August 3, 2015
အနီေရာင္ရွိတဲ့ အသားေတြ စားသံုးျခင္းဟာ အူမႀကီး ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္
သိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ အနီေရာင္ရွိတဲ့ အသား ေတြကိုစားသံုးျခင္းဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်မ်ားလာရျခင္း အေၾကာင္းအရင္းကို သူတို႔ ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီလို႔ ယံုၾကည္ေနၾကပါတယ္။
အသားကင္မ်ား နဲ႔ အသားျပားမ်ားမွာ အနီေရာင္သန္းေနေအာင္ သုတ္လိမ္းထားတဲ့ ဆိုးေဆးမ်ားကိုသာ အျပစ္တင္စရာရွိတယ္လို႔ သိပၸံ ပညာရွင္ေတြက ေၾကညာလိုက္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္တစ္ေလွ်ာက္ ေအာက္စီဂ်င္ ကို ပို႔ေဆာင္ေပးတဲ့ ေသြးနီဥ ရဲ႕ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္းျဖစ္တဲ့ Haem ကို အနီေရာင္သန္းေသာ အသားမ်ားမွာပိုမိုေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ ထို Haem မွာ သံဓါတ္ပါ၀င္ၿပီး အနီေရာင္ ကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
အမဲသား ၊ ၀က္သား ၊ ဆိတ္သား တို႕မွာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရတတ္တဲ့ အနီေရာင္ သန္းတဲ့ အသားေတြဟာ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို လူသားေတြသိခဲ့ၾကတာ ဆယ္စုႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ ဒါေပမယ့္ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္ရတာလဲ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းအရင္း ကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ သက္ေသမျပႏိုင္ေသးပါဘူး။
နယ္သာလန္မွာရွိတဲ့ Utrecht တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြဟာ Haem နဲ႔ အူမႀကီး ကင္ဆာ ၾကားက ဆက္စပ္မႈ ကိုေလ့လာဖို႔အတြက္ ၾကြက္ေတြကို အနီေရာင္သန္းတဲ့ အသားေတြ ေကၽြးၿပီးေလ့လာခဲ့ၾကပါတယ္။ အဲဒီအခါမွေတာ့ ၾကြက္ေတြဟာ သူတို႔ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္မွာ နာက်င္မႈ ေတြကို ခံစားခဲ့ၾကရပါတယ္။
ဇီ၀ေဗဒ နည္းလမ္းမ်ားအရ အေျဖရွာၾကည့္တဲ့အခါမွာေတာ့ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္မွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ Haem မ်ားကို ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ဆာလ္ဖိုဒ္ မ်ားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေပးလိုက္တာကို သုေတသီေတြကေတြ႕ရွိသြားပါတယ္။ ဟိုင္ဒရိုဂ်င္ဆာလ္ဖိုဒ္ ဆိုတဲ့ ဓါတုေဗဒ ဟာ ၾကက္ဥပုပ္ လို အနံ႔မ်ိဳးရွိၿပီး အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။
ထို ပ်က္စီးမႈ ေတြကို ျပဳျပင္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ဆဲလ္ေတြဟာလ်င္ျမန္စြာ ျပန္လည္ရွင္သန္လာရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း ထို ဆဲလ္ေတြ လ်င္ျမန္စြာ ျပန္လည္ရွင္သန္မႈဟာ ကင္ဆာ အက်ိတ္ ေတြကို ျဖစ္ေပၚလာေစႏိုင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါ ဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံမွာ ေတာ့ အႀကီးမားဆံုးေသာ ျပသနာ တစ္ခုျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံမွာ ၁၅ မိနစ္ကို တစ္ေယာက္ႏႈန္းနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါ ကို ခံစားေနရၿပီး တစ္ႏွစ္ကို လူ အေယာက္ ၄၀၀၀၀ ခန္႔ဟာ ႏွစ္စဥ္ အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါ ကို ရင္ဆိုင္ေနရပါတယ္။
( Mario )
#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
Ref : Dailymail
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment