♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

November 26, 2015

" ဒူလာေရာဂါ အတြက္ အာလူးႏွင့္ အာလူးရဲ႕ အံ့မခန္းဘြယ္ရာ အသံုးဝင္ပံုမ်ား"

 
အစားအေသာက္တန္ဖိုး။
က်ေနာ္တို႔ ေန႔စဥ္နီးပါး စားသံုးေနၾကတဲ့ အာလူးဟာ အာဟာရ တန္ဖိုး ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ အာလူးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အဓိကဓာတ္ ကေတာ့ ကစီဓာတ္ ျဖစ္ေပမယ့္ ဇီ၀ေဗဒ တန္ဖိုး အျမင့္ဆံုး ျဖစ္တဲ့ ပရိုတင္း ပမာဏ အေျမာက္အမ်ားလည္း ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရးႀကီးတဲ့ အယ္လ္ကာလီ ဆားဓာတ္လည္း ပါ၀င္ေသးတယ္။ ေနာက္ျပီး ဆိုဒါ၊ ပိုတက္ရွ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ေအဓာတ္၊ ဘီဓာတ္ တို႔လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ အာလူးမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့ အဲ့ဒီ အာဟာရ တန္ဖိုးေတြ မပ်က္မစီးပဲ အျပည့္အ၀ စားေသာက္ေစႏိုင္ဖုိ႕ အခြံ မႏႊာပဲ ခ်က္ျပဳတ္ သင့္ပါ တယ္။ ဘာလို႕လဲဆုိေတာ့ အာဟာရ အျဖစ္ဆံုး အပိုင္းဟာ အခြံရဲ႕ ေအာက္ဘက္နားမွာ တည္ရွိၿပီး၊ အဲ့ဒီ သီးသန္႔အလႊာဟာ ပရိုတိန္းနဲ႔ သတၱဳဆားဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀လြန္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။

သဘာ၀ အက်ိဳးအျမတ္နဲ႔ အနာေရာဂါကို ႏိုင္နင္းေသာ ဓာတ္သတၱိမ်ား။
အာလူးမွာ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ အရည္အေသြး အေျမာက္အမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။ အယ္လ္ကာလိုင္း ဓာတ္သတၱိ အားျပင္းတဲ့ အစာေတြထဲမွာ တခု အပါအ၀င္ျဖစ္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အယ္လ္ကာလီ ဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ ေနရာမွာ အလြန္ အကူ အညီ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အက္စစ္ဓာတ္ လြန္ကဲတဲ့ ေရာဂါေတြ အတြက္လည္း သဘာ၀ အဆိပ္ေျဖေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ယူရစ္ အက္စစ္နဲ႔ အခ်ဥ္ဓာတ္ေတြ ကိုလည္း ေပ်ာ္က်ေစတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာအိမ္ နဲ႕ အူထဲမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း မွာ ရွိေနတဲ့ အက်ိဳးျပဳ  ဘက္တီးရီးယားေတြ ႀကီးထြားပြားမ်ားေစဖုိ႕လည္း ကူညီေပးပါတယ္။

အာလူးမွာ ဒီလို အေကာင္းလြန္ေနတဲ့ အခ်က္ေတြ ရွိေနေပမယ့္ အ၀လြန္သူေတြ စားသံုးဖို႕ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ၿပီးေတာ့ ကာလသား ေရာဂါ ခံစားေနရတဲ့ လူေတြနဲ႔ ကာမ အားတိုးခ်င္တဲ့ လူေတြအတြက္လည္း အာလူးစားသံုးျခင္းကေန ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။ ဘာလုိ႕လဲ ဆိုေတာ့ အာလူးမွာ ဆိုလာႏိုင္း (solanine) လို႔ သိၾကတဲ့ အယ္လ္ကာလီ အဆိပ္ တမ်ိဳးပါ၀င္ေနပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆိပ္ဟာ အာရံုေၾကာ ေတြကို အဆိပ္သင့္ ေစႏိုင္ၿပီး၊ လိင္အဂၤါေတြရဲ႕ အာရံုခံစားမႈေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဆိုလာႏိုင္း အဆိပ္ဟာ အထူးသျဖင့္ အာလူး အခြံေပၚမွာ ပ်ံ႕ႏွံ႔ တည္ရွိၿပီး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိတတ္ပါတယ္။

အာလူးနဲ႔ ေရာဂါကုထံုး။
အာလူးဟာ ေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္တဲ့ အဖိုးတန္ေဆးနည္း တခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ျခင္း ခံရပါတယ္။ ကာလၾကာရွည္စြာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ အူလမ္းေၾကာင္းအတြင္း ေသြးအဆိပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ယူရစ္အက္စစ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႕ သက္ဆိုင္ ေသာေရာဂါ အစရွိတဲ့ ေရာဂါေတြကို ေပ်ာက္ကင္း ေစတယ္။ (chronic constipation, intestinal toxaemia, uric acid diseases, renal calculi or stone and dropsy) လိုအပ္ရင္ေတာ့ လအေတာ္ၾကာ စားသံုးၿပီးတဲ့အခါ ရလာဒ္ေကာင္းေတြကုိ ခံစားလာရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အာလူးကို အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ စားေသာက္ႏိုင္တယ္။ ဥပမာ - အာလူးမီးဖုတ္၊ အာလူးစြတ္ျပဳတ္ နဲ႔ အာလူးျပဳတ္ အစရွိသည္ျဖင့္ စားသံုးႏိုင္တယ္။ မုန္လာဥနီ၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္ညင္းထုပ္၊ တရုပ္မုန္လာ အစရွိတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကိုလည္း အာလူးနဲ႔အတူ ေရာေႏွာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာေရာဂါမ်ား။
အာလူးကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားနည္းျခင္းႏွင့္ ဗီတာမင္စီ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုး ဓာတ္စာ အျဖစ္ မွတ္ယူႏိုင္ပါတယ္။

ဒူလာေရာဂါ။
အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ကို ဒူလာေရာဂါ အတြက္ အေကာင္းဆံုး ကုထံုး အျဖစ္ သတ္မွတ္ႏိုင္တယ္။ အာလူးစိမ္းကို ႀကိတ္ေျခကာ စတီးဇြန္း တဇြန္း (သို႔မဟုတ္) ႏွစ္ဇြန္း ခန္႔ ရေအာင္ အရည္ညွစ္ၿပီး အစာမစားမီ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလို ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာထဲမွာ ရွိတဲ့ အက္စစ္ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္း သြားၿပီး၊ ဒူလာ (သို႔မဟုတ္) အဆစ္အျမစ္
ကိုက္ခဲတဲ့ ေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ အာလူးစိမ္း ေဖ်ာ္ရည္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူအတြင္းမွာ ျဖစ္ေပၚတဲ့ ေရာဂါေတြကို ကုသဖုိ႕ သိပ္ျပီး အဖိုးထိုက္တန္ပါတယ္။ အစာအိမ္ အတြင္းပိုင္း ျပည္တည္တဲ့အခါ ဓာတ္စာ အေနနဲ႔ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းနာ ျဖစ္ရင္လည္း ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ေဆးနည္း ကေတာ့ အစာမစားမီ ေကာ္ဖီ ပန္းကန္ တ၀က္စာကို ႏွစ္ႀကိမ္ ကေန သံုးႀကိမ္ အထိ ေသာက္သံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးမွာ ပါရွိတဲ့ ကစီဓာတ္ဟာ  အူေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ အဆိပ္ျဖစ္ျခင္း အစရွိတဲ့ ေရာဂါေတြမွာ အနာကုိ ေရာင္ရမ္းမႈ မရွိေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တမ်ိဳး ကေတာ့ အာလူးအခြံကို စားသံုးျခင္း ဟာလည္း ဒူလာေရာဂါ အတြက္ အေကာင္းဆံုး ေဆးနည္း ျဖစ္တယ္။ အာလူးအခြံဟာ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ အင္မတန္ ၾကြယ္၀လွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာလူးခြံ ျပဳတ္ရည္ဟာ အက္စစ္လြန္ကဲမႈ ေၾကာင့္ ခံစားရတဲ့ သာမန္ ဖ်ားနာမႈ အတြက္ အေကာင္းဆံုး ေဆးရည္ ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးအခြံကို ေရေသခ်ာ ေဆးၿပီး၊ မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္ ျပဳတ္ရပါတယ္။ အဲ့ဒီကေန ရလာတဲ့ အရည္ကို ေသခ်ာစစ္ၿပီး၊ ဖန္ခြက္တခြက္စာႏႈန္းနဲ႔ တေန႔ကို သံုးႀကိမ္ (ဒါမွမဟုတ္) ေလးႀကိမ္ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

အေရျပားေပၚတြင္ အမဲစက္ ျဖစ္ျခင္း။
အာလူးစိမ္းရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ အေရျပားေပၚမွာ ရွိတဲ့ အညစ္အေၾကး ေတြနဲ႔ အမဲစက္ ေတြကို သန္႔ရွင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး အညစ္အေၾကး ေတြကို သန္႔စင္ ေစတဲ့ အေၾကာင္းကေတာ့ အာလူးတြင္းမွာ ပါရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယံ၊ ဆာလ္ဖာ၊ ေဖာ့စဖရတ္၊ ကလိုရင္း ဓာတ္သတၱိ ေတြ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲ့ဒီတန္ဖိုးရွိတဲ့ ဗီတာမင္ေတြ အကုန္လံုးဟာ သက္ရွိ ေအာ္ဂဲနစ္ ျဒင္စင္ေတြနဲ႔ ေပါင္းစပ္ ဖြဲ႕စည္းထား ျခင္းျဖစ္တာေၾကာင့္ အာလူးကို အစိမ္းအတိုင္း အသံုးျပဳ မွသာ ေအာ္ဂဲနစ္ဓာတ္ အကုန္လံုးကုိ ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးတဲ့ အေျခအေန မွာေတာ့ ေအာ္ဂဲနစ္ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ တန္ဖိုးေျပာင္းလဲ သြားၿပီး၊ လုိခ်င္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကိတ္ေျခထုေထာင္း ထားတဲ့ အာလူးအႏွစ္ရည္ကို အသက္ႀကီးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတဲ့ ပါးေရတြန္႔ျခင္းနဲ႔ အမဲစက္ေတြ ျဖစ္ေပၚလာျခင္း တုိ႕ကို သန္႔စင္တဲ့ အခါမွာ အသံုးျပဳ ႏိုင္တယ္။ အေရတြန္႔ေနတဲ့ မ်က္ႏွာ (သုိ႔မဟုတ္) ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ အျခားအစိတ္အပိုင္း ေတြေပၚမွာ အာလူးစိမ္း အႏွစ္ကို အိပ္ရာမ၀င္ခင္ ပြတ္တိုက္ၿပီး အံုေပးရတယ္။ ဒီလိုလုပ္ေပးျခင္းဟာ ပါးေရတြန္႔ျခင္းကို ျပန္လည္ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အျပင္၊ အမဲစက္ ေတြကိုလည္း သန္႔စင္ေပးၿပီး၊ အေရျပားကို ၾကည္လင္ သြားေစပါတယ္။

Credit : http://thespiritfruit.blogspot.co.uk/2012/03/blog-post_6415.html

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters