♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

March 1, 2015

" အန္တီဆြီရဲ႕ ဖက္ႏွင့္မထုတ္ေသာ မုန္႔ဦးေႏွာက္"


အန္တီဆြိ ခုတစ္ေလာ ဘေလာ႔ဂ္ထဲ ေရာက္ေရာက္လာၿပီး ဟင္းခ်က္နည္းေတြ ဟိုတင္ဒီတင္နဲ႔ ၿပန္တက္ကြ်လာတာလားဆိုရင္ေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး။ အန္တီဆြိက သတိေမ႕တတ္လို႔ ဟင္းခ်က္နည္းေတြ မုန္႔လုပ္နည္းေတြ လုပ္ၾကည္႔ၿပီး ေမ႔ေမ႔သြားလို႔ မေမ႔ခင္ ဘေလာ႔ဂ္မွာ အၿမန္လာခ်ေရးတာပါ။ ေဖ႔စ္ဘြတ္မွာ တင္ရင္ ဘေလာ႔ဂ္မွာေလာက္ စုစုစည္းစည္း မရွိတာရယ္၊ ရွာရ ခက္တာရယ္ေၾကာင္႔ပါ။ စာၿပန္ေရးဖို႔ရာေတာ႔ အလုပ္တစ္ဖက္၊ သမီး စာေမးပဲြတစ္ဖက္၊ အိမ္အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ ေလာေလာဆည္ေတာ႔ မအားလို႔ ၿပန္မေရးႏိူင္ေသးပါေၾကာင္း
ပိတ္သတ္ၾကီးအား သိေစအပ္ပါသည္။

ၿပီးခဲ႔တဲ႔အပတ္က အန္တီဆြိ ေမြးေန႔ေရာ ေမြးရက္ေရာ ထူးထူးၿခားၿခား တိုက္ဆိုင္ပါတယ္။ ေမြးေန႔အတြက္ဆိုၿပီး ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာ လုပ္္အားေပးတဲ႔သူေတြရယ္၊ အသိမိတ္ေဆြ နည္းနည္းက်ဥ္းက်ဥ္းရယ္ ဖိတ္ၿပီး ၿမီးရွည္ရယ္၊ မုန္႔အခ်ိဳ အခ်ိဳ႔ရယ္ လုပ္ၿပီး ဒါနၿပဳခဲ႔႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာ မုန္႔ဦးေႏွာက္လုပ္တာ နဲနဲေပ်ာ႕သြားလို႔ ဒီေန႔ေန႔လည္က မေၾကပဲြ ထပ္လုပ္ၿပီး အမွတ္ရေအာင္ ဒီပို႔စ္ေလးကို တင္ပါတယ္။ အန္တီဆြိရဲ႔ ပိ္တ္သတ္ေတြလဲ လုပ္နည္းေလးသ္ိရေတာ႔ တစ္ခ်က္ခုတ္ ႏွစ္ခ်က္ၿပတ္ေပါ႔။ မုန္႔ဦးေႏွာက္ လုပ္ရတာ အရမ္းကို လြယ္ပါတယ္။

မုန္႔ဦးေႏွာက္ လုပ္ဖို႔ လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြကေတာ႔  ...

ဆန္မုန္႔ - 2 cup
အုန္းႏို႔ ၄၀၀ ဂရမ္ တစ္ဗူး
ေရ - ၃ cup
ႏြားႏို႔- 1 cup (မရွိရင္ ႏြားႏို႔အစား ေရထည္႔လဲ ရပါတယ္။ ႏြားႏို႔ဆိုေတာ႔ ပိုဆိမ္႔တာေပါ႔) 
အုန္းႏို႔ - ၄၀၀ ဂရမ္ တစ္ဗူး (အုန္းဆီခ်က္ရန္)
သၾကား - 1 1/2 cup ( တစ္ခြက္ခဲြ)
ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
သာကူေစ႔ - 1/3 cup
အေရာင္ ၀ါခ်င္ရင္ - အ၀ါေရာင္ အစားအေသာက္ဆိုးေဆး အနည္းငယ္
pan-dam leaves အန႔ံ အနည္းငယ္ (ဆြမ္းေမႊးရြက္ အဆီ)

ပထမဆံုး သာကူေစ႔ေတြကို ေရပြက္ပြက္ဆူထဲ ထည္႔ၿပဳတ္ပါ။ အေစ႔ေပ်ာက္သြားရင္  ေရစစ္ၿပီး ေရေအးေအးနဲ႔ ေလာင္းခ် အေအးခံထားပါ။

အုန္းႏို႔ကို အိုးတစ္လံုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး အုန္းဆီခ်က္ထားပါ။



ၿပီးရင္ ဆန္မွဳန္႔ ၊ ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔၊ သၾကား၊ ဆား၊ အ၀ါေရာင္ဆိုးေဆး၊ ဆြမ္းေမႊးရြက္ အဆီအစရွိတာေတြ  အားလံုးကို ေရာသမသြားေအာင္ေမႊၿပီး မီး အေနေတာ္ (medium) ႏွင္႔ တိုဟူးၾကိဳသလို  ၾကိဳေပးပါ။ မုန္္႔ႏွစ္ေတြ ပ်စ္လာရင္ ခဲပ်စ္ပ်စ္ၾကီး ၿဖစ္လာပါလိမ္႔မယ္။ ဒါေပမဲ႔ စိတ္မပူပါနဲ႔။ ေယာင္းမနဲ႔ စက္၀ိုင္းပံု နာနာေမႊၿပီး သမသြားေအာင္ၾကိဳပါ။

ၾကိဳလို႔ ေညာင္ေစးက်ခါနီးလာရင္ သာကူေစ႔ေတြထည္႔ၿပီး သမေအာင္ ထပ္ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္  ေအာက္က ဗန္းေပၚမွာ ဆီသုတ္ၿပီး မုန္႕ေတြကို ေလာင္းခ်ၿပီး အေအးခံထားပါ္။ အေပၚရံ အသားညီေအာင္ ဇြန္းကို ဆီသုပ္ၿပီး သပ္ခ်ေပးပါ။

 မ်က္နွာၿပင္ ေခ်ာၿပီး ညီသြားရင္ အေပၚကေန အုန္းဆီခ်က္ကို ၿဖဴးၿပီးသပ္ခ်ထားပါ။
 
 


မုန္႔မ်ား ေအးၿပီး ခဲသြားလ်င္ ဓားၿဖင္႔ ေလးေထာင္႔တံုးမ်ား ပံုေဖာ္လွၤီးၿပီး ခ်ိဳဆိမ္႔ေမႊးေသာ မုန္႔ဦးေႏွာက္ စားႏိုင္ပါၿပီ။ ဒီေန႔ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာ အားေပးခဲ႔တဲ႔ အန္တီတစ္ေယာက္ကေတာ႔ အန္တီဆြိလက္ရာက သိပ္ေကာင္းၿပီး ေရာင္းတန္း၀င္ပါသတဲ႔။ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း ရံပံုေငြ ေစ်းေရာင္းပဲြမွာ ေရာင္းပါလားတဲ႔ အားေပးသြားပါတယ္။ အန္တီဆြိ ပိတ္သတ္ၾကီးလဲ လုပ္ၾကည္႔ၾကပါဦး။



အန္တီဆြိ စစ္ကိုင္းဖက္သြားတံုးက မုန္႔ဦးေႏွာက္ဆိုတာကေတာ႔ ဖက္ကေလးေတြနဲ႔ ထုတ္ထားၿပီး သၾကားမပါပဲ ဆား ႏွမ္းေထာင္းနဲ႔ ဆီေလးနဲ႔ အဆိမ္႔စားရတာပါ။ အဲဒါကေတာ႔ ဒီမွာ ဖက္ကရွားေတာ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ အဆီေလးနဲ႔ လုပ္ၾကည္႔ပါဦးမယ္။ ေနာက္အပတ္ေပါ႔ေနာ္။

Credit: auntysweet.blog

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters