီဒီယိုက..

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters