ခဲ႔ပါတယ္။
ဒီနိုင္ငံက နိုင္ငံတကာေလဆိပ္ ေရာက္တာနဲ႔ အထုပ္အပိုးေတြကုိ က်ေနာ္အလုပ္လုပ္ရာ ေဒသကိုပုိ႔ၿပီး လူကေတာ႔ အဝတ္
အနည္းငယ္နဲ႔ အျခားေဒသကုိ လူစားဝင္ေပးဖို႔ သြားခဲ႔ပါတယ္။
ကိုယ္အျမဲေနရမဲ႔ ေနရာလဲမဟုတ္ အခန္းကလဲ တဦးတည္းသီးသန္႔ ေနတာမို႔ ျဖစ္သလို အသားဟင္းကိုပဲ ေၾကာ္လိုက္၊ ျပဳပ္လိုက္နဲ႔ စားေသာက္ ေနလာခဲ႔ၿပီး ရာသီေျပာင္း ေနရာေျပာင္းနဲ႔ ဝမ္းလဲမမွန္ေတာ႔ပဲ ႏုတ္ခမ္းမွာပါ အပူဖု ေလးေတြပါ ထြက္လာပါတယ္။
ဒီမွာ က်ေနာ္႔ကုိ ထိတ္လန္႔ေစမဲ႔ အျဖစ္နဲ႔ ၾကံဳေတြ႔ရေတာ႔တာပါပဲ။
တမနက္ ဝမ္းသြားျပီး ျပန္အထမွာ လတ္ဆတ္တဲ႔ ေသြးေတြကုိ အိမ္သာသံုး စကၠဴမွာ ေတြ႔လိုက္ရပါတယ္။
တခါမွ ဒီလိုမ်ိဳးအေတြ႔ အၾကံဳမရွိတဲ႔ အတြက္ အၾကီးအက်ယ္ ထိတ္လန္႔ျပီး ေတာင္ေတြး ေျမာက္ေတြးနဲ႔ ပူပန္ေသာက ေရာက္ပါေတာ႔တယ္။ ညေနဖက္ တၾကိမ္ဝမ္းသြားတာမွာလဲ ဒီအတိုင္းမို႔ ပုိစိုးရိမ္ျပီး ေနာက္တၾကိမ္ ဝမ္းသြားရမွာကုိ ေၾကာက္လာပါတယ္။
ဒီလိုနဲ႔ ျဖစ္စဥ္ကုိ ရန္ကုန္မွာ ရွိတဲ႔ အသိဆရာဝန္ေတြနဲ႔ အျခားလူေတြကိုပါ ေမးစမ္းၿပီး တိုင္ပင္ရပါတယ္။ ဒီမွာ ထင္စရာရွိတာက ဒီလူနွယ္ ဒီမွာရွိတဲ႔ ဆရာဝန္ေတြကို သြားမျပပဲ ဘာလို႔မ်ား ျမန္မာျပည္ကလူေတြကုိ ျပန္ေမးရသလဲ ေမးစရာရွိပါတယ္။
က်ေနာ္တာဝန္နဲ႔ ေနတဲ႔ေနရာက နယ္ျဖစ္ပါတယ္။ ျမိဳ႕မွာလို လူျဖဴဆရာဝန္မ်ားနွင္႔ ျမန္မာဆရာဝန္မ်ားမရွိပါ။ ဒီနိုင္ငံရွိလူမ်ားနွင္႔
အလုပ္လာၾကသူမ်ား အပါအဝင္ ၉၀ရာႏႈန္းခန္႔သည္ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ ရွိၾကပါသည္။
ဘာေရာဂါျဖစ္ျဖစ္ ငွက္ဖ်ားေရာဂါကုိသာ ေခါင္းစဥ္တပ္သည္႔ အက်င္႔ရွိၾကသျဖင္႔ သူတို႔ႏွင္႔ မတိုင္ပင္ မေဆြးေႏြးလိုပါ။ ပုဂၢလိက ေဆးခန္းမ်ား အဓိကျမိဳ႕ၾကီး ႏွစ္ျမိဳ႕ သံုးျမိဳ႕တြင္သာ ရွိၿပီး အစိုးရေဆးရံုေတြမွာ ဆရာဝန္မ်ား တနဂၤေႏြဆို နားရက္ယူၾကတဲ႔ တိုင္းျပည္လဲျဖစ္ပါတယ္။ (ဤအေၾကာင္းကုိ အခ်ိန္ရလွ်င္ သပ္သပ္ ထပ္ေရးပါမည္။)
လိပ္ေခါင္းအေၾကာင္းကုိေတာ႔ ရွည္မွာဆိုးတဲ႔အတြက္ မေရးေတာ႔ပါ။ အျခားသူမ်ား ေရးသားထားတဲ႔ ပို႔စ္ေတြရွိပါတယ္။ က်ေနာ္သက္သာခဲ႔တဲ႔ နည္းလမ္းကေတာ႔
၁) အဝတ္ေလွ်ာ္တဲ႔ ေရဇလံုတခုခု သို႔မဟုတ္ အဝက်ယ္ ဇလံုတခုထဲမွာ မိမိခံနိုင္ရည္ရွိနိုင္ေသာ အပူခ်ိန္ရွိတဲ႔ ေရေႏြးေႏြးကို ထဲ႔ၿပီး ထိုဇလံုထဲတြင္ ထိုင္ပါ။ ေရကတင္ပါးအထိ ၄လက္မေလာက္ဆိုရင္ ရပါၿပီ။
ဆားခါးရွိရင္ အနည္းငယ္ ထဲ႔နိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္ကေတာ႔ မထဲ႔ခဲ႔ပါ။
ေရေအးသြားရင္ ေရေႏြးအနည္းငယ္ ထပ္ေရာပါ။ တၾကိမ္ထိုင္ရင္ ၁၅ မိနစ္မွ ၂၀ မိနစ္ထိထိုင္ရပါမယ္။ တေန႔ကို အနည္းဆံုး ၃ၾကိမ္၊ ၄ၾကိမ္ သို႔မဟုတ္ နာရီအနည္းငယ္ ျခား၍ ထပ္ခါထပ္ခါ လုပ္နိုင္သည္။
စအိုဝက ယားယံ၊ ေရာင္ရမ္း၊နာက်ဥ္တာေတြ သက္သာရင္ ဆားခါးကုိ ဆက္မသံုးေတာ႔ပဲ ေရေႏြးခ်ည္း သက္သက္သံုးပါ။ ဆားခါးသံုးလို႔ မ်က္နွာေယာင္ရမ္းလာတာမ်ိဳးနဲ႔ အလာ႔ဂ်စ္ျဖစ္တယ္ ထင္ရင္ မသံုးပါနဲ႔။
၂) အဆိုပါေရာဂါ ခံစားေနရစဥ္အခ်ိန္အတြင္း အိုမီဂါ ၃ ပါတဲ႔ ငါးၾကီးဆီကုိ မနက္၊ ေန႔လည္ႏွင္႔ ညေန ၁လံုးစီ ေသာက္ပါ။ သို႔မဟုတ္ ဆရာဝန္ ညြႊန္ၾကားသည္႔အတိုင္း ေသာက္ပါ။ ငါးၾကီးဆီသည္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါကုိ မကုစားနိုင္ေသာ္လည္း ဝမ္းေပ်ာ႔ေစရန္ အကူညီေပးသည္။ (သူ႔ရဲ႕အသံုးဝင္ပံုေတြကေတာ႔ မ်ားပါတယ္)
၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁မႊာကုိ အခြံႏြာပါ။ သာမန္အခြံခြာသလိုမ်ိဳး မဟုတ္ပဲ ရိုးရိုးအခြံရဲ႕ေအာက္မွာ အရမ္းပါးတဲ႔ အလြာေလး ၁ထပ္ရွိပါတယ္။ လည္းေကာင္းကုိပါ ႏြာပါ။
ညအိပ္ခါနည္းမွာ ယင္းၾကက္သြန္ျဖဴကုိ စအိုအတြင္းသို႔ ထဲ႔သြင္းပါ။ လြယ္ကူေစရန္ ဆီတမ်ိဳးမ်ိဳးသံုးနိုင္ပါတယ္။ အထဲကို ၂လက္မခန္႔ သြင္းပါ။ ၿပီးရင္ တစ္ညထားလိုက္ပါ။
ေနာက္ေန႔ဝမ္းသြားရင္ သဘာဝအတိုင္း ျပန္ထြက္သြားတာမို႔ စိတ္ပူစရာမလိုပါ။ ယင္းနည္းကုိ တပတ္လွ်င္ သံုးၾကိမ္ ျပဳလုပ္ရင္ လံုေလာက္ပါၿပီ။
အျပင္လိပ္ေခါင္းအတြက္ ဆိုရင္ေတာ႔ အထက္ေဖၚျပပါ နည္းမ်ားအျပင္ ယခုထပ္မံ ေဖၚျပမဲ႔ နည္းကုိပါ ျပဳလုပ္ေပးပါ။ (က်ေနာ္ အသံုးမျပဳခဲ႔ပါ)
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မြႊာ၊ ၄မြႊာခန္႔ကုိ ေရ ၅၀၀မီလီလီတာ ခန္႔မွာ ဆူေအာင္ၾကိဳပါ။ ေရတဝက္ေက်ာ္ခန္႔ က်န္ေတာ႔တဲ႔အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ စစ္ထုတ္၍ ေအးေအာင္ထားပါ။ ၿပီးရင္ အဝတ္စ သန္႔သန္႔၊ ဂြမ္းစတို႔နဲ႔ စိုေအာင္စြတ္ၿပီး စအိုဝကုိ တို႔ေပးပါ။ အဝတ္စ ဂြမ္းစ သပ္မစိုေတာ႔ရင္ ထပ္စြတ္ၿပီး ထပ္မံျပဳလုပ္ေပးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴအစား အားလူးအစိမ္းကို ေရေဆး၍ အခြံသင္၊ သတၳဳရည္ ညွစ္ယူကာ အသံုးျပဳနိုင္သည္။
အထူးသတိျပဳရန္ကေတာ႔ ယခုေဖၚျပပါနည္းလမ္းသည္ ဆရာဝန္ႏွင္႔ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင္႔ မေတြ႔နိုင္ေသာ သူမ်ားအတြက္သာ သင္႔ေတာ္သည္ဟု ထင္ပါသည္။
စအိုမွ ေသြးထြက္ျခင္းမွာ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိနိုင္ေသာေၾကာင္႔ ဆရာဝန္နွင္႔ တိုင္ပင္ျခင္းသည္သာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါသည္။
Credit : ဖတ္မိသမွ် က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ
No comments:
Post a Comment