ငံုးဥကိုေတာ့ မသိတဲ့ လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လို အာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ့ သိတဲ့သူ ရွားပါးပါလိမ့္မယ္။
ငံုးဥထဲမွာ ပါတဲ့ အာဟာရ တန္းဖိုးဟာ ဆိုရင္ ၾကက္ဥ
ႏွစ္လံုးစာနဲ႕ ညီမွ်တယ္ ဆိုတာေကာ သိၾက ပါသလား။ ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕
သရက္ရြက္ကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။
ငံုးဥကို စားသံုးသင့္တဲ့ သူေတြကေတာ့ ကေလးေတြ၊
သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ့ သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ့သူနဲ႕ မီးဖြားျပီး ခါစ
မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ရွိတဲ့ သူေတြကေတာ့
ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင့္ပါဘူး။
ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊အဆီ၊သံဓာတ္ လက္စီသင္ (Lecithin)၊ vitamin-A
၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊
ခယ္လီယမ္၊ ကန္႕ညိဳ (ဆီလီနီယမ္)၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ လံုေလာက္စြာ
ပါ၀င္ပါတယ္။
ငံုးဥ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႔က အေရးၾကီး ပါတယ္။ အက္ေနတဲ့၊
အခ်ိန္ၾကာေနတဲ့ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႔ သတိထား ရပါမယ္။ ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္
ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။ ၀ယ္တဲ့ေန႔က စျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္
အဲဒီငံုးဥကို လြင့္ပစ္ လိုက္ပါ။ငံုးဥကုိ စားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႔မွာ ၃လံုးကေန
၅လံုးထိ စားသံုးဖို႔ သင့္ေလ်ာ္ ပါတယ္။
ငံုးဥမွာပါတဲ့ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီ
ကုသေပးပါတယ္။ အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း နာျခင္းကိုပါ ကုသ
ေပးႏိုင္တယ္။ ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္ တာေၾကာင့္ ၀ေနတဲ့
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပး ႏိုင္ပါတယ္။ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ေတြေၾကာင့္
ေသြးက်ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကာကြယ္ ထိန္းေပးတယ္။ ေသြးေၾကာမွာ
ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင့္ ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္း ေတြကို ကာကြယ္ေပး
ပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါ သည္ ေတြရဲ႕ အားျဖည့္ အစာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ပါ၀င္တဲ့ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆ ပိုပါတယ္။ ငံုးဥဟာ
သေႏၶသားနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ အားေကာင္းေစတာ မုိ႔လို႔ ကိုယ္၀န္ေဆာင္
မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပး သင့္ပါတယ္။
၁။ ငံုးဥနဲ႔ ႏြားႏို႕ကို တြဲစားမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းသူ၊ ကိုယ္ခႏၶာ အင္အား ခ်ည့္နဲ႔ေနသူ၊ အစာအိမ္ အားနည္းေနသူ အတြက္ အက်ိဳး ရွိပါတယ္။
၂။ ငံုးဥဆန္ျပဳတ္ စားမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုး သမားကို ေသြးက် ေစပါမယ္။ ျပီးရင္ အသည္းနဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကို အားျဖည့္ ေပးပါတယ္။
၃။ ငံုးဥနဲ႔ တရုတ္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေၾကာ္ တြဲစားရင္ ေက်ာက္ကပ္
အားနည္းျခင္း၊ ခါးနာျခင္း၊ ပန္းေသ ပန္းညိဳးျခင္းကို ျပန္လွည္ ေကာင္း
မြန္ေစဖို႔ ျပဳျပင္ေပးပါတယ္။
တီဘီေရာဂါ၊ အဆုတ္ အားနည္းျပီး ေခ်ာင္းအၾကာၾကီး ဆိုးေန သူေတြကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ တျဖည္းျဖည္း ရွင္းေပ ႏိုင္ပါတယ္။
၄။ ေန႕စဥ္ ငံုးဥ ငါးလံုးစားေပးျခင္းျဖင့္ ပန္းေသ ပန္းညွိဳးႏွင့္ သုက္လႊတ္ျမန္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ကင္းေဝးႏိုင္သည္။
ရက္ေပါင္း ၄၉ ရက္ ေန႕စဥ္စားသံုးရမည္ျဖစ္သည္။ ထိုရက္အတြင္း ပ်က္ကြက္မႈလံုးဝမရွိရပါ။ ဤေနရာတြင္ ၾကည့္ရႈႏိုင္ေပသည္။
မွတ္ခ်က္။ ။
ငံုးဥကို လိေမၼာ္သၤီးနဲ႔ တဲြမစား သင့္ပါဘူး။
တဲြစားမိရင္ေတာ့ ၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ၀မ္းေဖာ ေရာင္ျခင္းနဲ႔ အစာမေၾကျခင္းကို
ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ျပီးဒါနဲ႔ ငံုးဥကို ၀က္အသည္းနဲ႔ တြဲမစားမိဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။
စားမိရင္ေတာ့ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး အမည္း စက္ေတြ ထြက္ေပၚ
လာႏိုင္ပါတယ္။
ငံုးဥအေၾကာင္းကို စံုသေလာက္ေတာ့ ေျပာျပီးပါျပီ။ ရွည္သြားရင္ေတာ့ ခြင္႔လႊတ္ပါ။
ဗဟုသုတ စြယ္စံုက်မ္း
Credit: gannawinzero
ေနာက္တစ္မ်ိဳးက....
ငုံးဥက
ေရာဂါအမ်ဳိးအစားမ်ားစြာကို ကုသေပးႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ သဘာဝေဆးနည္း
တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥနဲ႔ယွဥ္ရင္ ငုံးဥမွာ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္စ္ငါးဆ၊
သံဓာတ္ခုနစ္ဆနဲ႔ ဗီတာမင္ဆယ္ဆအထိ အသီးသီးပိုမ်ားပါတယ္။ အရြယ္အစားအားျဖင့္
ေသးငယ္တယ္ဆိုေပမယ့္ ငုံးဥတစ္လုံးမွာ ကယ္လိုရီ ၁၅ အထိ ပါဝင္တယ္။
(၃) ႏွစ္မွ (၅) ႏွစ္ - တစ္ေန႔ (၃) လုံး
(၅) ႏွစ္မွ (၁၀) ႏွစ္ - တစ္ေန႔ (၄) လုံး
ငုံးဥကို ထြင္ထြင္ထူးထူးျပင္ဆင္ေနစရာမလုိအပ္ပါဘူး။ မနက္ေစာေစာ ဘာမွမစားမီ အစိမ္းလိုက္ စားေပးရပါမယ္။ ပိုမိုလြယ္ကူစြာ စားသုံးႏုိင္ေအာင္ ဒိန္ခ်ဥ္၊ လီမြန္၊ လိမၼာ္၊ ခ်ယ္ရီ သို႔မဟုတ္ ပန္သီးအခ်ဳိရည္စသည့္တို႔ကို ထည့္စားႏုိင္ပါတယ္။ ခ်ဳိတဲ့ အရသာျဖစ္ေစဖို႔ သိၾကား၊ ပ်ားရည္ သို႔မဟုတ္ ေခ်ာကလက္အမုန္႔ေလးေတြန႔ဲလည္း ေရာစားႏုိင္ပါတယ္။
- ေရ - ၇၄.၆%
- အသားဓာတ္ - ၁၃.၁%
- အဆီ - ၁၁.၂%
- သတၱဳဓာတ္နဲ႔ တျခားအင္ဇိုင္းဓာတ္မ်ား - ၁.၁%
- ဖြံ႔ျဖဳိးဆဲကေလးသူငယ္မ်ား
- အရြယ္ေရာက္ျပီးသူမ်ား
- ပုံမွန္အစားအစာတစ္ခုတည္းကိုသာ မီွခိုေနရသူမ်ား
- အားကစားသမားမ်ားနဲ႔ ကာယလုပ္သားမ်ား
(၃) ႏွစ္မွ (၅) ႏွစ္ - တစ္ေန႔ (၃) လုံး
(၅) ႏွစ္မွ (၁၀) ႏွစ္ - တစ္ေန႔ (၄) လုံး
ငုံးဥကို ထြင္ထြင္ထူးထူးျပင္ဆင္ေနစရာမလုိအပ္ပါဘူး။ မနက္ေစာေစာ ဘာမွမစားမီ အစိမ္းလိုက္ စားေပးရပါမယ္။ ပိုမိုလြယ္ကူစြာ စားသုံးႏုိင္ေအာင္ ဒိန္ခ်ဥ္၊ လီမြန္၊ လိမၼာ္၊ ခ်ယ္ရီ သို႔မဟုတ္ ပန္သီးအခ်ဳိရည္စသည့္တို႔ကို ထည့္စားႏုိင္ပါတယ္။ ခ်ဳိတဲ့ အရသာျဖစ္ေစဖို႔ သိၾကား၊ ပ်ားရည္ သို႔မဟုတ္ ေခ်ာကလက္အမုန္႔ေလးေတြန႔ဲလည္း ေရာစားႏုိင္ပါတယ္။
Source: Hfs
No comments:
Post a Comment