(၁) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ သၾကားအနည္းငယ္ျဖင့္၄င္း၊ ပ်ားရည္အနည္းငယ္ျဖင့္ ၄င္း စားေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွ အဆိပ္ေတာက္မ်ားကို ေျပေစပါတယ္။
(၂) ဖလံေတာင္ေ၀ွးကိုဟာလည္း အဆိပ္ကို ေျပေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ငသိုင္းႏွင့္ ခ်က္စားပါက ပိုမိုေဆးဖက္၀င္ေစပါတယ္။
(၃) မုန္လာထုပ္ကို ဟင္းခ်ိဳလုပ္၍ တစ္ပတ္ကို ၃ ၾကိမ္ခန့္ စားေပးပါက ကိုယ္တြင္းမွ အဆိပ္မ်ားကို ေျပေစ၍ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၄) ေထာပတ္သီးဟာ အသည္းႏွင့္ ႏွလံုးတုိ့ကုိ သန္ ့စင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ မၾကာခဏ စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) ကညြတ္ဥဟာ အဆိပ္ကို ႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ႏြားနို ့နဲ ့ၾကိ္ဳေသာက္ေပးပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေျပေစရန္ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။
(၆) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲမွာ အစြမ္းထက္ျမက္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေနတာေၾကာင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊ မမ်ိဳးဥကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတို ့ကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ( ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကို္က္လံ တို ့ကိုလည္း စားေပးႏိုင္ပါတယ္)
(၇) ရြက္စားမုန္လာရြက္မ်ားဟာ သည္းေျခရည္(အက္ဆစ္)ကို တိုးပြားေစပါတယ္။ ထို့အျပင္ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲရွိ အဆီေမာ္လီက်ဴးမ်ားကို စုပ္ယူ၍မ ေကာင္းတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို က်င္ၾကီးက်င္ငယ္အျဖစ္ သန့္စင္ေပးပါတယ္။
(၈) လၻက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းကို ေန ့ စဥ္ေသာက္သံုးပါက ဆီးရႊင္ေစတဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္၊ ဗိုက္ပြျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကုိပါ သက္သာေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္ပါတယ္။
(၉) သံပုရာသီးဟာ ဆစ္ထရစ္အက္ဆစ္ၾကြယ္၀ေနသည့္အတြက္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။ ေန ့စဥ္ သံပုရာရည္ကို သၾကားနဲ ့ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သို့ေသာ္ တစ္ေန့ကို သံပုရာသီး ၃ လံုးထက္ မပိုရပါ။
(၁၀) မုန္လာဥနီအလံုး(သၾကားမုန္လာ) ထဲမွာ Betalains လို ့ေခၚတဲ့ သဘာ၀ေသြးနီေရာင္ ဆိုးေဆးေတြ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းနာျခင္းမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ အသည္းထဲမွ ဆဲလ္ေတြကိုလည္း ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးျပီး အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုလည္း ေျပေစပါတယ္။
ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို)
ကိုးကား ။ ။ Foods for health. ေပါက္ေပါက္
က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား
Credit : thithtoolwin
No comments:
Post a Comment