♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

March 8, 2015

"ေဂါက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရးႏွင့္ ေဂါက္ျဖစ္ေစသည့္ ယူရစ္အက္စစ္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မယ့္ သဘာ၀နည္းလမ္း"

 ေဂါက္ေရာဂါ  Gout





ေဂါက္ေရာဂါ(၂)မ်ိဳး ႐ွိသည္ဟု သတ္မွတ္လို႔ရပါသည္။ တစ္မ်ိဳးမွာ ျမန္မာဗန္းစကား ေဂါက္ေရာဂါ
(ဒီလူေတာ့ ေဂါက္ေနျပီ) ႏွင့္ ေနာက္တစ္မ်ိဳးမွာအဂၤလိပ္အသံထြက္အတိုင္းေခၚေသာ ေဂါက္(Gout)
ေရာဂါေပတည္း။ေဂါက္(Gout)ေရာဂါသည္ ေသြးအတြင္း ယူရစ္အက္စစ္(Uric acid) ပံုမွန္ထက္ျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာေပသည္။
ေသြးအတြင္း(Uricase)အင္ဇိုင္းခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေၾကာင့္ ယူရစ္အက္စစ္ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္(uricacidmetabolism)ယိုယြင္းကာယူရစ္အက္စစ္ျမင့္တက္ႏိုင္သလို ေက်ာက္
ကပ္လုပ္ငန္း ထိခိုက္သူမ်ားတြင္လည္း ယူရစ္အက္စစ္စြန္႔ထုတ္မႈယိုယြင္းကာ ေသြးအတြင္းယူရစ္
အက္စစ္ျမင့္တက္ႏိုင္ပါသည္။ ယင္းကဲ့သို႔အေျခအေနမ်ိဳး႐ွိေနသူမ်ားတြင္ ယူရစ္အက္စစ္ထုတ္လုပ္မႈ
မ်ားေစေသာအစားအစာမ်ား (high purine diet) စားသံုးျခင္း၊ အရက္/ဘီယာေသာက္သံုးျခင္း၊
အျခားေရာဂါေၾကာင့္ ဆီးေဆးပံုမွန္ေသာက္ေနရျခင္း၊ အဝလြန္ျခင္းစသည့္အေျခအေနမ်ားေၾကာင့္
ေရာဂါလကၡဏာ ႐ုတ္တရက္ေပၚတတ္ပါသည္။ ေသြးအတြင္းယူရစ္အက္စစ္(Uric acid) ပံုမွန္ထက္
ျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္မႈအဆင့္(Solubility Limit)ေက်ာ္လြန္ကာ မိုႏိုဆိုဒီယမ္ယူရိတ္အမႈန္
(Monosodium Urate Crystals)မ်ားျဖစ္ေပၚ၍ အဆစ္(joints)၊ ေက်ာက္ကပ္(kidney)၊ ေပ်ာ့
ေျပာင္းတစ္႐ွဴး(soft tissue) တို႔တြင္ အနည္က်ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ေပၚေပါက္လာပါသည္။

ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ
  • ႐ုတ္တရက္ အဆစ္ေရာင္နာက်င္ျခင္:
    • လူနာမ်ား၏ ၅၀%ေက်ာ္မွာ ေျခမအရင္းဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈျဖင့္ လကၡဏာ
      ျပတတ္ပါသည္။ နီရဲေရာင္ရမ္းေျပာင္တင္းျပီး ေျခအိတ္မဝတ္ႏိုင္၊ အထိမခံႏိုင္ေလာက္ေအာင္ နာက်င္တတ္ပါသည္။ ျဖစ္ပါမ်ားလာလွ်င္ အျခားအဆစ္မ်ားပါ ဆက္တိုက္ဆိုသလို ထိခိုက္လာႏိုင္သည္။ အစဥ္အတိုင္းအားျဖင့္ ေျခက်င္းဝတ္၊ ဒူး၊ လက္ေခ်ာင္းအဆစ္မ်ား၊ လက္ေကာက္ဝတ္၊ တံေတာင္ဆစ္ စသည့္အဆစ္မ်ားသို႔ ျပန္႔ႏွံ႔ေရာင္ရမ္းနာက်င္လာႏိုင္သည္။
  • မၾကာခဏ ခါးႏွင့္ေက်ာေအာင့္တတ္ျခင္း
    • မိုႏိုဆိုဒီယမ္ယူရိတ္အမႈန္မ်ား ေက်ာက္ကပ္တြင္အနည္က်ျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာက္တည္ႏိုင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္နာျခင္း (nephrolithiasis & renal colic) တို႔ျဖစ္ေပၚႏိုင္ပါသည္။
  • တိုဖိုင္(tophi)ေခၚ ယူရိတ္အနည္မႈန္မ်ား အေရျပားေအာက္တြင္စုပံုအနည္က်ျခင္း၊
    • မိုႏိုဆိုဒီယမ္ယူရိတ္အမႈန္မ်ား အေရျပားေအာက္ ေပ်ာ့ေျပာင္းတစ္႐ွဴး(soft tissue)တြင္ စုပံုအနည္က်ျခင္းေၾကာင့္ ပံု(၃)ကဲ့သို႔ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္သည္။


ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရန္မ်ား
အရက္ အထူးသျဖင့္ ဘီယာႏွင့္ဝိုင္တို႔ကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမည္။
  • ေသြးတိုးေရာဂါအတြက္ ေသာက္ေနရေသာ ဆီးေဆး(Diuretic)ကို အျခားေဆးျဖင့္ ေျပာင္းလဲအစားထိုးရန္၊
  • ပ်ဴရင္း(purine)ႂကြယ္ဝေသာအစားအစာမ်ားကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရန၊္
    • ပ်ဴရင္း(purine)ႂကြယ္ဝေသာအစားအစာမ်ားမွာ နီရဲေသာအသားမ်ား၊ ကလီစာမ်ား၊ ပင္လယ္စာမ်ား၊ ပဲေတာင့္၊ ပဲပင္ေပါက္ စသည္တို႔ကို အလြန္အကၽြံ စားသံုးျခင္းမွ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမည္။
  • ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရန္ႏွင့္ အဝမလြန္ေစရန္ ထိန္းသိမ္းရမည္။


 ယူရစ္အက္စစ္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မယ့္ သဘာ၀နည္းလမ္း

ဒီနည္းလမ္းေတြစၿပီး လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာ၀န္ နဲ႔ အရင္ဆံုးတုိင္ပင္ၿပီးမွ ျပဳလုပ္ဖို႔လည္း အႀကံျပဳလိုက္ပါတယ္။
ေန႔စဥ္ ေရႏွစ္လီတာကေန သံုးလီတာအထိ ပံုမွန္ေသာက္ေပးရပါမယ္။ ေရဓာတ္က ေက်ာက္ကပ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို အေကာင္းဆံုး ေထာက္ကူေပးႏိုင္ၿပီး ယူရစ္အက္စစ္ေတြကို ဆီးနဲ႔အတူ စြန္႔ထုတ္ေစပါတယ္။

မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါလက္ဖက္ရည္ဇြန္း၀က္နဲ႔ ေရ ရွစ္ေအာင္စကို ေရာၿပီး တစ္ေန႔ကို အမ်ားဆံုး ရွစ္ဖန္ခြက္အထိ ေသာက္ေပးရပါ မယ္။ ညအိပ္ရာမ၀င္ခင္၊ မနက္အိပ္ရာထခ်ိန္နဲ႔ အစာနဲ႔ ႏွစ္နာရီ ဒါမွမဟုတ္ ေလးနာရီျခား တစ္ခါေလာက္ ယူရစ္အက္စစ္ပမာဏ ေလ်ာ့က်တဲ့အထိ ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါမွာ ဆိုဒီယမ္ျဒပ္စင္ပါ၀င္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးရွိရင္ေတာ့ သ တိျပဳ ေသာက္သံုးရမွာပါ။ ေနာက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္ေတြထဲမွာ ပ်ဴရင္းေလွ်ာ့ခ်ဖို႔လည္း လိုအပ္တာေၾကာင့္ တူနာ၊ ဆယ္မြန္၊ အဆီမပါႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ပါစတာ၊ ဆန္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ခ်ယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတာေတြကိုလည္း စားေပး ရပါမယ္။

Credit: ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: 7Day Daily

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters