♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

January 4, 2016

" စိမ္းစားဥနဲ႔ က်န္းမာေရး (ေပါက္ေပါက္) "

 
ယခုလိုခ်မ္းေအးေသာ ေဆာင္းရာသီ ေရာက္ၿပီဆိုရင္ျဖင့္၊ တစ္ႏွစ္မွ တစ္ခါသာ ေပၚေလ့ရွိသည့္ ရာသီစာစိမ္းစားဥေလးမ်ားကို စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။ အျဖဴေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏြယ္ဝင္ စိမ္းစားဥတို႔သည္ အာလူးမ်ဳိးႏြယ္ျဖစ္ ၾကေသာ္လည္း၊ သူ႔ရဲ႕ ႀကီးထြားမႈပံုစံသည္ ပဲပင္ႏွင့္ တူေသာေၾကာင့္ အခ်ဳိ႕ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ 'ပဲစိမ္းစားဥ'လို႔ ေခၚဆိုၾကပါသည္။
ျမန္မာျပည္အႏွံ ့အျပားတြင္ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ ထြက္ စိမ္းစားဥသည္ အရြယ္အစားပိုႀကီးကာ အရည္ လည္းရႊမ္းပါသည္။ သဘာဝအရသာ ခ်ဳိခ်ဳိေလးမို႔၊ အခြံႏႊာ၍သူ႔ခ်ည္းပဲ သေရစာအျဖစ္စားၾက သလို၊ ပါးပါးလွီးကာ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္စားေလ့ရွိၾကပါသည္။
USDA ၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈအရ၊ ၁ဝဝ ဂရမ္ရွိေသာ စိမ္းစားဥထဲတြင္၊ ေရ ဓာတ္ေပါကာ ခြန္အား ၃၈ ကယ္လိုရီ၊ ကစီ ဓာတ္ ၈ ဒသမ ၈၂ ဂရမ္၊ ပ႐ုိတင္း သုညဒသမ ၇၂ ဂရမ္၊ သဘာဝအဆီဓာတ္ သုည ဒသမ ၁၉ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ ဓာတ္ ၄ဒသမ၉ ဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၁၂µg၊ နီအာစင္ သုည ဒသမ၂ဝဝ မီလီဂရမ္၊Pantothenicအက္ဆစ္ သုည ဒသမ ၁၃၅ မီလီဂရမ္၊ Pyridoxine သုည ဒသမ ဝ၄၂ မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ သုည ဒသမ ဝ၂၉ မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ သုည ဒသမ ဝ၂ဝ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၂၁IU၊ ဗီတာမင္စီ ၂ဝ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္အီး သုည ဒသမ ၄၆ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက သုည ဒသမ ၃µg၊ ဆိုဒီယမ္ ၄ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၅ဝ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၂ မီလီဂရမ္ ၊ ေကာ့ပါး သုည ဒသမ ဝ၄၈ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ သုည ဒသမ ၆ဝ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၂ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီးစ္ သုည ဒသမ၆ဝ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ သုည ဒသမ ၁၆ မီလီဂရမ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ၁၃µg၊ စသည္ျဖင့္ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးျပဳေစေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို႔ ပါရွိၾကၿပီး ေဘးဥပါသ္ျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ လံုးဝ မပါရွိပါဘူး။

၁။ စိမ္းစားဥထဲတြင္ပါရွိေသာOligofructose inulin (ေခၚ) သဘာဝအခ်ဳိ အရသာ ကစီဓာတ္ ပါရွိ၏။ ထိုအခ်ဳိဓာတ္ပါရွိေသာ စိမ္းစားဥကို သင့္တင့္ မွ်တေသာပမာဏ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ား ကို ေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစႏိုင္ဘဲ အာသာေျပႏႈတ္ၿမိန္ေစပါသည္။

၂။ ဗီတာမင္စီလံုေလာက္စြာပါရွိသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးစေသာ ကူးစက္နာရာသီဖ်ားမ်ားအျပင္၊ အထူး သျဖင့္ ကေလးငယ္မ်ား ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာ လာေစ ႏိုင္ပါသည္။

၃။ စိမ္းစားဥထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီက ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းအျဖစ္ အစြမ္းထက္ေစကာ၊ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစေသာ ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္လ္မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာ ကြယ္ေပးပါသည္။

 ၄။ ကယ္လိုရီ လံုးဝမပါရွိေသာ စိမ္းစားဥကို စားေပးျခင္းျဖင့္၊ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို မွ်တေစကာ၊ ႏွလံုးေရာဂါမ်ား အျပင္ ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္စပ္လ်ဥ္း သည့္ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ကိုလည္း မျဖစ္ေစပါ။

၅။ စိမ္းစားဥသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆံခ်ည္ မွ်င္ေသြးေၾကာမ်ားကို အလြယ္ တကူ မပ်က္စီးေစဘဲ က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါ သည္။

၆။ စိမ္းစားဥထဲတြင္ Homocysteine (ေခၚ) အမိုင္ႏိုအက္ဆက္တစ္မ်ဳိး ပါရွိ
သည့္အတြက္ စိမ္းစားဥပံုမွန္စားသံုး ေသာသူမ်ားသည္ စိမ္းစားဥလံုးဝ မစားေသာသူမ်ားထက္ ခႏၶာကိုယ္ဇီဝ ကမၼျဖစ္စဥ္ကို
၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္းWH Foods မွ အတည္ျပဳထားပါသည္။

၇။ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါရွိသည့္ျပင္၊ ျပင္ပေရာဂါကူစက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးေသာ စိမ္းစားဥကို စား ေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ ျမင့္မားေစေၾကာင္း USDA မွ အၾကံျပဳထားပါသည္။

၈။ စိမ္းစားဥထဲတြင္ ေရဓာတ္ ၈၆ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ ေရငတ္ေျပေစကာ၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူရွိန္ကို ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ဆီးလည္း ရႊင္ေစပါသည္။

၉။ စိမ္းစားဥ၏ အလြန္ၾကြ္ဆပ္ေသာ အသားမ်ားက သြားမ်ားတြင္ အစြန္း အထင္းျဖစ္ေစေသာ ေမာ္လီက်ဴးမ်ား ကို ေကာင္းစြာ ေခ်ဖ်က္ေပးသျဖင့္၊ သြားမ်ား ျဖဴေဖြးသန္႔စင္ေစ႐ံုသာမက၊ သြားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ
ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။

၁ဝ။ ကိုယ္တြင္းက်န္းမာေရး အတြက္သာမက၊ ခႏၶာကိုယ္အသားအေရကို ပါ ေကာင္းက်ဳိးျပဳေစႏိုင္၏။ စိမ္းစားဥ ကိုပါးပါးလွီးၿပီး မ်က္ႏွာအႏွံ႔ ကပ္ပါ။ စိမ္းစားဥ၏ အေအးဓာတ္ေပ်ာက္ သြားေသာအခါ မ်က္ႏွာမွခြာၿပီး ၊ ေရစင္ေဆးေပး႐ံုမွ်ျဖင့္ မ်က္ႏွာေပၚရိွ ဆဲလ္အေသမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ၊ ေခြၽးေပါက္မ်ားကို ပြင့္ေစကာ၊ အသား အေရ ၾကည္လင္သန္႔စင္လာပါလိမ့္ မည္။

သတိျပဳရန္္
(၁) စိမ္းစားဥ ႏွင့္ႏို႔၊ ေခ်ာကလက္၊ ခ်ဳိခ်ဥ္၊ သပြတ္သီး၊ ေရွာက္သီးတို႔ျဖင့္တြဲ၍ မစားသင့္ပါ၊ ေအာ့အန္တတ္ပါသည္။
(၂) စိမ္းစားဥသည္ ေရခဲေခ်ာင္းႏွင့္ မတည့္ပါ။ ရင္က်ပ္ေစပါသည္။
(၃) စိမ္းစာဥထဲတြင္ ေက်ညက္လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ပါရွိေသာ္လည္းပဲ လိုအပ္သည္ထက္ ပိုစားမိပါက၊ ေလပြေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ဝမ္းမီးညံ႔သူမ်ားႏွင့္ သက္ ႀကီးရြယ္အိုတို႔ မွ်တ႐ံုသာစားေပးသင့္ ပါသည္။
(၄) သဘာဝအရ ေျမႀကီးထဲတြင္ ဥဥ ေသာ အသီးျဖစ္သျဖင့္၊ ကပ္ပါးပိုးမႊား မ်ားအႏၲရာယ္မွ ကင္းေဝးေစေအာင္ အခြံႏႊာ႐ံုသာမက၊ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး မွသာ စားသံုးသင့္ပါသည္။

မွတ္ခ်က္
သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ စိမ္းစားဥ၏ အဂၤါရပ္မ်ားမွာ
(က) လက္ျဖင့္ကိုင္ေျမႇာက္ၾကည့္ပါက ေလးလံေန၏။
(ခ) အသီး၏ အပင္ကိုင္္းသည္စိမ္းစိုေနရပါမည္။
(၃) အခြံမေျခာက္သင့္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ အေရြးမမွားဖုိ႔ လိုပါသည္။
သင္ကံေကာင္းပါသည္။ သဘာဝတရား ႀကီးက လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို တစ္ဖက္တလမ္းမွ ကူးညီပံ့ပိုးေပးလ်က္ရွိရာ ယခုလို ေအးျမေသာေဆာင္း ရာသီတြင္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းအပူေအာင္းကာ၊ လည္ေခ်ာင္းကြဲ အပူကန္ဖ်ား နာျခင္း ကင္းေဝးေအာင္ ေရဓာတ္ၾကြယ္ကာ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းေအးျမေစေသာ စိမ္းစားဥကို ဟင္းလိုတစ္မ်ဳိး၊ သေရစာလို တစ္ဖံု စားသံုးၾကေစလိုပါေၾကာင္း။
ကိုးကား -
အင္တာနက္ (Yum bean’s Nutrient)
MOI Admin.kokomg

Credit : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=953880004681488&id=849179815151508&substory_index=0

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters