♡♬ ေရာေရာသမေမႊ ဘေလာ့ဂ္မွ♪♪ ႀကိဳပါဆိုတယ္♪♪ မိတ္ေဆြမ်ား ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ေတာ္မူၾကပါေစ♬♡
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

June 3, 2016

" ေမာ္လၿမိဳင္ ပဲလိပ္ "

 
ေမာ္လၿမိဳင္ပဲလိပ္
ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕ကို အလည္ ေရာက္ရင္ေတာ့ သြားစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ စာရင္းမွာေတာ့ ေရစိမ္မုန္႔တီ၊သႀကၤန္ ထမင္းတို႔အျပင္ ပဲလိပ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲလိပ္ကို ဆိုင္အမ်ိဳးမ်ိဳးက ေရာင္းၾကေပမဲ့ ေမာ္လၿမိဳင္ မရမ္းကုန္းရပ္၊ရတနာမြန္ေဆးခန္းအနီးက ပလက္ေဖာင္းေလးမွာ ညေန ၄နာရီ၁၅ ကေန ၅နာရီ အတြင္း ေရာင္းတဲ့ပဲလိပ္ကိုေတာ့ အႀကိဳက္ဆံုးပါပဲ။ ပိုလုပ္ရင္ မကုန္တတ္လို႔ ေန႔တိုင္း ပံုမွန္အေရအတြက္ သာလုပ္ေလ့ရွိၿပီ ေစာေစာ သြားေစာင့္စားမွသာ တသက္စြဲေစမဲ့ ပဲလိပ္ကို စားရမွာမို႔ ေရႊၿမိဳင္ကို အလည္ သြားမည့္သူမ်ား အခ်ိန္ရရင္သြားစားၾကပါလို႔ လက္တို႔လိုက္ပါရေစေနာ္။
အခ်ိန္မရရင္ေတာ့ အခုလိုေလး ခ်က္စားၾကရေအာင္......
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
....................
ပဲဟင္းရည္အတြက္
***********
၁။ ကုလားပဲ ႏို႔ဆီဗူး တဝက္ (သို႔)
ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္
၂။ ၾကက္သြန္နီ ၁လံုး
၃။ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ဇြန္း
၄။ ဇီယာေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ ဂ်င္း လက္တဆစ္ခန္႔
၆။ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴ တဥ
၈။ အုန္းႏို႔ တထုပ္(65mls)
၉။ ေရ တလီတာခြဲ
၁၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တလံုး
၁၁။ဆႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ဇြန္း
၁၂။ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ျပဳလုပ္ပံု
*****
ပဲကို ၆ နာရီေလာက္ႀကိဳတင္ေရစိမ္ပါ။ဆား အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းထည့္၍ ေရတလီတာ ထည့္ၿပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ႏူးလွ်င္ တဝက္ကို ခြဲယူၿပီး က်န္တဝက္ကို ပဲေစ့မ်ား ေပ်ာက္သည္အထိ ေထာင္းပါ သို႔မဟုတ္ blander ႏွင့္ ႀကိတ္ေပးပါ။
ဇီယာေစ့ကို ေလွာ္ထားပါ့မယ္။
ဂ်င္း ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ဇီယာေစ့တို႔ ကို ေရာေထာင္းၿပီး ခပ္ဖယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီတဥ ကိုဆီသတ္ရန္အတြက္ ယူၿပီး မေၾကတေၾက ေထာင္းပါမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အႏွစ္တိုက္ယူထားပါ။သို႔မဟုတ္ ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ စိတ္ထားေပးပါ။ဆီသတ္ဖို႔ အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနပါၿပီ။
ဆီ ထမင္းစားဇြန္း (၃ ) ဇြန္းကို မီးေအးေအးျဖင့္တည္ၿပီး ငရုတ္သီးေျခာက္မ်ားကို ဆီပူထိုးယူၿပီး ဆယ္ထားပါ။ ပဲဟင္းရည္ စတင္ခ်က္ပါမယ္ေနာ္။
ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ဆီအိုးမွာထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ့မယ္။ ၾကက္သြန္ ႏြမ္းစျပဳတာႏွင့္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရာရာကို ထည့္ေမႊေပးပါ။ဆႏြင္းႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေပးပါ ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏြမ္းလာလၽွင္ ႀကိတ္ထားေသာပဲကို ထည့္ပါ။ ေရတလီတာခြဲထည့္ပါ။ အုန္းႏို႔ေဖာက္ထည့္ ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ့မယ္။ ဆား ထည့္ပါ။ အရသာမႈန္႔ ႏွစ္သက္လၽွင္ အရသာမႈန္႔ ထည့္ေပးပါ။ဟင္းရည္သည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနအထား ျဖစ္ေနရပါမယ္။

ပဲလိပ္လိပ္ရန္
********
၁။ ကုလားပဲ ျပဳတ္ထားေသာပဲတဝက္
၂။ ေကာ္ျပန္႔ရြက္ အရြက္၂၀ရြက္
၃။ေကာ္မႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း တဝက္ခန္႔
၄။ေရ 20 ml
၅။ ဆီ ၁၀သား( 160 mls)
ပဲလိပ္ျပဳလုပ္ပါေတာ့မယ္။
ေကာ္မႈန္႔ႏွင့္ေရကို ေရာ၍ ခပ္ျပစ္ျပစ္ေလး ေကာ္ေဖ်ာ္ေပးပါ။
ေကာ္ၿပန္႔ရြက္တခုကို ယူပါ။ျပဳတ္ထားေသာပဲ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းျဖန္႔ထည့္ၿပီး ပထမ တခ်က္ လိပ္ပါ ။ အစြန္း ၂ဖက္ကို ေခါက္ ထည့္ၿပီး ခပ္ဖြဖြေလး အစြန္းေရာက္ေအာင္ လိပ္ေပးပါ။ အစြန္းကို ေကာ္သုတ္၍ ျပန္ကပ္ေပးပါ။ အားလံုး လိပ္ၿပီးသြားလၽွင္ အိုးတြင္ ဆီမ်ားမ်ားထည့္၍ မီး အေနေတာ္ျဖင့္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
ေရႊအိုေရာင္ေျပာင္းလာလၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ။

ဟင္းပြဲအတြက္လိုအပ္သည္မ်ား
*****************
၁။ အာလူး ၂လံုး
၂။ ဘဲဥ သို႔ ၾကက္ဥ ၂လံုး
၃။ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး
၄။ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၁၀ ေတာင့္
၅။ ဆလတ္ရြတ္ တပင္
၆။ ပူစီနံ တစည္း
၇။ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္
၈။ သံပုရာသီး ၂လံုး
၉။ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဝက္
အာလူးႏွင့္ ၾကက္ဥတို႔ကိုလည္းျပဳတ္ၿပီး အခြံခြာထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီဥ မ်ားကို ပါးပါးလွီး၍ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္နယ္ ၿပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ ေပးထား ပါ့မယ္။ ဆလတ္ရြက္၊ငရုတ္သီးစိမ္း ႏွင့္ ပူစီနံ ကိုလည္း ေရေဆးထားပါ။ သံပုရာသီးကို စိတ္ထားပါ။
မုန္႔ပြဲျပင္ဆင္ပံု
********
မုန္႔ပြဲျပင္လၽွင္ ပဲလိပ္ ၂လိပ္ကို ယူပါ။လက္၂ဆစ္အရြယ္ ညႇပ္၍ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ဘဲဥ၊အာလူး၊ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္၊ဆလတ္ရြက္၊ ပူစီနံ၊တို႔ကို ညႇပ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္း အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ဆား ပါေလရံုျဖဴး၊သံပုရာသီးတစိတ္ညႇစ္ထည့္၊ ဟင္းရည္ပူပူေလး ဆမ္း၍ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ႏွင့္ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။
Tip
# ဇီယာေစ့ကို ဟင္းခပ္အေမႊးအႀကိဳင္ ေရာင္းေသာ ဆိုင္တြင္ ရႏိုင္ပါသည္။ ႏိုင္ငံျခားတြင္ ေနေသာ သူမ်ား ကေတာ့ အိႏၵိယ ေစ်းဆိုင္ေလး ေတြမွာရွာဝယ္ေပးပါ။
# ပဲလိပ္ကို လိပ္ေသာအခါ ေဘး၂ဖက္က အစမ်ားကို လံုေအာင္ေခါက္ေပးပါ၊ ပြင့္ေနလၽွင္ ေၾကာ္ေနစဥ္ ပဲေစ့မ်ားအျပင္
ို႔ထြက္လာတတ္ပါသည္။ပိတ္ရန္အတြက္ ေကာ္သည္ ေကာ္မႈန္႔ သို႔ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲနဲကို ေရျပစ္ျပစ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္၍သံုးႏိုင္ပါသည္။ pro Martမ်ားမွဝယ္ေသာ ready made အရြက္မ်ားကေတာ့ အနားသားကို ေရနည္းနည္း ဆြတ္ေပးရံုျဖင့္အဆင္ေျပစြာ ပိတ္လို႔ရပါသည္။
# အုန္းႏို႔ႏွင့္မတည့္သူမ်ား အုန္းႏို႔မထည့္လၽွင္လည္း ခ်က္လို႔ရပါသည္။

(ႏို႕စိမ္းဗူး ေဖာက္ထည့္ႏိုင္ပါသည္...ေရာေရာသမေမႊ)

Credit : မိုးေကာင္းကင္

No comments:

Subscribe

လာလည္သူမ်ား

free counters