ၾကက္သြန္နီႏွင့္ခ်က္ေသာဟင္း မ်ားသည္
အစာေၾကႏုိင္စြမ္း႐ိွသည္။ ေရွးေဟာင္းျမန္မာေဆးက်မ္းတစ္ေစာင္ျဖစ္ေသာ
{{႐ွဴေတာ္ မူေဆး အဘိဓာန္က်မ္း}} ႀကီးတြင္ . . .ၾကက္သြန္နီသည္ ေလ၊ သလိပ္၊
သည္းေျခ၊ ရတၱပိတ္နာ (ေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ)၊ အဖ်ား ေခ်ာင္းဆုိး၊
ကုတ္ဟီးနာတုိ႔ကို ႏုိင္၏။ ဆီးကိုရြင္ေစတတ္၏။ သုတ္ကိုပြားေစတတ္၏ဟု
ဆိုထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ စာေရးသူ၏ဖခင္ အသက္႐ွစ္ဆယ္ေက်ာ္အဖိုးသည္
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္၊ ေရွာက္ရည္ဆမ္းၿပီး
ထမင္းစားတုိင္းတြဲဖက္စားေလ့ ရိွသည္။ သူသည္ နယ္သတင္းေထာက္တစ္ဦးျဖစ္ၿပီး
ယခုအခါ သက္ႀကီးကန္ ေတာ့ ခံသတင္းစာ ပညာ႐ွင္ျဖစ္သည္။ သူ႔တြင္
လူႀကီးမ်ားျဖစ္ေလ့ရိွသည့္ ဆီးက်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါမျဖစ္ျခင္းမွာ
ၾကက္သြန္နီကိုေန႔စဥ္ မွန္မွန္စား သံုးခဲ့ ျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္ေၾကာင္းေျပာပါသည္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ဆီးေကာင္းသည္မွာ အမွန္ပင္ျဖစ္ပါသည္။
လြန္ခဲ့ေသာ ရက္အနည္း ငယ္က မိုးမ်ားစြာရြာၿပီး လမ္းမ်ားေရျမဳပ္သျဖင့္
ဖိနပ္ေရစိုျဖင့္ ေက်ာင္းသြားရေသာ သမီးငယ္တစ္ဦးမွာ ဆီးေအာင့္ၿပီး
အေပါ့သြားေ သာအခါ မ်ားမ်ားမသြား၊ တစ္စက္ခ်င္းသြားေနသျဖင့္ ဒုကၡေရာက္သည္။
ထိုသို႔ျဖစ္ေန သူကို ၾကက္သြန္နီဥႀကီး ကို ေထာင္းၿပီး ပိတ္စျဖင့္ထုပ္၍
အရည္ညႇစ္ယူၿပီး သၾကားတစ္ဇြန္းႏွင့္ စပ္တိုက္သည္။ မၾကာမီပင္ ဆီးမ်ားသြားၿပီး
ဆီးေအာင့္ေ၀ဒနာမွာ သက္သာသြားေၾကာင္းေတြ႕ရသည္။ နားကို ဆံပင္ညႇပ္သည့္
ကလစ္ျဖင့္ နားေခ်းကေလာ္မိရာမွ ေရာင္ၿပီး နားကိုက္ေနသူ တစ္ဦးမ်ာ
ေဆး႐ံုေဆးခန္းႏွင့္ ေ၀းသည့္ ေနရာတြင္ျဖစ္သျဖင့္ ဒုကၡေရာက္ေနရာ
တိုင္းရင္းေဆးၿမီးတို သိနားလည္ သူ တစ္ဦးက ၾကက္သြန္နီဥကို မီးကင္၍
အရည္ညႇစ္ၿပီး နားအတြင္းသို႔ထည့္ေပးရာ နားကိုက္သက္သာသြား သည္ဟု
ကိုယ္ေတြ႔ႀကံဳသူ တစ္ဦးက ေျပာျပပါသည္။ ဆရာ၀န္ႏွင့္ေ၀းသည့္အရပ္တြင္
အသံုး၀င္ေသာ ေဆးၿမီးတုိ၊ ေဆးနည္းတိုျဖစ္ပါသည္။ ဦးေခါင္း အေရျပား
ေဗာက္ထျခင္း၊ ယားယံျခင္းျဖစ္ပါက တန္ဖိုးႀကီး ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ မ်ား
မသံုးစြဲႏိုင္လွ်င္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ၾကက္သြန္ နီျဖင့္ ေပ်ာက္
ကင္းႏုိင္ပါသည္။ ၾကက္သြန္နီဥကို ထက္ျခမ္းျခမ္း ၿပီး ဦးေခါင္းအေရျပားအတြင္း
စိမ့္၀င္ေအာင္ ပြတ္ၿပီး ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးပါ၊ ေန႔စဥ္မွန္မွန္ျပဳလုပ္လွ်င္
ေဗာက္မ်ား ေပ်ာက္သြားပါလိမ့္မည္။ အခ်ဳိ႕က ၾကက္သြန္နီဥအရည္၊ ေရွာက္ရည္၊
ပ်ားရည္ ၃ မ်ိဳးေရာစပ္ၿပီး လိမ္းလွ်င္လည္း ဦးေခါင္းမွ
ေဗာက္မ်ားအခ်ပ္လိုက္ကြာက် ေပ်ာက္ကင္းသည္ဟုဆိုပါသည္။ ၾကက္သြန္နီ
၏ေဆးဘက္၀င္အသံုး မ်ားမွာ-
ၾကက္သြန္နီ၏ေဆးဘက္၀င္အသံုးမ်ားမွာ ၁။ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ ဆီးေကာင္းေစသည္။
၂။ ၾကက္သြန္နီဥကို မီးဖုတ္၍စားျခင္းျဖင့္ ေလသက္ေစႏုိင္သည္။
၃။ ထိပ္ေျပာင္ေသာေနရာတြင္ ၾကက္သြန္နီဥကိုထက္ပိုင္းျဖတ္၍ ပြတ္ေပးလွ်င္ဆံပင္ျပန္ေပါက္ေစ ႏုိင္သည္။
၄။ ဆံပင္ျဖဴလွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥမွညႇစ္၍ရေသာအရည္ကို ေန႔စဥ္ ဦးေခါင္းတြင္ပြတ္ေပးလွ်င္ ဆံပင္ျပန္နက္ေစႏုိင္သည္။
၅။ ကင္းကိုက္၊ ပ်ားတုပ္၊ ပုရြက္ဆိတ္ကိုက္သည့္ အနာမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီဥကိုထက္ပိုင္း ျဖတ္၍ပြတ္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစ ႏုိင္သည္။
၆။ အက်ိတ္ႏွင့္ သက္တန္႔ေရာင္နာမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီကုိ မီးအံုး ၍ခပ္ေႏြးေႏြးအံုေပးလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းသည္။
၇။ ညအိပ္မေပ်ာ္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥႀကီးကို ျပဳတ္၍လည္းေကာင္း၊ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ေပါင္း၍လည္းေကာင္း
စားလွ်င္အိပ္ေပ်ာ္ေစႏုိင္ သည္။
၈။ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ေရာစပ္၍ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္စားလွ်င္ ငွက္ဖ်ား တက္ေရာဂါသက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။
၉။ ၾကက္သြန္နီအေစ့ကို ေထာင္းစားက အားတုိးေဆးျဖစ္ေစ၏။
၁၀။ ကေလးဗိုက္နာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီအရည္တိုက္ေပးက သက္သာ၏။
၁၁။ မီးဖုတ္ထားေသာၾကက္သြန္နီကို ထက္ျခမ္းခြဲ၍ ဆီးခံုေပၚတြင္ ခပ္ေႏြးေႏြးကပ္ေပးလွ်င္ ကေလးဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၁၂။ ၾကက္သြန္နီအရည္ညႇစ္ယူ၍ သၾကားႏွင့္႐ွာလကာရည္လုပ္၍ ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူေရာဂါ၊ ၀မ္းပ်က္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
၁၃။ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ညႇစ္၍ အရည္ကို သၾကားတစ္ဇြန္းႏွင့္ ေန႔စဥ္ေသာက္လွ်င္ လိပ္ေခါင္းေသြး က် ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
၁၄။ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ရသည့္ ၾကက္မ်က္သင့္ေရာဂါအတြက္ ၾကက္သြန္နီအရည္ညႇစ္၍ ဆားအနည္းငယ္ေရာစပ္၍ မ်က္စဥ္း ခပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္။
၁၅။ ၾကက္သြန္နီမီးဖုတ္၍ အရည္ေႏြးေႏြး နားထဲထည့္ေပးေသာ္ နားကိုက္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
၁၆။ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းအရည္ညႇစ္၍ တစ္ေန႔ ၃ ႀကိမ္ နားအတြင္း ထည့္ေပးေသာ္နားျပည္ယို ေရာဂါေပ်ာက္၏။
၁၇။ သြားကိုက္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီတစ္စိတ္ကို ကိုက္ေသာသြားေပၚ တင္ၿပီး ဖိထားေပးပါက သက္သာေစသည္။
၁၈။ ၾကက္သြန္နီဥ၏ သတၱဳရည္ကို ပ်ားရည္၊ ခ်င္းစိမ္းရည္၊ ေထာပတ္ တို႔ျဖင့္ေရာ၍ေဆးခ်က္စားလွ်င္ ဓမၼတာထိန္သူ၊ ငုပ္သူမ်ား ျပန္ေပၚေစႏုိင္သည္။
၁၉။ ၾကက္သြန္နီကို ဒူလာပါဒရက္၊
မီးယပ္ပိန္မီးယပ္ေျခာက္၊ အားယုတ္ေရာဂါ၊ ရင္ဘတ္နာ၊ ေလနာေရာဂါမ်ားအတြက္
ခ်က္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းေဖာ္စပ္ေလ့ရိွသည္။
Source : ေၾကးမံုသတင္းစာ
Credit : http://www.free4reader.com/articles_reader_m.php?file=33869
No comments:
Post a Comment